Hviezdne vojny stále pomáhajú turistike v Tunisku

Naplniť hotely a oživiť turistický ruch vďaka Jediom z Hviezdnych vojen. O to sa snaží Tunisko.

24.06.2014 06:00
Tunisko Foto:
Tunisko láka fanúšikov Hviezdnych vojen.
debata

Mos Espa, obec Anakina Skywalkera, Jediho, ktorý sa stane bájnym Darth Vaderom, ešte pred mesiacom zaplavená pieskom, pozvoľna vystupuje na svetlo sveta, keď buldozéry začali odkrývať chatrče postavené koncom 90. rokov na nakrúcanie Epizódy I – Skrytá hrozba. Cieľom je vytvoriť z tejto lokality obklopenej dunami poprednú atrakciu krajiny.

Prvým úspechom bolo májové stretnutie tuniských a zahraničných prívržencov Hviezdnych vojen. V prezlečení za vojakov impéria sa v Mos Espa stretlo niekoľko desiatok Tunisanov, Nemcov, Nórov a Belgičanov sa svetelnými mečmi. V meste Tozeur sa potom uskutočnila prehliadka v kostýmoch z Hviezdnych vojen, ktorým sa nadšene prizerali miestni obyvatelia. „Táto lokalita je akýmsi kľúčovým pútnickým miestom pre tisícky fanúšikov a prispieva k oživeniu miestnej ekonomiky, turistiky a ku kultúrnemu životu,“ uvádza Raja bin Gízová, predstaviteľka kampane Save Mos Espa.

Celkom je na obnovu potrebných 137-tisíc eur. Z toho asi polovicu je pripravených poskytnúť tuniské ministerstvo turistiky, zvyšok by mal prísť najmä od mecenášov. „Návštevníkov táto lokalita priťahuje, treba ju zreštaurovať a zachovať pri živote,“ zdôrazňuje Tajíb Džalúlí, ktorý dohliada na obnovu miesta, ktorého pôvodné meno Ong Džmal znamená krk ťavy. Táto rekonštrukcia je prínosom pre upadajúci turistický ruch, ktorý rovnako ako inde v Tunisku nemôže dosiahnuť svoju úroveň spred januára 2011.

Podľa dvadsaťdeväťročného inžiniera Valida Susího je tento typ turistiky nový a je úplne odlišný od tradičných predstáv spojených s ťavami a oázami. Aj keď sa prvé predstavenie scén z Hviezdnych vojen stretlo len so skromným ohlasom, chcú v tom úrady pokračovať. „Bola to taká skúška nanečisto, nabudúce chceme toto predstavenie vylepšiť,“ tvrdí Zijád Šárka z ministerstva turistiky. O to viac, že v Tunisku nafilmovali ďalšie scény z kultovej série a v púšti je roztrúsených osem lokalít, kde sa nakrúcalo. Mesto Tatavín na juhu inšpirovalo Georgea Lucasa k názvu púštnej planéty Tatooine.

Niektorí hotelieri sú však umiernení v očakávaní akéhosi projektu Hviezdnych vojen, ktorý by bol súčasťou stratégie rozvoja. Zdôrazňujú, že Tunisko naďalej žije v určitom provizóriu, s piatou vládou počas troch rokov politickej krízy a nestability. Tento rok by sa mali konať voľby, ktoré by konečne mali umožniť vytvoriť trvalé inštitúcie. „Čakáme na voľby,“ zdôrazňuje Muhammad Alí Ládžmí, majiteľ hotela Sarra v meste Tozeur, ktorý bol rovnako ako 18 ďalších miestnych hotelierov nútený pre nedostatok turistov podnik zavrieť. „Potrebujeme radikálne, a nie provizórne riešenie. Za súčasných podmienok nám nezostáva nič iné, ako hotely zatvoriť,“ dodáva.

Niektorí dúfajú, že nová ministerka turistiky Amal Karbulová dá turistike nový impulz. Už otvorene podporila projekt akcií, ktoré majú Mos Espa zachrániť. „Ministerka pre Ong Džmal urobila reklamu a situácia sa pomaly zlepšuje. Predtým tu bolo úplne mŕtvo. Teraz mám dojem, že je budúcnosť turistiky svetlejšia,“ usudzuje štyridsaťdeväťročný majiteľ obchodu pre turistov v Tozeure.

debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #Tunisko #Hviezdne vojny