Najvyšší vodopád Nízkych Tatier padá z 55 metrov

Vodný závoj padá z výšky 55 metrov. Prúd vody naráža do mohutnej skalnej steny, kde sa triešti o jej police a kaskády na jemné kvapky. V tak trochu zabudnutej, menej známej a menej navštevovanej západnej časť Národného parku Nízke Tatry sa nachádza najvyšší vodopád tohto pohoria, Brankovský vodopád.

20.08.2014 12:00
debata

V Nízkych Tatrách je najvyšší, v rámci Slovenska tretí najvyšší a jeden z piatich vodopádov, ktoré sú národnými prírodnými pamiatkami. Príjemné miesto na nenáročný výlet do prírody, ale i za príbehmi z dávnych čias kuruckých vojen.

Ľuboš Čillag, riaditeľ Správy Národného parku Nízke Tatry spomína, že meno Brankovský vodopád mu dal známy slovenský geológ profesor Dušan Kubíny v 60. rokoch minulého storočia. Domáci obyvatelia mu však hovoria Kurucký vodopád podľa Kuruckej skaly v závere doliny Veľký Brankov, cez ktorú voda padá na jej dno. K nej sa viaže niekoľko legiend.

Čillag uviedol napríklad povesť o chamtivých kuruckých vojakoch, ktorí sa kedysi utáborili pod skalou a ktorých zlákala príhoda o jaskyni plnej neslýchaného bohatstva. Z jaskyne vždy v období Veľkej noci od piatka do nedele vyleteli zlaté kačky. Kuruci sa dostali do jaskyne, kde sa nedočkavo vrhli na jaskynné poklady. Vtedy sa zjavila biela pani, ktorá ochraňovala všetky podzemné poklady.

Vidiac kurucov, ako drancujú jaskyňu, mávla rukou a v tej chvíli sa jazierko so zlatými kačkami i so všetkými pokladmi v jaskyni i s kuruckými vojakmi prepadlo do hlbín. Zo skalnej steny odvtedy tečie vodopád a hovorí sa, že sú to slzy ľútosti kuruckých vojakov, ktorí obanovali svoju chamtivosť. Ďalšie legendy, ale aj skutočné udalosti viažuce sa ku Kuruckým skalám, sú uvedené na informačnej tabuli turistického chodníka k vodopádu.

Vodopád vysoký 55 metrov vznikol prepadom horského potoka cez vápencovú skalnú hranu. „Má stabilný prítok približne tri litre za sekundu. Vodnatosť horského toku, ktorý ho zásobuje vodou, je ovplyvnený výdatnosťou zrážok v ročných obdobiach,“ hovorí Čillag s tým, že najvyššiu výdatnosť má v jarných mesiacoch. Pri nepriaznivých hydrologických podmienkach sa však občas stáva, že voda zo skaly netečie vôbec. My sme mali šťastie, keďže sme miesto navštívili síce v letnom, no daždivom období, keď sa nám vodopád rozprestrel v príjemne chladivom vodnom závoji.

„V dôsledku členitej štruktúry skalnej steny a vzhľadom na to, že voda sa na nej zhora nadol triešti a nevytvára len úzky vodný prúd, pôsobí vodopád aj napriek nízkemu prietoku dosť vodnatým dojmom,“ hovorí riaditeľ Správy NP Nízke Tatry. Brankovský vodopád môžeme obdivovať len z jeho dolnej strany, bezprostredne spod skalného zrázu. Tam sa ocitneme akoby v objatí mohutných, vysokých a takmer zvislých skalných kulís pripomínajúcich amfiteáter.

„Padajúca voda, ktorá sa triešti o skalné police a kaskády, vytvára v tomto priestore pozoruhodnú mikroklímu. Jemné kvapky padajúcej vody sa dostávajú do kontaktu s teplejším vzduchom, ktorý prúdi nahor z údolia potoka Revúca. Tým sa vytvára v amfiteátri jemný vánok,“ uviedol Čillag. Hneď pod Brankovským vodopádom tečie jeho menší brat Malý Brankovský vodopád, vysoký 2,26 metra.

