Svet oslavoval príchod roka 2016

Obyvatelia a návštevníci svetových metropol privítali nový rok 2016 tradičnými oslavami. Silvestrovské podujatia prebiehali za zvýšenej prítomnosti bezpečnostných síl v súvislosti s vlaňajšími teroristickými útokmi v Paríži a na iných miestach, informovala v piatok stanica BBC.

31.12.2015 12:00 , aktualizované: 01.01.2016 08:43
Malajzia, Silvester, ohňostroj Foto: ,
Ohňostroj v malajzijskom Kuala Lumpur.
debata (3)

Nový rok 2016 ako prvá oslávila východná časť Ázie a Austrálie s Novým Zélandom. Najväčšie oslavy podľa očakávania vypukli v austrálskom Sydney, ku ktorému sa pripojili napríklad Tokio a Peking.

Ako prví privítali príchod roku 2016 obyvatelia Samoy a Vianočného ostrova v Tichomorí: vďaka časovému posunu sa tak stalo o 11:00 SEČ. Po pätnástich minútach nastala polnoc na Chathamových ostrovoch, ktoré patria Novému Zélandu.

O 12:00 SEČ nasledoval samotný Nový Zéland, o 13:00 ruský Ďaleký východ s Kamčatkou a Anadyrom, ktorý je najvýchodnejším ruským mestom, a o 14:00 juhovýchodná Austrália, vrátane Sydney, kde sa koncentruje väčšina obyvateľstva krajiny.

O 16:00 sa pripojili s novoročnými radovánkami Japonci a Kórejci, nasledovaní o hodinu neskôr Číňanmi.

Veľkolepý ohňostroj privítal príchod nového roka na najvyššej budove sveta Burdž Chalífa v Dubaji. Informujú o tom svetové agentúry.

Ohňostroj v austrálskom Sydney.
Ľudia oslavujú príchod nového roka v Sydney.
+10Ľudia púšťajú balóny počas osláv v Tokiu.

Najdlhšie si naopak na novoročný prípitok počkajú ľudia na súostroví Americká Samoa, kde rok 2016 nastane až v piatok o 12:00 SEČ. O hodinu neskôr vstúpia do nového roku aj dva neobývané tichomorské ostrovy – Bakerov a Howland. Polnočné oslavy po celej planéte tak kvôli miestnym administratívnym úpravám a časovým vyrovnávaniam potrvajú dlhšie ako 24 hodín.

Po Samoe a kiribatskom atole Kiritimati, známom ako Vianočný ostrov, budú oslavy pokračovať na Liniových ostrovoch, ktoré z veľkej časti patria k tichomorskej republike Kiribati.

Tradične najväčšie oslavy sa konajú napríklad v austrálskom Sydney pri ikonickej budove opery, nad ktorou vypukol tradičný impozantný ohňostroj. Austrálske úrady vyzvali obyvateľov, aby si oslavy užili a odplašili obavy z možných teroristických útokov. Sľúbili k tomu zvýšenú prítomnosť bezpečnostných síl na kritických miestach.

V Japonsku sa o polnoci miestneho času rozozvučali zvony, zatiaľ čo milióny Japoncov navštevovali miestne chrámy a svätyne, aby sa pomodlili za šťastie, zdravie a úspechy v novom roku. Z tokijskej televíznej veže boli vypustené tisícky balónov. Dunenie zvonov a ohňostroje sprevádzali aj novoročné oslavy v Južnej Kórei, kde sa konala na rôznych miestach hudobné a tanečné predstavenia. Tisíce ľudí slávili tiež pri hranici so Severnou Kóreou, aby zopakovali priania a nádej na opätovne zjednotenie Kórejského polostrova.

V čínskej metropole Pekingu vypukli oslavy Nové roka blízko historického Zakázaného mesta. Štátna televízia vysielala v priamom prenose slávnostný galavečer na novom národnom štadióne. Určité bezpečnostné obmedzenia platila v Šanghaji, kde bolo zatvorené metro. Presne pred rokom v meste v tlačenici zahynulo 36 osôb.

