Ak chcete ešte vidieť polárnu žiaru na vlastné oči, ponáhľajte sa. Dá si odmlku

Polárna žiara alebo aurora fascinovala ľudí už odnepamäti. Nejde však o nadprirodzený jav, ako sa pradávno domnievali naši predkovia, tento svetelný úkaz je výsledkom „obyčajného“ pôsobenia elementárnych častíc slnečného vetra pri vstupe do zemskej atmosféry či do atmosféry iného kozmického telesa.

27.10.2015 07:00
Jökulsárlón, zátoka, lagúna, aurora, polárna... Foto:
Krásna ľadovcová lagúna Jökulsárlón, v ktorej zrkadlových vodách sa polárna žiara rada zdvojnásobuje.
debata

Eskimáci v minulosti videli v polárnej žiare fakle, ktorými ich dávni pradedovia osvetľovali dušiam zosnulých most do neba. Nóri pociťovali voči svetelným úkazom na oblohe posvätnú úctu, stredovekí Európania pokladali auroru za dych hrdinských bojovníkov, no v mnohých krajinách ju považovali za zlého posla ničivých epidémií alebo vojen.

Polárna žiara hrá všemožnými farbami, môže byť modrá, zelená, ružová, červená a tiež rôznymi tvarmi – od svietiacej „plachty“, po tenké čiary. Svetielkujúce divadlo sa na našej planéte objavuje najmä v polárnych oblastiach, v blízkosti severného pólu sa nazýva Aurora borealis a v blízkosti južného pólu Aurora australis.

Výnimočne sa môže objaviť aj v našich zemepisných šírkach, dokonca aj na rovníku. Stáva sa to pri obzvlášť silnom slnečnom vetre, auroru spozorovali napríklad pred 12 rokmi v severnom Taliansku. Je viditeľná iba počas najtemnejších mesiacov, od septembra do marca. Jarné a letné nočné oblohy sú často v severných šírkach príliš svetlé.

Aurora sa odmlčí

Nádherné divadlo však bude v budúcom desaťročí ťažšie zahliadnuť, píše portál yahoo.com. Aurora borealis sa nestratí úplne, ale očakáva sa, že sa objaví zriedkavejšie. Slnečná aktivita, vrátane masívnych slnečných erupcií, môže nastať a vykúzliť nám na oblohe farebné obrazy kedykoľvek, no erupcie nastávajú nevyspytateľne a nepredvídateľne. Polárna žiara sa riadi 11-ročnými slnečnými cyklami a práve vstupuje do menej intenzívnej fázy, ktorá potrvá až do roku 2024 alebo 2026. Aktuálny rok aj ten nasledujúci nám však ešte dopraje mnoho krásnych polárnych žiar, z týchto miest na svete je ich pozorovanie najkrajšie:

Fínsko

Hoci sa aurora vo Fínsku zjavuje takmer pol roka, od novembra do apríla, asi len 20 nocí je pre jej pozorovanie úplne ideálnych, teda bez rušivých mrakov na oblohe. Najväčšie šance sú medzi siedmou hodinou večer a druhou nadránom.

Polárna žiara v Minnesote. Foto: SITA/AP, Mark Vancleave/Star Tribune via AP
Minnesota, polárna žiara Polárna žiara v Minnesote.

Island

O niečo dlhšie, už od septembra do polovice apríla, ponúka svetelné divadlo na oblohe Island. Navyše turisti ani nemusia cestovať ďaleko z metropoly Reykjavík, pretože tá patrí medzi kvalitné pozorovacie miesta. Známa je asi 15 minút jazdy vzdialená oblasť Bessastadir a o niečo ďalej, približne 5 hodín cesty od hlavného mesta, sa ukrýva rozprávkovo krásna ľadovcová lagúna Jökulsárlón, v ktorej zrkadlových vodách sa polárna žiara rada zdvojnásobuje.

Nórsko

V tejto krajine sa nachádza mnoho skvelých pozorovacích miest ako napríklad mesto Tromsø, odkiaľ sa dá aurora zhliadnuť v priemere až 250 nocí v roku, od septembra do marca. Tromsø je očarujúce mestečko, kde vám k polárnej žiare naservírujú aj skvelú nórsku večeru. Hlavné dejstvo predstavenia môžete pozorovať z okna hotela alebo aj počas dobrodružnej výpravy na snežných skútroch. Krásne zážitky prinesie aj výprava súostrovie Špicbergy.

Polárna žiara v nórskom zálive. Foto: SHUTTERSTOCK
polárna žiara, norsko, fjord, Polárna žiara v nórskom zálive.

Aljaška

Šanca zazrieť polárnu žiaru je vo Fairbanks rovnako vysoká ako v Nórsku. Ak nie ste práve nočný vták, ani mimoriadne trpezlivý typ, ktorý by pokojne vyčkával na auroru, hotelová služba vás na požiadanie zobudí, keď sa očakávané divadlo začne. Aj keď je aurora nevyspytateľná, Geofyzikálny inštitút vo Fairbanks vydáva pravidelné trojdňové prognózy, ktorými sa turisti riadia.

Labužníci si čakanie môžu skrátiť v neďalekých kúpeľoch Chena s osviežujúcim nápojom v ruke. Najlepší obraz však poskytnú pozorovateľne vzdialené svetelnému smogu miest, ďaleko v prírode s nádherným širokouhlým nebom. A tie najlepšie vyhliadky ochotne prezradia domáci.

Škótsko

V januári dopraje príroda pozorovanie polárnej žiary aj Škótsku. Briti sa však musia s hľadaním aurory trocha potrápiť a zájsť na miesta s tmavou oblohou, ktorú neruší svetlo veľkomiest. Hlavnými pozorovacími lokalitami je súostrovie pri západnom pobreží Škótska Hebridy a Shetlandské ostrovy.

Zdroj: Yahoo.com, Ladyironchef.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #Fínsko #Island #polárna žiara