Husári na koňoch sa stretnú s bojovými vozidlami pechoty

Rakúsko-uhorskí husári vedľa vojakov Československých légií z prvej svetovej, vojaci Červenej armády aj občianskej vojny Sever proti Juhu. Takáto pestrá spoločnosť sa zíde pri Trenčíne od 24. do 29. júna.

23.06.2014 06:00
tankove dni Foto:
V Trenčianskych Stankovciach sa stretne vojenská história rôznych období v dvadsiatich rôznych táboroch.
debata

Unikátny zraz armád sa uskutoční v Trenčianskych Stankovciach a organizátori mu dali názov Tankové dni Laugaricio. Prívlastok „tankové“ však netreba brať doslova, má len symbolizovať, že pri Trenčíne sa sústreďuje všetko, čo má vzťah k vojenskej technike a armáde, či už sú to vozidlá, zbrane, výstroj, uniformy, ale aj spôsob výcviku a boja.

„Vlaňajší nultý ročník stretnutia vyvolal veľký záujem účastníkov aj návštevníkov. Mali sme viac ako 120 vozidiel a minimálne taký istý počet bude aj tento rok. Teraz chceme návštevníkov potešiť aj premiérami a novinkami, ktoré ešte neboli,“ vraví Marián Simeon, riaditeľ tohto netradičného podujatia.

Tankové dni pri Trenčíne

Z celkového počtu vozidiel bude asi štvrtina pásových. Dejiskom Tankových dní bude priestor medzi starým korytom Váhu a energetickým kanálom pri Trenčianskych Stankovciach. Do týchto miest sa už začína zhromažďovať technika aj ľudia, v kempe býva okolo 300 ľudí, ktorí budú hlavnými účinkujúcimi. A sú to aj majitelia vojenskej techniky. Marián Simeon odhaduje, že 99 percent všetkých vozidiel, ktoré tu návštevníci uvidia, je v súkromnom vlastníctve. Len jedno percento bude prezentovať armáda, Predvedú bojové vozidlo pechoty.

Bojové vozidlá pechoty, legendárne BVP-čka, budú mať na Tankových dňoch bohaté zastúpenie. Súkromní majitelia predstavia desiatku rôznych prevedení tohto pancierovaného vozidla. BVP existuje viac ako pol storočia a do svojej výzbroje ho vo viacerých verziách zaradili armády mnohých krajín. Slúži na prepravu vojakov, ale disponuje aj výzbrojou, napríklad kanónom, guľometom, granátometom, riadenými strelami, prostriedkami na vytvorenie dymovej clony či falošnými infračervenými cieľmi.

V hlavnom programe v sobotu 28. júna sa predstavia všetky vozidlá pomalou jazdou v teréne. Potom sa dej prenesie do čias druhej svetovej vojny, nastúpia sovieti proti Nemcom a do boja sa zapoja aj lietadlá. Na programe sú aj jazdy tankov a preteky BVP v teréne.

Mix vojenskej histórie

„Stretne sa vojenská história rôznych období v dvadsiatich rôznych táboroch. V najstaršom bude 8. husársky regiment z Rakúsko – Uhorska s koňmi. V ďalšom tábore budú vojaci z čias občianskej vojny Sever proti Juhu, potom légie z prvej svetovej vojny, československé, talianske, francúzske aj ruské. Podujatie sa nesie v znamení 100. výročia založenia čs. légií,“ predpokladá Marián Simeon.

Trenčianske Stankovce ležia asi 10 kilometrov južne od Trenčína, pri hlavnej ceste I/50, ktorá vedie z ČR do Prievidze a ďalej do Banskej Bystrice. Pri odbočovaní z diaľnice treba využiť privádzač pri Chocholnej – Velčiciach smerom na Veľké Bierovce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vojenská technika #Tankové dni Laugaricio #husári #Trenčianske Stankovce