Výlet pre zaľúbených núkajú kúpele aj hotely

Záujem o špeciálne romantické víkendy každoročne stúpa a najviac sa predávajú v období sviatku zamilovaných, teda 14. februára.

12.02.2015 13:57
valentín Foto:
Aj vy chystáte prekvapenie pre vášho drahého na Valentína?
debata

Tento dátum pripadá v tomto roku na víkend a ponuku špeciálneho valentínskeho víkendu pripravila väčšina slovenských hotelov a ďalších ubytovacích zariadení.

Víkendový romantický pobyt s rôznymi prekvapeniami a atrakciami poteší aj prekvapí nielen v čase sviatku zamilovaných. „Trendom posledných rokov je, že ľudia čoraz viac uprednostňujú pred hmotnými darčekmi zážitky, medzi ktoré patria aj rôzne pobyty,“ vysvetľuje Eva Žišková zo spoločnosti, ktorá sa špecializuje na predaj víkendových pobytov. Podľa jej slov sa veľmi dobre predávajú víkendy a pobyty, na ktoré sa vzťahuje zľava. Nezáleží pritom na tom, či zľavu ponúka samotné ubytovacie zariadenie, či spoločnosť, ktorá pobyt ponúka, alebo sa víkend predáva cez zľavový portál.

Z ponuky pobytov si môže vybrať naozaj každý. Nie všetky majú znaky zamilovaného pobytu ako rozsypané ruže na posteli. Ak teda netúžite po romantickej večeri pri sviečkach, stavte napríklad na wellness víkend. Stráviť víkend vo dvojici sa dá naozaj rôzne. Nezáleží na tom, či si želáte stráviť wellness pobyt v luxusnom zámockom hoteli, aktívne na lyžiach na horách alebo masážami a saunovaním na kúpeľnom pobyte, nájsť sa dá v ponukách víkend naozaj každého druhu. Problém nepredstavuje romantický víkend niekde na samote, ale ani pobyt v pivných kúpeľoch. Problém nie je stráviť romantický víkend aj s deťmi. Niektoré hotely sa zameriavajú práve na takýto typ pobytov a v ponuke majú animátorky a detské kútiky. Počas špeciálnych procedúr sa vám o ne postarajú a vy si môžete nerušene užiť ponúkané služby.

Ako vyberať pobyt

  • Vyhľadať pobyt si záujemca môže nielen cez katalógy a webové stránky cestovných kancelárií. Na ľahké hľadanie sa špecializujú rôzne internetové rezervačné systémy, ktoré zahŕňajú stovky kúpeľných, relaxačných a wellness pobytov z rôznych oblastí. Nájsť na nich možno pobyt podľa predstáv vyplnením jednoduchých formulárov.
  • Stránky ponúkajú aj služby ako porovnávanie jednotlivých pobytov v jednotlivých kategóriách, či už podľa lokality, cenovej úrovne či typu pobytu. Bonusom môže byť služba ako rebríček popularity, kde sú zoradené momentálne najvyhľadávanejšie alebo najpopulárnejšie miesta alebo pobyty.
  • Klient sa nemusí obávať, že by pri kúpe cez internetovú stránku pobyt preplatil. Ceny pobytov sú rovnaké v porovnaní s cenami jednotlivých ubytovacích zariadení.
  • Pobyt je možné uhradiť vkladom alebo prevodom na účet systému počas rezervácie pobytu. Možné je platiť aj kreditnou kartou. Platiť sa dá aj poukážkami rôznych spoločností. Ak kupujete pobyt cez stránku s vyhľadávaním, nie je možné platiť priamo v hoteli, pretože na základe platby klient dostáva voucher, na základe ktorého následne čerpá objednané služby. Storno v prípade choroby je bezplatné, potrebné je v niektorých prípadoch doložiť zdravotnú dokumentáciu. * Bezplatná býva aj zmena mena účastníka pobytu.
  • Čo sa týka polpenzie, viacerí klienti chcú vymeniť večeru za obed, táto služba však nezávisí od spoločnosti, od ktorej pobyt klient kupuje, ale od samotného ubytovacieho zariadenia. To je individuálne v jednotlivých zariadeniach, podobne to funguje aj pri pobyte domáceho zvieraťa. Niektoré ubytovacie zariadenia umožňujú zobrať si so sebou zviera. Ohľadne detailov sa treba informovať priamo v hoteli alebo v spoločnosti, cez ktorú pobyt kupujete
  • V prípade nespokojnosti by mal klient v rámci reklamačného konania na mieste spísať reklamačný protokol so zástupcom hotela či kúpeľov, ak je reklamácia oprávnená, sumu za reklamované služby mu vrátia.

Čo musia spĺňať ubytovacie zariadenia

  • Vyhláška ministerstva hospodárstva stanovuje druhy kategórií a triedy ubytovacích zariadení, ako aj klasifikačné znaky, ktoré musia spĺňať ubytovacie zariadenia, pri zaraďovaní do kategórií.
  • Ak vybrané zariadenie nespĺňa uvedené znaky, má klient možnosť sťažovať sa. 
  • Hotel je ubytovacie zariadenie slúžiace na prechodné ubytovanie hostí, ktoré má viac ako desať izieb. Hosťom poskytuje okrem ubytovania, stravovania aj doplnkové služby, zábavné a spoločenské služby, služby obchodným cestujúcim a rekreačno-športové služby, služby na aktívne trávenie voľného času.
  • Garni hotel je ubytovacie zariadenie kategórie hotel, ktoré poskytuje hosťom rozsah služieb stanovený pre príslušnú triedu hotela, ale s rozsahom stravovania obmedzeným spravidla na podávanie raňajok.
  • Horský hotel je ubytovacie zariadenie kategórie hotel umiestnené v horskom teréne, často bez priameho napojenia na cestnú sieť.
  • Wellness hotel je ubytovacie zariadenie kategórie hotel určené predovšetkým na špecifické prechodné pobyty spojené s odbornou starostlivosťou a rehabilitáciou hostí. Wellness hotel je vybavený funkčnými športovými a rekreačnými zariadeniami, ktoré sú hosťom k dispozícii. Wellness hotel ponúka racionálnu stravu. Wellness hotel hosťom poskytuje rozsah služieb stanovený pre príslušnú triedu hotela. Ako wellness hotel možno označiť iba hotel, ktorý spĺňa požiadavky najmenej hotela  trojhviezdičkovej triedy.
  • Kúpeľný hotel je ubytovacie zariadenie kategórie hotel. Nachádza sa v miestach, ktoré majú štatút kúpeľného miesta. Hosťom poskytuje rozsah služieb stanovený pre príslušnú triedu hotela s ponukou liečebnej starostlivosti. V kúpeľnom hoteli je k dispozícii lekár pre hostí.
  • Boutique hotel je ubytovacie zariadenie kategórie hotel s nižším počtom izieb, ktoré sa spravidla nachádza v historických budovách, v domoch s architektonickým alebo umeleckým riešením. Zariadenie interiérov je luxusné až exkluzívne. Ako boutique hotel možno označiť iba hotel, ktorý spĺňa požiadavky najmenej hotela triedy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #pobyt #Valentín