Tip: Cez víkend sa otvoria parky a záhrady verejnosti

Druhý júnový víkend sa otvoria historické parky a záhrady na viacerých miestach Slovenska. Návštevníci sa dostanú so sprievodcom do známych, ale aj inokedy neprístupných priestorov.

05.06.2014 06:00
zahrady hlavny Foto:
Mnohé parky a záhrady si pripravili atraktívny program pre návštevníkov.
debata

Parky a záhrady ponúkajú v meste nielen kúsok osviežujúcej zelene, ale najmä to, čo nám v dnešnej dobe chýba: oddych, čas a priestor. Európske záhrady sa vyvíjali od stredovekých kláštorných záhrad cez impozantné šľachtické renesančné či barokové záhrady až po verejné parky.

Ozaj, viete, že prvý verejný park v strednej Európe bol bratislavský Sad Janka Kráľa? Prví návštevníci sa v ňom prechádzali už v roku 1776. V centre Bratislavy sa dodnes zachovalo niekoľko historických záhrad, iné padli za obeť času. Dočítate sa o nich v knihe Historické záhrady a parky Bratislavy od krajinnej architektky Tamary Reháčkovej, ktorá môže byť dobrým sprievodcom počas víkendu otvorených parkov a záhrad.

Historické i moderné záhrady

Tento víkend si budete môcť vybrať, či dáte prednosť histórii a sláve a navštívite napríklad známu Medickú či Grassalkovichovu záhradu, alebo inak uzavretú záhradu Úradu vlád v Bratislave, alebo sa necháte inšpirovať súčasným vnútroblokom mestských domov na Povrazníckej ulici, ktorí susedia premenili na záhradu s ihriskom pre deti, či modernú záhradu – galériu Ateliér FM na Gorazdovej ulici. Alebo vás možno priláka súkromná ekozáhrada v Lúčnici nad Žitavou, do ktorej môžete nazrieť so súhlasom majiteľa len počas podujatia. Ponuka miest, ktoré stojí za to vidieť, je samozrejme oveľa bohatšia.

Dáte prednosť historickej... Foto: Národný trust
zahrada zorka Dáte prednosť historickej...
...alebo modernej záhrade? Foto: Národný trust
zahrada moderna ...alebo modernej záhrade?

Láka arborétum i slávnosť ruží

Môžete sa napríklad oboznámiť s tým, ako si svoju botanickú záhradu a arborétum upravili odborníci zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch. Poprechádzate sa v jednom z parkov pri kaštieli – vo Veľkom Bieli, v Spišskom Hrhove či v Dolnej Krupej, kde sa na počesť pôvodnej majiteľky a známej pestovateľky ruží grófky Chotekovej bude konať slávnosť ruží s hudobným programom. Privítajú vás aj modranské záhrady, park v Topoľčiankach a záhrady Horného mesta v Nitre.

Výklad alebo ticho, komu sa čo páči

V prístupných parkoch a záhradách nezostanete sami – študenti počas víkendu ponúkajú odborný výklad na niektorých miestach a organizujú prednášky, diskusie aj súťaže pre deti či premietanie filmov.

Cez víkend sa aj o relatívne známych záhradách... Foto: Národný trust
zahrada ba Cez víkend sa aj o relatívne známych záhradách dá od sprievodcov dozvedieť viac.

Alebo si môžete dopriať chvíľu ticha v historickom cintorínskom parku pri Kozej bráne, v Ondrejskom cintoríne v Bratislave alebo na Vojenskom cintoríne v Kopčanoch. Na lektorovaných prechádzkach sa aj tu dozviete zaujímavosti z histórie daného miesta. Podrobný program nájdete na www.vikendotvorenychzahrad.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otvorenie #záhrady #Parky #víkend otvorených parkov a záhrad