Slováci objavili už aj západné pobrežie Turecka

Západné pobrežie Turecka ešte nepatrí medzi tak navštevované letoviská, ako Antalya a jej širšie okolie.

28.06.2014 06:00
Turecko, Kusadasi Foto:
Kusadasi v Turecku.
debata

Kusadasi je pomerne mladým, neskazeným dovolenkovým strediskom, v ktorom cítiť pohodu a ľudia sú tu ešte o niečo milší a ústretovejší.

Obchodným centrom západu možno nazvať významné mesto Izmir. Pre turistov je významné je okolie prístavného mesta Kusadasi, asi 80 km južnejšie od Izmiru, ktoré býva veľmi často dočasnou zastávkou výletných lodí po Stredomorí a turistov, ktorí sem mieria v rámci poznávacích výletov prevažne k antickým pamiatkam a za nákupmi.

Antické mesto Efes je jedno z najvýznamnejších antických miest v krajine a je len pár kilometrov od Kusadasi, preto by bolo hriechom nenavštíviť toto veľmi pekne zachovalé miesto (máte možnosť vidieť fragmenty starovekého mesta, amfiteáter, Celsovu knižnicu). Zaujímavosťou tohto miesta je, že sa tu nachádzal Artemidin chrám, jeden zo 7 divov sveta. Žiaľ, zachoval sa z neho len jediný stĺp.

V celom okolí sa nachádza zopár seldžuckých pevností a v samotnom centre Kusadasi nájdete zvyšky pôvodného opevnenia a vstupných brán, ale aj hrad, ktorý je považovaný za jeden zo symbolov mesta. V ich okolí sa nachádza aj niekoľko ulíc plných obchodov, bazárov a reštaurácií. Miestnou zvláštnosťou je v diaľke v mori stále viditeľná pevnina. Ide o grécky ostrov Samos, čiže Európska únia na dohľad, na ktorý sa taktiež môžete vydať na výlet. Hotely v letovisku Kusadasi pripomínajú trocha svojou architektúrou grécke hotely, v porovnaní s hotelmi na Tureckej riviére sú o niečo menšie a menej honosné, ale zato tu vládne priateľská až rodinná atmosféra.

Menším mestom približne 40 km severozápadne od Kusadasi je Özdere, v ktorom návštevníci nájdu pokojnú dovolenku v objatí širokých hájov pomarančovníkov v hoteloch Maxima Paradise a Maxima Bay, ktorých pobrežie tvorí piesková až hrubozrnná pláž.

Dom Ježišovej matky Márie, ktorý prekvapujúco nepriťahuje len turistov kresťanov, ale aj moslimov, sa nachádza neďaleko od antického mesta Efes. Skrytý v horách bol objavený len pred pár desaťročiami až vďaka vízii nemeckej rehoľníčky, ktorá presne opísala miesto, kde treba hľadať. V cieli naozaj našli základy obytného domu a chrámu, zároveň sochu Panny Márie. Odrazu do seba zapadlo niekoľko dielikov rozdelených historických faktov. Viacero faktov totiž nahráva tomu, že ide o dom, v ktorom dožila po smrti Ježiša jeho matka, sprevádzaná pod ochranou apoštola Jána, ktorého hrob sa našiel práve v antickom meste Efes.

Čo musíte vedieť, ak ste si vybrali exotiku

*

  • Pri rozhodovaní, kam sa vydať na tohtoročnú dovolenku, zaváži aj to, či môžete so sebou vziať svoje ratolesti. Vyslovene vhodné pre rodiny s deťmi sú zájazdy s kombináciou poznávania a oddychu. Ideálna je napríklad juhovýchodná Ázia, kde sa dá bez problémov zabezpečiť aj babysitterka.
  • Ak ste sa rozhodli zobrať svoje deti tento rok na dobrodružnú a pritom nenáročnú dovolenku, určite porozmýšľajte nad Kambodžou, Thajskom, Malajziou či nádhernými plážami na Bali v Indonézii.
  • Aj keď v 90 % krajinách, do ktorých sa bežne cestuje, nie je potrebné očkovanie, pred cestou je dôležité mať všetky aktuálne informácie o možných nástrahách vírusov v danej krajine.
  • Pri afrických destináciách ako Nigéria, Etiópia, Burundi, Uganda, Kamerun, Keňa, Tanzánia sa vyslovene vyžaduje okrem brania antimalarík aj očkovanie proti žltej horúčke. Každý účastník je povinný uzavrieť poistenie liečebných nákladov pred cestou a byť poistený počas celého zájazdu, buď individuálne v príslušnej poisťovni, alebo priamo v cestovnej kancelárii.
  • V prípade cestovania do vzdialenejších destinácií sa vám oplatí kupovať letenky cez cestovnú kanceláriu. Výhodou je najmä nižšia cena, priamy let a úplne bezstarostné sprostredkovanie.
  • Vhodné ubytovania môžete nájsť cez online booking alebo sa spoľahnúť na služby cestovnej kancelárie, ktorá pracuje s aktuálnymi informáciami a ubytuje vás presne podľa vašich požiadaviek.
  • Nájsť schopného sprievodcu, ktorý vás neoberie len o peniaze, je ťažké v každej destinácii. V prípade cestovnej kancelárie sa môžete spoľahnúť na prevereného človeka so skúsenosťami, ktorý žije v danej krajine a ukáže vám miesta, o ktorých sa z príručiek nedozviete.
  • Je zakázané preniesť z cudziny rôzne historické predmety. Zvlášť si dajte pozor na to, keď kupujete predmety od rôznych priekupníkov. Predmety zo slonoviny, trofeje zvierat, vzácne masky, prípadne kože dravých zvierat vám do lietadla nepovolia vziať.
  • Pri niektorých krajinách ako Irán, Kuba, Severná Kórea, Turkménsko, Kuvajt a Saudská Arábia sú zakázané aj pornografické časopisy, pričom často stačí, keď ide o fotografie zo ženských časopisov či o literatúru namierenú proti tamojšiemu režimu.

Zdroj: Victory Travel

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Kusadasi #Izmir