V Londýne sledovalo ohňostroj pri rieke Temža... Foto: SITA, Alastair Grant
londýn, silvester 2015 V Londýne sledovalo ohňostroj pri rieke Temža vyše 100 000 ľudí.

Novoročné oslavy sa v Dubaji konajú aj napriek mohutnému požiaru, ktorý zachvátil 63-poschodovú budovu luxusného hotela Address vzdialeného od mrakodrapu Burdž Chalífa iba niekoľko stoviek metrov. Niekoľkominútové svetelné divadlo si pozreli desaťtisíce ľudí.

Úrady v Dubaji pre verejnosť pripravili trojicu samostatne odpaľovaných ohňostrojov doplnených 400 000 LED svetlami, ktoré sa začali práve na mrakodrape Burdž Chalífa. Na ohňostroje sa malo použiť 1,6 tony petárd.

V Londýne sledovalo ohňostroj pri rieke Temža vyše 100 000 ľudí, pričom nasadených bolo niekoľko tisíc dodatočných policajtov. V Berlíne sa oslavy ako zvyčajne konali pri Brandenburskej bráne a na odpočítavaní posledných okamihov starého roka sa zúčastnil približne milión ľudí.

V Paríži však boli tradičné ohňostroje v dôsledku prísnych bezpečnostných opatrení súvisiacich z nedávnymi teroristickými útokmi zrušené. Pred polnocou ich nahradila videoprojekcia pod Víťazným oblúkom a pozdĺž bulváru Champs-Élysées. K podobným opatreniam pristúpil aj belgický Brusel.

V čínskom meste Jen-tchaj predviedli štyria potápači neobvyklý hudobný koncert pod hladinou. V Dubaji v Spojených arabských emirátoch sa napriek silvestrovskému požiaru jedného z tamojších hotelov uskutočnil pompézny ohňostroj neďaleko najvyššej budovy svety Burdž Chalífa. Egypt oslavoval ohňostrojom pod pyramídami pri Káhire.

Moskva, prvé veľkomesto Európy, ktoré privítalo rok 2016, bola svedkom ohňostroja na Červenom námestí. Úrady v španielskom Madride kvôli bezpečnostným rizikám povolili účasť na novoročných oslavách na ústrednom námestí Puerta del Sol iba 25 000 ľuďom.

V Sierre Leone boli oslavy spojené s víťazstvom nad smrteľným vírusom ebola, kvôli ktorému pred rokom musela zostať metropola Freetown takmer ľudoprázdna.

V Paríži však boli tradičné ohňostroje v... Foto: SITA, Francois Mori
paríž, silvester 2015 V Paríži však boli tradičné ohňostroje v dôsledku prísnych bezpečnostných opatrení súvisiacich z nedávnymi teroristickými útokmi zrušené. Pred polnocou ich nahradila videoprojekcia.

Na newyorskom námestí Times Square sa za mimoriadne prísnych bezpečnostných opatrení zišiel približne milión ľudí. Na pláži Copacabana v brazílskom Riu de Janeiro ľudia oslavovali nielen príchod nového roka, ale zároveň aj storočnicu samby a nadchádzajúce letné olympijské hry.

Kvôli teroristickým hrozbám však budú silvestrovské oslavy na mnohých miestach sveta sprevádzať osobitné bezpečnostné opatrenia, okrem iného vo Francúzsku, Bruseli, Moskve či New Yorku.

Nie všade na svete vychádza polnoc vo vzťahu k SEČ na celú hodinu. Vďaka miestnym administratívnym úpravám časových pásiem tak polnoc na Chathamových ostrovoch nastáva o 11:15 SEČ, v austrálskej pevninskej oblasti Eucla o 16:15, v časti Austrálie o 15:30, v Nepále o 19:15 či v Iráne o 21:30.

