Možností na výlety je na Slovensku nadostač

Aktuálne Slováci vyhľadávajú najmä vstupy do akvaparkov, lanových parkov a na dostihy v Bratislave. Záujem je aj o splav Malého Dunaja, kde môžu rodičia vziať aj detičky.

27.06.2014 06:00
selfie, ženy, mesto, kamarátky, dovolenka, výlet Foto:
Dovolenka v horách či v meste? Každý si môže vybrať podľa vlastného gusta.
debata (2)

„Celkovo očakávame počas leta nárast predaja športových aktivít vonku.“ To sú slová Tomáša Soroka, riaditeľa zľavového portálu Zľavomat.sk. „Už druhý rok po sebe pozorujeme zvýšený záujem o adrenalínové zážitky či netradičné športy, ako sú lekcie golfu s trénerom, potápačský ponor, let lietadlom, paraglajding, curling, rafting, zoskok padákom, adrenalínové jazdy na rýchlych autách a štvorkolkách, jazda na buginách, kárach či kolobežkách z Maliného brda, hitom je aj výstup na Gerlachovský štít.“

Hit: Únik z tajomnej izby

Veľkým hitom pri hľadaní nových zážitkov a dobrodružstva sa stáva hra – uniknutie zo zamknutej tajomnej izby. Dvoj- až päťčlenný tím ľudí sa musí do časového intervalu – najčastejšie do hodiny – dostať zo zamknutej izby plnej hlavolamov a hádaniek. Nová zábava sa stala veľmi obľúbenou aj medzi firmami – robia si tam teambuilding.

V lete chceme turistiku a wellness

Slováci uprednostňujú v lete hotely a penzióny s možnosťou turistiky v okolí alebo wellness aktivitami. Najžiadanejšie sú hotely vo Vysokých Tatrách, v Nízkych Tatrách a Liptove. Veľmi vyhľadávané sú aj pobyty pre cyklistov – mnohé slovenské hotely na nový trend zareagovali a začali hosťom požičiavať bicykle na cyklovýlety do okolia.

"Vyhľadávanými ubytovacími zariadeniami sú aj tento rok wellness hotely a hotelové komplexy so službami pre rodiny s deťmi. Pre nastávajúcu sezónu sme pripravili škálu pobytov pre všetkých s bohatým sprievodným programom, " informuje Beáta Toroková, obchodno-marketingová riaditeľka spoločnosti Sorea.

"Projekt pre deti Hravé leto s Albi hrami prináša zľavnené pobyty od 30 až do 100 % pre deti od 3 do 15 rokov. Ubytovanie ponúka v hoteloch s certifikátom Zariadenie priateľské k deťom a rodinám v atraktívnych tatranských lokalitách, na Spiši, v Piešťanoch a Bratislave. Akcie sa vzťahujú na deti v závislosti od ich veku a druhu ubytovania,“ povedala B. Toroková.

Doplnila, že letnou novinkou je jumping na trampolínkach v Jumping centre pod vedením certifikovaných inštruktoriek v Hoteli *** Sorea Máj v Liptovskom Jáne. "Hotel zároveň ponúka aj termálne kúpalisko Termal Raj s teplotou vody 26 až 29 °C. Voda je liečivá, mineralizovaná a kyslá, silno uhličitá a stredne sírovodíková. Pre ubytovaných od troch nocí je vstup zadarmo.

Možnosti v Liptove

V Liptove sú obľúbené aj rekreačné pobyty pre seniorov s ubytovaním v hoteloch Sorea *** SNP a Sorea ** Ďumbier. "Tie pravidelne organizujú Slovenský týždeň zážitkov, plný fakultatívnych výletov a pestrého programu. Región je bohatý na turistické a cykloturistické trasy, jaskyne, kaštiele, minerálne pramene,“ vymenovala B. Toroková.

Návštevníci Liptova sa v lete môžu zapojiť do Nordic walkingu v Jasnej, alebo do projektu „Nájdi 7 pokladov Liptova!“ Spoznávajte krásy Liptova a hľadajte jeho 7 pokladov: hory, termálne pramene, jaskyne a podzemné krásy, salaše a tradičná kuchyňa, história – skanzeny a múzeá. Každý klient pri pobyte dostane brožúru s mapou pokladov. Za vylúštenie úloh ho čaká odmena.

Tatry pre turistov aj cyklistov

Pre milovníkov turistiky sú najatraktívnejšie Vysoké Tatry. Neďaleko Hotela *** Sorea Hrebienok v Starom Smokovci je pozemná lanovka na Hrebienok, ktorý je východiskovým bodom náročných aj stredne náročných horských túr.

