Švajčiarsko má most medzi vrcholmi hôr. Je prvý na svete

Vo Švajčiarsku 24. októbra otvorili pre verejnosť prvý most na svete, ktorý spája vrcholy hôr. Most Peak Walk sa nachádza v Les Diablerets v nadmorskej výške 3 000 m n.m., medzi vrcholmi Scex Rouge a View Point. Je dlhý 107 m dlhý a 80 cm široký.

27.10.2014 15:00
Svajciarsko, hory, most, Foto: ,
Most Peak Walk, ktorý leží vo výške 3 000 m n.m., spája vrcholy Scex Rouge a View Point.
debata (1)

Z mosta uvidíte Mont Blanc

Z mosta sa návštevníkom naskytne nádherný výhľad na vrchy Mont Blanc, Matterhorn, Eiger, Moench a Jungfrau. Most je schodný vo vetre do rýchlosti 200 km/h. Na jednom z koncov Peak Walk veje švajčiarska národná vlajka.

Z mosta Peak Walk je krásny výhľad na vrchy... Foto: Reuters, Denis Balibouse
Svajciarsko, hory, most, Z mosta Peak Walk je krásny výhľad na vrchy Mont Blanc, Matterhorn, Eiger, Moench a Jungfrau.

Most udrží maximálne 300 ľudí, avšak pre lepší komfort naň púšťajú najviac 150 chodcov naraz. Záujemcovia sa môžu po Peak Walk prejsť celoročne. Nájdu ho v lyžiarskom stredisku Ľadovec 3 000 (Glacier 3 000), ktorý v zime aj v lete vyhľadáva množstvo turistov.

Most Peak Walk vo švajčiarskom turistickom...
Z mostu Peak Walk v Les Diablerets vo...
+3Návštevník si užíva výhľad na Alpy z mosta Peak...

Extrémne športy uprostred Álp

Les Diablerets, centrum extrémnych športov, sa nachádza v obci Ormont-Dessus vo švajčiarskom kantóne Vaud. Leží v nadmorskej výške 1 160 m, v blízkosti Ženevského jazera, na severnej strane masívu Diablerets v samom srdci Álp.

V miestnom lyžiarskom stredisku Ľadovec 3 000 (Glacier 3 000) sú od októbra do mája perfektné podmienky na zimné športy ako sú snowboarding, lyžovanie, cross-country lyžovanie, či vysokohorskú turistiku.

Keďže sa nachádza vo výške tri tisíc metrov nad morom, je rajom pre freeriderov. V areáli nájdete 25 km zjazdoviek a 10 horských lanoviek.

Lyžiarsky areál Glacier 3 000 je centrom... Foto: SHUTTERSTOCK
freeride, snowboard, hory, Lyžiarsky areál Glacier 3 000 je centrom extrémnych športov, ako je napr. free ride snowboarding. (ilustračné foto)

Prístup do lyžiarskeho centra

Z Bratislavy sa do Les Diablerets dostanete po diaľnici A1 približne za 11 hodín. Využiť môžete tiež vlakovú alebo leteckú dopravu. Mesto sa nachádza 120 km od ženevského letiska a 240 km od letiska v Zürichu. Ak v Ženeve nastúpite na vlak smerom do Aigle, cesta do strediska vám potrvá asi dve hodiny.

Podrobné inštrukcie ako sa dostať do lyžiarskeho strediska nájdete na webe, ktorý je venovaný Alpám.

Rôzne zaujímavosti o švajčiarskom unikáte Peak Walk, ako aj ponuku služieb turistického centra nájdete na webovej stránke Les Diablerets.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zimné športy #hory #Švajčiarsko #Most #Mont Blanc