Tip na víkend: Kto nájde Matúšov hrob?

Čo spája Halloween, Sviatok všetkých svätých a Dušičky? Ak tento víkend zablúdite na Trenčiansky hrad, dozviete sa o tradíciách týchto sviatkov u nás aj vo svete. A možno nájdete aj hrob pána Váhu a Tatier Matúša Čáka Trenčianskeho.

30.10.2015 11:20
strašidlo, mŕtvy, zombie, Halloween Foto:
Možno nájdete aj hrob pána Váhu a Tatier Matúša Čáka Trenčianskeho.
debata

Halloweenske tekvice, Sviatok všetkých svätých či Pamiatka zosnulých – ak v tom majú dnešné deti trocha zmätok, vezmite ich tento víkend do Trenčína na hrad. V Matúšovej veži je od piatka do nedele otvorená výstava, ktorá hľadá, čo tieto sviatky spája.

31. október je vo viacerých kultúrach deň, keď sa svet živých spája so svetom mŕtvych a na Zem prichádzajú duše zosnulých.

„Všetko sa začalo ešte pri Keltoch, pre ktorých 31. októbra zomieralo leto a rodila sa zima, od tohto dátumu sa začínal keltský nový rok. Podobne aj u starých Slovanov vtedy ožívala Morena a v ranokresťanskej tradícii tiež mŕtvi v tento deň prichádzali do sveta živých, preto im chystali hostinu,“ vysvetľuje Peter Pastier z Trenčianske­ho múzea.

Zvyky Keltov presiakli k Slovanom aj do kresťanských tradícií, aby sa po stáročiach oblúkom znova vrátili z USA v podobe Halloweenu. Kresťanský Sviatok všetkých svätých zaviedol pápež až v 9. storočí a Pamiatka zosnulých je najmladším z troch sviatkov.

"Hoci zvyk uctiť si svojich predkov práve v tomto období pretrval v mnohých krajinách, predsa sú Slováci v niečom unikátni: žiaden iný národ nie je ochotný precestovať aj stovky kilometrov len preto, aby svojmu príbuznému zapálil na hrobe sviečku, podotýka Pastier. Tradícia je silná.

V časoch Matúša Čáka v 13. storočí sa už stará keltská tradícia spájala s kresťanskou. Nevieme, ako tieto sviatky slávili na hrade a dokonca ani nevieme, kde je samotný pán Váhu a Tatier pochovaný. Niektorí veria, že v Matúšovej veži, ktorú dal spevniť a zobývateľnil.

Iní sú presvedčení, že telo mocného pána spočinulo niekde pod korytom Váhu alebo v tajnej šachte pri Jeremiášovej bašte. Legendami opradený hrob jedného z najmocnejších mužov svojej doby, ktorý vlastnil najmenej 40 hradov, sa dodnes nenašiel. Návštevníci Trenčianskeho hradu ho budú hľadať v sobotu v noci. Prehliadky sa začínajú od 19. hodiny, posledná o 22. hodine.

Pán Váhu a Tatier je pre Trenčiansky hrad ikonou, aj keď svoju moc a bohatstvo získal nepeknými spôsobmi – zaliečaním, vyhrážaním, drancovaním i vypaľovaním. A málokto si dnes uvedomí, že bol na Slovensku cudzincom – jeho rod pochádzal z Ostrihomu.

„Politicky povedané: prezliekal kabáty,“ priznáva aj Peter Pastier. Keď pomohol kráľovi, nebolo to zadarmo. Ďalší kráľ ho spravil jedným z troch najmocnejších mužov Uhorska a on ho zradil. Ale o mŕtvych len dobre…

Kam za zábavou

28. októbra, streda

  • hrad Strečno: Noc duchov, tekvíc a strašidiel – strašidelná prehliadka hradu. 18. h – 21. h

30. októbra, piatok

  • Bojnice: Bojnický svetlonos na zámku – netradičná prehliadka/večerná komentovaná prehliadka zoo, 17. h – prihlásiť sa vopred
  • Liptovský Ján: Jánske dušičky – tvorivé dielne, masky, súťaže, vatra, penzión Hronec, 15. h – 20. h
  • Malacky: Historické potulky po Starom cintoríne, spoznajte významné osobnosti mesta, 13. h a 15. h
  • Oravský hrad: Bojíte sa tmy? – večerná prehliadka

31. októbra, sobota

  • Banská Štiavnica: Dušičky z Nového zámku – jedinečný nočný výhľad, 17. h – 22. h
  • Bojnice: Bojnický svetlonos na zámku – netradičná prehliadka
  • Bratislava: Ukončenie sezóny v Antickej Gerulate Rusovce a na hrade Devín, na hrad až do apríla vstup len pri priaznivom počasí
  • Liptovský Ján: Jánske dušičky – strašidelné vstupy do Snanišovskej jaskyne, 10. h – 19. h
  • Malacky: Historické potulky po Starom cintoríne, spoznajte významné osobnosti mesta, 11. h, 14. h a 17. h, v nedeľu o 14. h a 17. h
  • Modra: Lampiónový sprievod, Kultúrny dom Ľ. Štúra, 17. h
  • Trenčín: Matúšov hrob – nočná prehliadka hradu s príbehom
  • Smolenice: Strašidlá na Smolenickom zámku – prehliadka strašidelného zámku, lukostreľba, 14. h – 22. h, v nedeľu 1. 11. 9.30 – 19. h
  • Šaľa: Súťaž vo vyrezávaní tekvíc, o najlepšiu detskú masku, tvorivé dielne – tekvice z papiera, Ms. úrad, od 15. h

1. novembra, nedeľa

  • Bratislava: Posledná možnosť vidieť výstavy Biedermeier (Slovenská národná galéria, Esterházyho palác) a Veľká Morava a počiatky kresťanstva (Bratislavský hrad)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Halloween #Dušičky #tekvice #Sviatok všetkých svätých #pamiatka zosnulých