Región Vysoké Tatry ponúka aj viac ako 300 km značených cyklotrás a 30 top tratí. Stačí si odfotiť QR kód do svojho mobilu a záujemca sa dozvie podrobnosti trasy. Priamo pri hoteli *** Sorea Hutník sa zase začína turistický chodník na Chatu pri Zelenom plese. Ďalšie tipy na výlety sú Šalviový prameň na Skalnatom plese, Kopské sedlo, Kežmarské žľaby či trasa Tatranská Lomnica – Skalnaté pleso – Lomnický štít.

Západné Slovensko tiež láka na prírodu a šport

Aj na západnom Slovensku je možnosť spoznávania krás prírody a kultúry. Kúpeľné mesto Piešťany, preslávené kolonádnym mostom a symbolom mesta barlolámačom, ponúka výlety v okolí. V ponuke je napríklad vyhliadková plavba po Váhu, 12 km okružná trasa určená na cyklistiku, turistiku a korčuľovanie s možnosťou požičania bicyklov či hradné zrúcaniny Čachtice a Beckov, vyhliadková plavba starorímskou vojnovou loďou Hyperborea alebo jaskyňa Čertova pec.

Horské hotely bodujú výhľadmi

Keď sa povie horský hotel, ešte stále sa nájdu ľudia, ktorí si predstavia drevenú chatu na vzdialenom nedostupnom mieste v horách, kam si treba radšej zobrať spací vak a teplé oblečenie, aby človek prežil chladnú noc. Pri novodobých moderných horských hoteloch to už však dávno neplatí. Príkladom je švajčiarsky hotel 3100 Kulmhotel Gornergrat či najvyššie položený slovenský hotel Sliezsky dom.

Návštevníci vyhľadávajú horské hotely najmä pre krásne panoramatické výhľady na okolité hory a pre ľahký prístup k turistickým chodníkom. V Európe je najznámejším horským hotelom 3100 Kulmhotel Gornergrat vo Švajčiarsku, z ktorého názvu sa dá uhádnuť, že sa nachádza vo výške 3100 metrov nad morom. Napriek netradičnej polohe ponúka svojim návštevníkom trojhviezdičkový štandard. Švajčiarsky astronaut Claude Nicollier pri návšteve hotela, ku ktorému patrí aj astronomické observatórium, povedal, že je z neho výhľad na „najväčšiu a najjasnejšiu oblohu z celej strednej Európy“.

Ak chcete zažiť na vlastné oči atmosféru moderného horského hotela a panoramatické výhľady, nemusia chodiť do Švajčiarska. Horský hotel Sliezsky dom pod Gerlachovským štítom, ktorý je najvyššie položeným horským hotelom na Slovensku, ponúka jedinečné výhľady rovnako ako známy švajčiarsky hotel. Po tom, čo prešiel kompletnou rekonštrukciou v roku 2010, mnohí návštevníci Vysokých Tatier sú po výstupe na Velické pleso prekvapení, že Sliezsky dom už nie je chata, ale trojhviezdičkový hotel s wellness centrom.

"Sliezsky dom sme zrekonštruovali takpovediac od základov. Vybudovali sme nanovo interiér a všetky technológie ako ústredné kúrenie, kanalizáciu a podobne. Architektonický výraz hotela sme považovali za nadčasový, preto ostal zachovaný. Najviac sme hrdí na wellness centrum s nezvyčajným výhľadom na Velické pleso,“ hovorí riaditeľ Sliezskeho domu Michal Hacker.

Manažment hotela nezabudol ani na zarytých milovníkov Vysokých Tatier, ktorým by neprekážalo prespať aj pod holým nebom. "Jeden väčší apartmán sme prerobili na viacposteľovú turistickú izbu, pretože je stále záujem aj o lacnejšiu formu ubytovania. Chceli sme vyjsť v ústrety klientele, ktorá si nepotrpí na vysoký štandard a potrebuje u nás prespať jednu – dve noci,“ dopĺňa M. Hacker.

Nedostupnosť je len mýtus

Ďalší mýtus, s ktorým horské hotely bojujú dodnes, je ich údajná nedostupnosť dopravnými prostriedkami. Výstup na mnohé z nich môže byť síce dobrodružnou turistikou, ako v prípade švajčiarskeho hotela 3100 Kulmhotel Gornergrat – vedie k nemu len úzka strmá cesta, ale väčšina horských hotelov je ľahko dostupná. Platí to aj pri Sliezskom dome.

"Najčastejšia otázka hostí znie, ako sa dá k nám dostať. Mnohí sú prekvapení, keď im povieme, že cez leto sa k nám dostanú aj vlastným autom a v zime vyvážame hostí na skútroch. Hoci sme vo výške 1 670 nad morom, nie je problém sa k nám dostať v každom ročnom období,“ vyvracia mýtus riaditeľ M. Hacker.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Tatry #Turistika #wellness #Cyklisti #leto 2014 #Liptov #výlety