Tip na víkend: Za Rimanmi na bicykli

Staroveký Rím môžete spoznať aj v Bratislave. Túto sobotu sa v Gerulate v Rusovciach predstavia rímski legionári, gladiátori, ale aj tanec, odievanie či výtvarné umenie starého Ríma.

11.09.2015 07:00
Gerulata, Rusovce, starí Rimania, Foto:
Múzeum mesta Bratislavy pripravuje Rímske hry v Gerulate už 18 rokov.
debata

Ako sa Rimania pred dvetisíc rokmi zabávali, ako tancovali, ako sa obliekali? Akých mali remeselníkov, bojovníkov a čo im chutilo? Všetko sa dozviete už túto sobotu v bratislavských Rusovciach na podujatí nazvanom Rímske hry.

Zabavia sa deti aj dospelí a tí športovo zdatní sa môžu pridať k bicyklovej trase po stopách Rimanov na Danube Limes Day, trasa spája dve niekdajšie rímske pevnosti Carnuntum a Gerulatu. Vodáci plánujú splav od Carnunta po Rusovce.

V Bratislave sa program začína v Rusovciach v Gerulate už od 10. hodiny, návštevníci spoznajú život a zábavu v starovekom Ríme, ich kuchyňu, naučia sa obliekať tuniku a tógu, ale môžu si aj zasúťažiť pri odhaľovaní rímskych citátov. O 15. hodine skupina Tostabur (Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel) predvedie slávnostný nástup rímskych legionárov a o 16. hodine budú diváci svedkami gladiátorského zápasu.

Na dunajskej hranici stála kedysi reťaz z rímskych táborov spojených cestami. „Tie hlavné stáli vo Viedni (Vindobona), Petroneli (Carnuntum), pri Komárne (Brigetio) a Budapešti (Aquincum). Medzi nimi boli menšie pevnosti ako napríklad Gerulata na území dnešných Rusoviec,“ vysvetľuje Beata Husová z Múzea mesta Bratislavy.

Ako sa Rimania pred dvetisíc rokmi zabávali,... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Rímske hry, 2014, Gerulata, Rusovce, gladiátor, Rimania, vojaci, Ako sa Rimania pred dvetisíc rokmi zabávali, ako tancovali, ako sa obliekali? Akých mali remeselníkov, bojovníkov a čo im chutilo?

Tábor Gerulata mal dôležitú strategickú úlohu – chránil východné krídlo légií v Carnunte, hlavnom meste Provincie Pannonia. Gerulata pochádza 1.-4. stor. po Kristovi, v zázemí tábora bolo civilné osídlenie, poľnohospodárske usadlosti a viaceré pohrebiská. Meno Gerulata prevzali Rimania pravdepodobne od domáceho keltského obyvateľstva. Časť Antickej Gerulaty je navrhnutá na zápis do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Múzeum mesta Bratislavy pripravuje Rímske hry v Gerulate už 18 rokov a tento rok sa k nim pridalo medzinárodné podujatie Danube Limes Day, ktoré spája spoznávanie histórie so športom. Trasa cyklovýletu povedie po starej rímskej ceste z Carnunta do Gerulaty.

Cyklisti sa stretávajú o 8.50–9.00 hodine a vyrazia od Mosta Lafranconi na petržalskej strane, počas zastávok budú dostávať informácie o rímskych pamiatkach na území Carnunta. Trasa je dlhá 52–58 km a povedie od Mosta Lafranconi – Hainburg – Bad Deutsch Altenburg (Museum Carnuntinum) – vojenský amfiteáter – Petronell-Carnuntum (Archeologický park) Pohanská brána – Edelstal – Kittsee – Jarovce – Rusovce.

Zároveň je pripravený aj Archeobus do Archeologického parku v rakúskom Petroneli, s odchodmi od Mosta SNP o 9. a o 13. hodine a z Gerulaty o 9.45 a 13. 45.

Kam za zábavou

11. septembra, piatok

  • Banská Bystrica: Radvanský jarmok, koná sa už po 358. raz, remeslá, na Nám. SNP hudba, dobové mestečko, historický tábor, stredoveká kuchyňa, v Barbakane festival tradičného bábkového divadla, v Tržnici ukážky zo života na salaši – výroba fujár, črpákov, rozprávanie baču, do 13. 9.
  • Banská Štiavnica: Salamandrové dni – tradičné podujatie s unikátnym salamandrovým sprievodom, jarmok, Lúčnica, detské pódium, oslavy Dňa baníkov, deň otvorených dverí v Štátnom ústrednom banskom archíve, aj 12. 9.
  • Bratislava: Račianske vinobranie, do 13. 9.
  • Trenčín: Pri Trenčianskeh bráne – remeslá, hudba, folklór, detské divadlá, tvorivé dielne, do 13. 9.
  • Trnava: Stredovek pod hradbami – Vikingovia, Bernolákov sad, aj 12. 9.

12. septembra, sobota

  • Banská Štiavnica: Mušketieri na starom zámku – netradičné prehliadky s historickým predstavením o 9., 10.30, 12., 13.30 15. a 16.30 h, večer nočné prehliadky Kaprálova truhlica, 20. – 23. h
  • Bratislava: Deň otvorených dverí v SND – exkurzia do zákulisia, prehliadka kostýmov, premiéra detského predstavenia Figaro sem – Figaro tam, výtvarné dielne a workshopy, 11. h – 16. h
  • Čičmany: Hodové slávnosti – folklór, športové hry a súťaže
  • Kuchyňa: Modelársky a letecký deň
  • Myjava: Deň sliviek – hudba, tradičné varenie lekváru, koštovka páleného v stodole, odborný seminár, škola varenia pre deti, ovocná tržnica, Gazdovský dvor v Turej Lúke
  • Poprad: Poľovnícky deň na Nám. sv. Egídia, vábenie jeleňov, kynológia, sokoliarstvo, folklór, súťaž, poľovnícke špeciality, od 9. h
  • Sliač: Indiánsky deň hier a rekordov, ihrisko ZŠ
  • Trenčín: Trenčiansky polmaratón, štafety a detský beh (13. 9.), nordicwalking, registrácia Posádkový klub (ODA), Hviezdoslavova ul.
  • Vajnory: Hody

13. septembra, nedeľa

  • Nitra: Stredoveké leto na hrade – dobové mestečko, streľba z luku, hod sekerou, chodúle, dobová hudba, 13. h – 18. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gerulata #Rímske hry #Rusovce #starí Rimania