Brankovský vodopád sa nachádza asi 11 kilometrov od mesta Ružomberok pri ceste smerom na Donovaly. Na opačnej strane tejto cesty a bližšie k mestu leží známa osada s farebnými zrubovými domčekmi zapísaná v UNESCO Vlkolínec.

Pri Ružomberku sa oplatí navštíviť aj templárskymi legendami opradené tajomné kostoly v Ludrovej a Martinčeku, s nádhernými nástennými maľbami.

Vo štvrtok si prečítajte: Spomienky na Povstanie oživujú pamätníky

Kam na výlet: 5 tipov nadnes

Najvyšší vodopád v NP Nízke Tatry Brankovský... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Brankovský vodopád, Nízke Tatry Najvyšší vodopád v NP Nízke Tatry Brankovský vodopád. Od hlavnej cesty z Ružomberka (11 km) na Donovaly vedie od parkoviska v lokalite Podsuchá (oproti Kolibe Bodega) k vodopádu turistický chodník, cesta trvá asi 35-40 minút.
Druhá strana cesty (Ružomberok - Donovaly), iné... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
vrch Sidorovo, Veľká Fatra, Vlkolínec Druhá strana cesty (Ružomberok - Donovaly), iné pohorie - Veľká Fatra, vrch Sidorovo, pod ktorým leží osada zrubových domov v pastelových farbách - Vlkolínec, zapísaná v zozname UNESCO.
Kostoly opradené legendami o tajomných... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
kostol, Ludrová, Liptov Kostoly opradené legendami o tajomných templároch patria k najstarším a vzácnym pamiatkam Liptova i Slovenska. V interiéri kostola v Ludrovej pokračujú reštaurátorské práce (návštevníci platia znížené vstupné).
Unikátne fresky možno obdivovať v Kostole sv.... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
kostol sv. Martina v Martinčeku Unikátne fresky možno obdivovať v Kostole sv. Martina v Martinčeku. Maľby boli objavené pri reštaurátorskom prieskume, v roku 1999 a následne v rokoch 2000-2002 postupne odkryté a reštaurované.
Kúpanie v termálnej aj čírej vode v rôznych... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Gino Paradise Bešeňová Kúpanie v termálnej aj čírej vode v rôznych vodných atrakciách v Gino Paradise Bešeňová (11 km od Ružomberka smer na Liptovský Mikuláš).

NAJ vrchy a kopce

Oznámkujte 12 vybraných NAJ vrchov a kopcov Slovenska bodmi od 1 do 10.

Hlasovalo 1921 ľudí.

Kriváň
Kriváň Autor: SHUTTERSTOCK

Kriváň

Priemerný výsledok: 8,77 b.
Veľký a Malý Rozsutec
Veľký a Malý Rozsutec

Veľký a Malý Rozsutec

Priemerný výsledok: 7,88 b.
Gerlachovský štít
Gerlachovský štít Autor: SHUTTERSTOCK

Gerlachovský štít

Priemerný výsledok: 7,70 b.
Lomnický štít
Lomnický štít Autor: Ľuboš Pilc, Pravda

Lomnický štít

Priemerný výsledok: 7,70 b.
Ďumbier
Ďumbier

Ďumbier

Priemerný výsledok: 7,04 b.
Veľký Choč
Veľký Choč Autor: SHUTTERSTOCK

Veľký Choč

Priemerný výsledok: 6,99 b.
Kráľova hoľa
Kráľova hoľa

Kráľova hoľa

Priemerný výsledok: 6,86 b.
Poľana
Poľana

Poľana

Priemerný výsledok: 6,32 b.
Sitno
Sitno

Sitno

Priemerný výsledok: 5,88 b.
Zobor
Zobor

Zobor

Priemerný výsledok: 5,09 b.
Veľká Javorina
Veľká Javorina

Veľká Javorina

Priemerný výsledok: 5,03 b.
Kojšovská hoľa
Kojšovská hoľa

Kojšovská hoľa

Priemerný výsledok: 4,89 b.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divy Slovenska #Brankovský vodopád #Národný park Nízke Tatry