Kúpanie v morskej vode? Pri Rapovciach realita

Za slanou morskou vodou a kúpaním už netreba cestovať len do zahraničia. Máme ju aj doma na Slovensku. Slaný, a navyše liečivý kúpeľ nájdete v Rapovciach pri Lučenci, kde vyrástlo termálne kúpalisko Novolandia. Bazény sú tu napĺňané reliktnou morskou vodou vyvierajúcou z hlbín zeme.

29.07.2014 12:00
debata

Oblasť okolo Rapoviec je súčasťou Novohradského geoparku. Lokality, kde sa v minulosti našli nielen mnohé skameneliny staré milióny rokov, ale aj kosti prehistorických zvierat, zuby vodných živočíchov či fosílie, ktoré sú dôkazom, že na tomto mieste bývalo more.

Potvrdzujú to nálezy v pieskovcoch v susedných Lipovanoch, v Kalonde, v maďarskej obci Ipolytarnócz, kde je najväčšie múzeum skamenelín v strednej Európe a ktorá je od Rapoviec vzdialená len štyri kilometre, no aj v samotných Rapovciach. Skutočnosť, že stovky metrov pod zemou sa na tomto území môže nachádzať aj reliktná morská voda, potvrdzujú aj ďalšie fakty.

Počas uhoľného prieskumu v lokalite Novohradu urobili viacero vrtov. Jeden z nich, ešte v roku 1911, pri dedine Nitra nad Ipľom pomohol objaviť v hĺbke 516 metrov pod zemou vodu. Voda vtedy vystrekla tak silno, že ďalšie vŕtanie už nebolo možné. Využitie vody na liečebné účely vtedy prekazila prvá svetová vojna. Ďalšie vrty z rokov 1982 až 1983, ktoré urobili na okraji Rapoviec, poukázali na niečo podobné. V hĺbke vyše osemsto metrov sa objavilo litologické zloženie prevŕtaných hornín, svedčiace o možnej prítomnosti morskej vody.

Tieto poznatky sa rozhodli pred niekoľkými rokmi Novohradčania využiť a zafinancovali vrt, ktorý mal potvrdiť prítomnosť morskej vody v podzemí. Vybrali si miesto pri Rapovciach a nie márne. V hĺbke 1 501 metrov navŕtali slanú mineralizovanú vodu s teplotou 39 stupňov a s výdatnosťou vrtu 20 litrov za sekundu. To bolo spúšťačom pre zámer vybudovať kúpalisko s morskou vodou. Začala ho realizovať spoločnosť Thermalpark, ktorej súčasťou je Prvá geotermálna spoločnosť, vytvorená skupinou súkromných investorov, mestom Lučenec a obcou Rapovce.

Spolumajiteľ spoločnosti Vladimír Červenák hovorí, že pôvodný projekt obsahoval vybudovanie bazénov, relaxačnej zóny, infraštruktúry či vilovej zóny a počítal s nákladom takmer 900 miliónov vtedajších korún. Stopla ho však kríza. Spoločnosti sa síce podarilo získať peniaze aj z fondov Európskej únie, no banky pre krízu zmenili podmienky pri poskytovaní úverov a Novohradčania peniaze z eurofondov nevyužili. Začali realizovať tzv. variant B s financiami, ktoré vedeli získať vo vlastnej réžii. Pred dvomi rokmi sa ľudia v Novolandii mohli začať kúpať.

„Doteraz sa nám podarilo vybudovať tri bazény, ku ktorým pribudol od júna tohto roku ďalší, relaxačný. Ľudia majú možnosť absolvovať morský kúpeľ aj vo dvoch kadiach,“ hovorí Červenák. Voda v existujúcich bazénoch v Novolandii dosahuje teplotu od 28 do 37 stupňov a je výnimočná aj svojím zložením. Je vysoko mineralizovaná, uhličitá, hydrogénuhliči­tanovo-chloridovo-sodná. Má zvýšený obsah fluoridového iónu, lítia či bóru. Vďaka tomuto zloženiu má pozitívny vplyv na liečenie chorôb pohybového a obehového ústrojenstva, na nervové choroby, choroby z povolania a kožné choroby. Ďalej aj na choroby žalúdočné a črevné, choroby dýchacích ciest a látkovej výmeny.

