Na Bratislavskom hrade vystavujú historické unikáty, aj z českých múzeí

Archeologické unikáty troch českých múzeí, doplnené o zlatý náramok z rímskych čias zo zbierok Slovenského národného múzea, predstavuje spoločná slovensko-česká výstava v Bratislave.

14.05.2015 07:00
Bratislavský hrad Foto:
Bratislavský hrad
debata

Štyri historické exponáty organizátori vystavili na Bratislavskom hrade. Hlava Kelta z Mšeckých Žehrovíc, Věstonická venuša a železné meteority z Opavy-Kylešovíc sa stali súčasťou výstavy Unikáty českých a slovenských múzeí, ktorá bude otvorená až do 14. júna.

Trojicu českých exponátov, ktoré patria k najvýznamnejším archeologickým nálezom z územia našich susedov, oči návštevníkov často vidieť nemôžu.

Slovenské národné múzeum dodalo na prehliadku exponátov zlatý náramok zo Zohora. Šperk s váhou takmer 305 gramov z prvého až začiatku druhého storočia patril germánskemu veľmožovi a patrí k najvzácnejším šperkom svojho druhu v Európe.

„Som rád, že sme tieto tri unikáty rozšírili o štvrtý. Týmto sme výstave dali medzinárodný presah a česko-slovenský kultúrny rozmer. Predmety majú veľkú až nevyčísliteľnú hodnotu a bezpečnostné opatrenia tu pri vystavení v trezorových vitrínach i pri transporte sú mimoriadne,“ povedal pred pondelkovou vernisážou generálny riaditeľ Národného múzea Michal Lukeš, podľa ktorého české predmety na výstave boli poistené na sumu desiatok miliónov českých korún.

Exponáty do areálu Bratislavského hradu priviezli s pomocou príslušníkov špeciálnych jednotiek našej polície, ktorá dohliadala aj na ich samotnú inštaláciu do bezpečnostných vitrín. Vstupné na výstavu, ktorá je pre verejnosť už sprístupnená, je dve eurá.

Šéf Moravského zemského múzea Martin Reissner za potešiteľné označil, že všetky tri české múzeá siahli po unikátoch, ktoré presahujú súčasné civilizačné obdobie. „Niekedy sú to predmety, ktoré nám doslova prileteli z vesmíru,“ povedal k vystaveným železným meteoritom.

Kylešovické meteority, ktoré spravuje Sliezske múzeum, používali ľudia v staršej dobe kamennej ako obklady ohniska. Slávna soška z Věstoníc je zase pýchou Moravského zemského múzea. Má údajne až 30-tisíc rokov a patrí celosvetovo k najstarším ukážkam umeleckej tvorby svojho druhu.

Národné múzeum doplnilo do výstavy hlavu Kelta z Mšeckých Žehrovíc, čo je kamenná plastika vytvorená pred viac ako 2000 rokmi. Opuková plastika patrí ku kľúčovým pamiatkam keltskej Európy.

debata chyba
Viac na túto tému: #meteority #bratislavský hrad #výstavy #venuša