Bojnickým zámkom zaznie strašidelný muzikál

Krásne legendy a mrazivú históriu prináša muzikál na Bojnickom zámku. Pre tých, čo sa chcú príjemne báť, stretnúť ducha a majú radi históriu, sú ako stvorené Slávnosti života - supernoc na zámku, v dňoch od 7. do 10. augusta.

07.08.2014 06:00
Bojnice, zámok, muzikál Foto:
Bojnický zámok pripravil na august pre návštevníkov aj muzikál.
debata

Príbeh Slávností života dokázal spojiť reálne fakty, potvrdené archívnymi prameňmi, s legendami, ktoré si v Bojniciach rozprávajú miestni obyvatelia.

„Celý príbeh návštevníkom priblížime formou muzikálu, čo nie je na zámku zvykom. Doteraz bol na Bojnickom zámku len raz, vlani, a návštevníci boli nadšení,“ vraví Ján Papco, riaditeľ Múzea Bojnice. V zámockých komnatách ožijú príbehy o veľkých láskach, ale aj o smutných osudoch a krutosti. Vystúpi okolo 50 účinkujúcich.

Bojnický zámok má nielen svoje historické zbierky a exponáty, ale aj svoje legendy. Najznámejšou je legenda o zámockom kastelánovi Petrovi Pókim. Je to skutočná historická postava z konca 15. storočia, za čias Korvínovcov. Ján Korvín bol nemanželským synom kráľa Mateja a otec mu pridelil Bojnický zámok, aby tu trávil dni s Blankou Sforzovou, ktorú mu vybral za manželku.

Kastelán Peter Póki sa až priveľmi zžil so svojou úlohou a začal sa cítiť zámockým pánom. Myslel si, že pri neskúsenom, mladučkom Jánovi Korvínovi môže robiť, čo chce. Zdieral ľudí, zvyšoval dane v podhradí, čo vyvolalo veľkú nespokojnosť poddaných. Kruto sa správal nielen voči nim, ale aj voči služobníctvu na hrade.

Neskôr si bol taký istý svojou mocou a postavením, že sa rozhodol, že sa zbaví svojho pána. Najal si dvoch vrahov, ktorí sa mali postarať o to, aby Ján Korvín bez svedkov zomrel. Malo sa to stať na ceste z blízkych kúpeľov do zámku. Čakali naňho v úkryte, ale vražda im nevyšla. Póki si uvedomil, že všetko je prezradené. Podľa legendy utekal do najvyššej veže Bojnického zámku, kde mal v truhliciach nakopené dukáty zo zdieračských daní a chcel s nimi ujsť. Dukáty sa mu však premenili na ploské kamienky. Zreval od zúfalstva a obsah truhlíc vysypal do priekopy. V okolí Bojnického zámku deti dodnes zbierajú maličké ploskáčiky, Pókiho nazdierané dukáty. Samotný Póki skončil pred súdom. Dokázali mu pokus o vraždu svojho pána a odsúdili ho na smrť. V roku 1496 ho popravili rozštvrtením na Námestí sv. Juraja v Budíne, to už nie je legenda, ale historický fakt.

V príbehu ožijú aj ďalšie postavy, napríklad Biela pani. Je to duch mladej dievčiny Zuzky Podhradskej, ktorú chcel náš starý známy Peter Póki silou-mocou získať, a keď ho odmietala, tak ju pripravil o život. Dievčina teraz blúdi po hrade ako Biela pani a narieka za svojou láskou, ktorú musela predčasne opustiť.

Súčasťou Slávností života budú aj nočné prehliadky na tému Supernoc na zámku, ich obsah je zatiaľ pre návštevníkov zahalený tajomstvom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zámok #Bojnice #muzikál #Slávnosti života