Pôvodný zámer urobiť z Novolandie veľký kúpeľný komplex naberá v súčasnosti opäť reálnejšie obrysy. Už v blízkej dobe vyrastie v susedstve už existujúceho kúpaliska welness centrum, v ktorom bude šesť sáun, výplavový a detský bazén, tepidárium, masáže, vírivky, šatne pre dvesto ľudí, lobby bar a aj nové parkovacie plochy. Postavenie tejto novej časti Novolandie bude stáť 1,6 milióna eur, z toho polovicu získali Novohradčania z eurofondov cez ministerstvo hospodárstva, zvyšok zaplatia z vlastných zdrojov. Prevádzka bude celoročná. Welness centrum má byť dobudované v decembri budúceho roku.

Kam na výlet: 5 tipov nadnes

1. Morská voda v Rapovciach je lákadlom aj pre... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Rapovce. morská voda, kúpeľ, 1. Morská voda v Rapovciach je lákadlom aj pre svoje zloženie. Kúpeľ v nej je balzamom aj pre starších so zdravotnými problémami.
2. Lipovianske pieskovce s odtlačkami... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Lipovianske pieskovce 2. Lipovianske pieskovce s odtlačkami lastúrnikov a ulitníkov sú významnou geologickou lokalitou.
3. Etnografické múzeum v Kalonde, súčasťou... Foto: Sándor Papp
Etnografické múzeum v Kalonde 3. Etnografické múzeum v Kalonde, súčasťou ktorého je aj prezentácia nájdených skamenelín a kostí. Momentálne ho rekonštruujú.
4. Najväčšie múzeum skamenelín v strednej... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
múzeum skamenelín, Ipolytarnócz 4. Najväčšie múzeum skamenelín v strednej Európe je len štyri kilometre od Rapoviec v obci Ipolytarnócz v Maďarsku.
5. Mučínska jaskyňa bola vytvorená vyvetraním... Foto: Wikipedia
Mučínska jaskyňa 5. Mučínska jaskyňa bola vytvorená vyvetraním 19 miliónov rokov starého zuhoľnateného stromu.

V stredu si prečítajte: Tajomné hrady v Malých Karpatoch


Naj zázraky prírody

Oznámkujte 12 vybraných slovenských zázrakov prírody od 1 do 10.

Hlasovalo 1512 ľudí.

Vysoké Tatry
Vysoké Tatry

Vysoké Tatry

Priemerný výsledok: 8,55 b.
Slovenský raj
Slovenský raj

Slovenský raj

Priemerný výsledok: 8,54 b.
Nízke Tatry
Nízke Tatry Autor: SHUTTERSTOCK

Nízke Tatry

Priemerný výsledok: 8,20 b.
malá fatra
Malá Fatra

Malá Fatra

Priemerný výsledok: 7,66 b.
Pieniny
Pieniny

Pieniny

Priemerný výsledok: 7,54 b.
Veľká Fatra
Veľká Fatra

Veľká Fatra

Priemerný výsledok: 7,29 b.
Muránska planina
Muránska planina

Muránska planina

Priemerný výsledok: 7,03 b.
Poloniny
Poloniny

Poloniny

Priemerný výsledok: 6,81 b.
vihorlat
Vihorlat Autor: SHUTTERSTOCK

Vihorlat

Priemerný výsledok: 6,74 b.
Slovenský kras
Slovenský kras

Slovenský kras

Priemerný výsledok: 6,59 b.
Malé Karpaty
Malé Karpaty

Malé Karpaty

Priemerný výsledok: 6,20 b.
Dunajské luhy
Dunajské luhy

Dunajské luhy

Priemerný výsledok: 5,67 b.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #morská voda #Divy Slovenska #kúpanie #Rapovce #Novohrad #Novolandia