Šťastie na nový rok zaistí víno, šošovica či červené spodné prádlo

Vítanie nového roka sprevádza vo svete rôzne zvyky. Napríklad Španieli o polnoci zjedia pri každom z dvanástich úderov hodín jednu guľôčku hrozna. Nikto presne nevie, ako táto tradícia vznikla, ale po desaťročia sa pravidelne dodržiava. Podľa niektorých je to madridský zvyk. Tohtoročné vítanie nového roka v Madride však bude odlišné kvôli zvýšeným bezpečnostným opatreniam.

Ohňostroj počas novoročných osláv v Južnej Kórei. Foto: SITA/AP, Lee Jin-man
Južná Kórea, silvester Ohňostroj počas novoročných osláv v Južnej Kórei.

V hlavnom meste Španielska sa ľudia zvyčajne schádzajú na jeho najslávnejšom námestí Puerta del Sol, kde spoločne jedia hroznové guľôčky pri úderoch vežových hodín. Avšak tento rok miestna radnica prvýkrát obmedzila množstvo ľudí, ktorých na námestie o polnoci vpustia, na 25 000 osôb. To je zhruba tretina kapacity námestia.

Na bezpečnosť ľudí na madridskom Puerta del Sol bude tento rok dohliadať 600 príslušníkov polície vrátane psovodov, zo vzduchu bude situáciu monitorovať helikoptéra.

Prvá zmienka o španielskom zvyku jesť hrozno na silvestrovskú polnoc je z roku 1909 a zrejme súvisí s vtedajšou nadúrodou vína v provincii Alicante. Avšak už v 19. storočí v bohatých rodinách vítali nový rok šampanským a hroznom. Ani dnes nesmie chýbať na silvestrovskom stole 12 guličiek hrozna, ktoré symbolizujú 12 mesiacov roka.

Prehltnúť ich ale dvanásťkrát po sebe pri každom údere hodín môže byť priveľké novoročné sústo. Preto sa každoročne pred Silvestrom v španielskych médiách objavujú správy s radami, ktorá odroda sa na túto tradíciu hodí najlepšie. Teda ktorá má najmäkšiu šupku alebo je bez jadierok.

Tiež v ďalších krajinách majú svoje gastronomické silvestrovské zvyklosti. Napríklad v Grécku jedia koláč zvaný vasilopita, do ktorého zapečú mincu. A ten, kto ju nájde, bude mať v novom roku najväčšie šťastie. Šťastím ale pre niekoho môže byť aj to, že ju pri jedení koláča nezhltne.

V Taliansku aj iných krajinách sa na Nový rok má jesť šošovica, ktorá by mala priniesť v celom roku financie. Peniaze na Filipínach zaručí ľuďom bodkované oblečenie na Silvestra. V Dánsku napríklad po silvestrovskej večeri rozbíjajú tanier, aby mali v novom roku šťastie.

Novoročné zvyky ale nie sú spojené len s jedlom. V Španielsku, Taliansku či Mexiku je dobré vziať si na nový rok červené spodné prádlo, prinesie to vraj šťastie. Na námestí svätého Marka v talianskych Benátkach sa tradične na Nový rok ľudia hromadne bozkávajú. Naopak v Peru je potrebné sa prvý deň roku popasovať so susedmi, aby sa vyriešili staré spory. Dobré je vraj tiež vyhodiť starý nábytok z okna, avšak musí to byť v Juhoafrickej republike.

Zaželajte šťastný nový rok v 10 jazykoch

  • Taliansky: Buon anno!
  • Francúzsky: Bonne Année!
  • Holandsky: Gelukkig Nieuwjaar!
  • Španielsky: ¡Feliz Año Nuevo!
  • Nemecky: Frohes Neues Jahr!
  • Islandsky: Gleðilegt nýtt ár!
  • Swahilsky: Heri ya mwaka mpya!
  • Japonsky: あけましておめでとう (výslovnosť: Akemašite omedetou)
  • Maďarsky: Boldog új évet kívánok!
  • Švédsky: Gott Nytt Ar!
3 debata chyba
Viac na túto tému: #SEČ #Silvester #Nový rok #Silvester 2015 #Tichomorie