Vo Švajčiarsku otvoria múzeum Charlieho Chaplina

Po viac ako 14 rokoch diskusií a prekážok sa konečne začali práce na múzeu Charlieho Chaplina, ktoré má byť v dedine Corsier-sur-Vevey.

02.06.2014 06:00
charlie chaplin Foto:
Herec Charlie Chaplin s manželkou Oonou.
debata

Veľká biela vila s výhľadom na Ženevské jazero bola Chaplinovým domovom posledných 25 rokov jeho života. Dom aj okolitý park prejdú premenou, ktorá má podľa odhadov stáť viac ako 40 miliónov švajčiarskych frankov. Nové múzeum chce spĺňať tak kultúrne, ako aj umelecké ciele, povedal AFP jeho kurátor Yves Durand. „Postavíme niečo unikátne: Múzeum, ktoré spojí kultúru so zábavou,“ dodal.

Prestavba sa však nerodila ľahko. Trvalo sedem rokov, kým organizátori získali stavebné povolenie a predtým čakali päť rokov, kým súd vyriešil žalobu suseda, ktorý sa obával vplyvov stavby. „Teraz už je doriešené všetko. Máme financie, máme vedúceho projektu, architekta, scénografa aj súhlas rodiny,“ dodal Durand.

Komik sa narodil ako Charles Spencer Chaplin v Londýne v roku 1889 v rodine chudobných hercov a na vlastnej koži poznal nielen ulicu, ale aj chudobinec. Od malička vystupoval so svojím starším bratom Sydneym v kabaretoch a v šestnástich objavil jeho herecký talent aj slávny West End. Rok nato sa stal členom prestížnej spoločnosti Freda Karnoa, s ktorou sa dostal na zájazd do USA, kde v roku 1913 zostal. Na plátne sa po prvý raz objavil v krátkej snímke Chaplin si zarába na živobytie v roku 1914. Takých grotesiek natočil tridsaťpäť. Jeho celovečerným hereckým debutom, ku ktorému napísal aj scenár a režíroval ho, bola dickensovsky ladená melodráma Kid o tulákovi, ktorý sa ujme najdúcha. V roku 1919 založil s Mary Pickfordovou, Douglasom Fairbanksom a Davidom Griffithom filmovú spoločnosť United Artists, pre ktorú natočil aj slávneho Diktátora, v ktorom po prvý raz prehovoril.

V roku 1952, keď sa zúčastnil v Londýne na premiére filmu Svetlá rámp, mu zakázali návrat do USA. Dôvodom boli údajne jeho ľavicové názory, podľa inej verzie sa nevrátil kvôli vysokému dlhu na daniach. Potom už nakrútil len dva filmy – Kráľ v New Yorku (1957), v ktorom si vzal na paškál McCarthyho honbu na komunistov, a romantickú komédiu Grófka z Hongkongu (1967).

Chaplin, ktorému v roku 1972 udelila americká filmová akadémia Oscara za celoživotné dielo a v roku 1975 ho britská kráľovná povýšila do rytierskeho stavu, bol štyrikrát ženatý. Naposledy sa oženil v roku 1943 s o 36 rokov mladšou Oonou O'Neillovou, s ktorou mal osem detí vrátane slávnej herečky Geraldine Chaplinovej. Zomrel 25. decembra 1977 v Corsier-sur-Vevey, kde je aj pochovaný.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Charlie Chaplin