Aplikácia Svetobežka vám na dovolenke pomôže z núdze

Ministerstvo zahraničných vecí vytvorilo niekoľko nástrojov, aby uľahčilo občanom Slovenska pobyt v zahraničí. Patrí medzi ne aj mobilná aplikácia Svetobežka, uviedol na utorkovej tlačovej konferencii o cestovaní a dovolenkách minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

09.06.2015 15:45
telefón, mobil, dovolenka, počítač, pláž,... Foto:
Aplikácia funguje aj v režime offline. (Ilustračné foto.)
debata (1)

Svetobežka obsahuje informácie a rady, ako postupovať v núdzových situáciách v zahraničí, koho kontaktovať ako prvého, kam sa obrátiť o pomoc a ktoré pravidlá dodržiavať, povedal Lajčák.

Aplikáciu rezort zahraničia predstavil v polovici októbra 2013. Funguje aj v režime offline, čiže aj bez toho, aby bol telefón pripojený na internet.

Ako uviedol minister zahraničia, aplikácia je zadarmo dostupná pre operačné programy Android (takmer 8 000 stiahnutí) a iOS (takmer 4 000 stiahnutí). Ministerstvo v súčasnosti pracuje na novšej podobe tejto aplikácie.

Ďalším nástrojom je aj dobrovoľný registračný formulár na internetovej stránke ministerstva. „Je veľmi dôležitý pre lokalizovanie a kontaktovanie cestovateľov a dovolenkárov v krízových situáciách,“ povedal šéf rezortu zahraničia.

Ako dodal, ministerstvo stratilo po nedávnom zemetrasení v Nepále dva dni, kým zistilo, koľko občanov sa v krajine nachádza.

Ďalším nástrojom sú podľa Lajčáka SMS správy, ktoré Slováci dostanú pri vstupe do cudziny.

Ako ďalej odznelo na konferencii, aj tento rok bude v chorvátskom Zadare vysunuté konzulárne pracovisko, ktoré bude poskytovať služby našim občanom od 1. júla do 31. augusta. V Chorvátsku bude mať Slovensko aj osem policajtov.

Podľa slovenského šéfa diplomacie do zahraničia každoročne vycestuje približne 600 000 občanov. „Neexistuje krajina, ktorú by Slováci nedokázali navštíviť,“ povedal.

Uviedol však, že za júl a august v minulom roku slovenskí konzulárni pracovníci riešili 92 prípadov zranení, 181 prípadov úmrtí, 288 prípadov trestných činov ako aj 67 prípadov týkajúcich sa práv maloletých“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #turisti #Miroslav Lajčák #zahraničná cesta #mobilná aplikácia