Hanušovce nad Topľou ukážu poklady Slanských vrchov

Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou pozýva na vernisáž výstavy Slanské vrchy vo fotografii, ktorá bude 4. februára o 14. hodine v priestoroch múzea. Výstava potrvá do 30. marca 2015. Pozrite si, aké unikáty sú v sopečnom pohorí skryté.

03.02.2015 15:00
gejzír, Herľany Foto:
V Slanských vrchoch v obci Herľany vyviera vzácny studený gejzír, ktorý je slovenskou národnou pamiatkou.
debata

Vlastivedné regionálne múzeum v Hanušovciach nad Topľou vzniklo roku 1975. Dokumentuje históriu a osobitosti prírodných pomerov okresu Vranov nad Topľou. Sídlom múzea je renesančno-barokový kaštieľ, postavený na prelome 17. a 18. storočia. V kaštieli bude možné od 4. februára do konca marca vidieť posterovú výstavu Poklady Slanských vrchov.

Slanské vrchy sa môžu pýšiť unikátmi

Sopečné pohorie Slanské vrchy je súčasťou karpatského vulkanického oblúka. Tiahne sa od Prešova smerom na juh až k hraniciam Maďarska. Rozprestiera sa približne na šesťdesiatich kilometroch. Najvyšším vrchom je Šimonka, ktorý dosahuje nadmorskú výšku 1 092 metrov. Známe sú tiež vrchy Čierna hora a Tri chotáre.

V Slanských vrchoch prevládajú listnaté porasty ako sú buk, dub, hrab či jaseň. Zo zvierat sa v oblasti pohybujú jelene, srny, diviaky. Objavujú sa tu dokonca aj mačky divé, kuny, jazvek či vlk. Svetovým unikátom Slanských vrchov sú Herliansky gejzír a Dubnické opálové bane.

Herliansky gejzír je národná prírodná pamiatka, ktorá sa nachádza v obce Herľany v blízkosti Košíc. Vzácny studený gejzír je jedinečný tým, že sa nachádza vo vulkanických vrchoch so skončenou sopečnou činnosťou. Od klasických gejzírov sa líši aj tým, že sa umelo aktivoval ľudskou činnosťou, vrtom hlbokým 404,5 metra.

Gejzír je výnimočný aj nízkotermálnou vodou. Na webovej stránke obce Herľany sa môžete informovať o najbližšej predpokladanej hodine erupcie. Čas erupcie, ktorá trvá približne 25 minút, je však orientačný, nakoľko je erupcia ovplyvňovaná prírodou.

Dubnické opálové bane sa rozpriestierajú na území Slanských vrchov medzi Zlatou Baňou a Červenicou. Slovenské opály tzv. opalescenciou, čiže dokonalou hrou farieb, preto sú na svetových trhoch vysoko cenené. Zaujímavosti o opálových baniach sa môžete dozvedieť na webovej stránke Spolku priateľov opálových baní v Dubníku.

V Slanských vrchoch je aj najvyššia pseudokrasová priepasť na Slovensku, Vitrova dzira. Nachádza sa severne od bývalých kúpeľov Borda. Jaskyňu Vitrová, ktorá vznikla prasknutím skalného bloku, tvoria ju v podstate dve diery – Dolná vitrová dzira s hĺbkou 38 metrov a Horná vitrova dzira s hĺbkou vyše 60 metrov. Ide o zriedkavý jav v sopečnom pohorí.

Archeopark vás prenesie do praveku

Ak sa rozhodnete pozrieť si výstavu Poklady Slanských vrchov, určite sa zastavte v prvom archeoparku na Slovensku, ktorý sa nachádza v blízkosti vlastivedného múzea. Archeopark od septembra minulého roka láka na päť obydlí postavených na základe pôdorysov piatich konkrétnych nálezov z východného Slovenska.

Repliky vám umožnia vcítiť sa života pravekých ľudí. Na rozdiel od štandardných múzeí, v archeoparku sa môžete replík dotýkať, vyskúšať si starobylý odev, poťažkať si dobové predmety v ruke alebo skúsiť s nástrojmi pracovať. Archeopark láka aj na vôňu pravekej kuchyne, zvuky hudby z replík pravekých nástrojov či možnosť skúsiť prenocovať v niektorom z obydlí.

Viac informácií o Archeoparku a výstavách vo vlastivednom múzeu sa dozviete na webovej stránke múzea. Zaujímavosti a fotografie Slanských vrchov nájdete aj na webovej stránke Slanskevrchy.sk. a na Národnom portáli cestovného ruchu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #výstava #fotografia #Prešovský samosprávny kraj #Vranov nad Topľou #atrakcia #Slanské vrchy