Sedem mýtov o cestovaní, ktorým by ste nemali veriť

Je dobré spoliehať sa na rady skúsených cestovateľov, čítať si recenzie a blogy. Tak sa vyhnete strachu z nepoznaného a odlíšite nepravdivé klišé od skutočných nástrah.

27.01.2016 07:00
cestovateľka, žena s kufrom Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Cestovanie je drahé

Samozrejme, že letenky na druhý koniec sveta budú niečo stáť, treba sa však orientovať na mimosezónne obdobia, keď je počasie vo vašej vysnenej destinácii ešte stále dobré, no ceny dopravy aj ubytovania značne poklesnú. Život vo veľkých mestách ako napríklad Londýn, Paríž ci New York je nákladný a množstvo turistov ani hotelierom a poskytovateľom služieb nedáva dôvod znižovať ceny. Všade sa však dajú nájsť aj lacnejšie alternatívy v podobe motelov mimo mesta, hostelov, lacnejších penziónov alebo ubytovania na súkromí – ak chcete objavovať čaro mesta, na nevyhnutný párhodinový spánok určite poslúži aj nie práve honosné ubytovacie zariadenie. V prípade hostelov môžu byť na dobrej pomoci zátky do uší – niekoľkohlasné chrápanie tak nebude rušiť váš oddych.

Sólo cestovanie je nebezpečné

Vaši rodičia, ktorí vám kládli na srdce, aby ste nikdy zbytočne neriskovali a nepúšťali sa do neznámeho sveta sami, to určite mysleli dobre. Samozrejme, že je dôležité si poriadne svoju destináciu „preklepnúť“ a pozisťovať všetky detaily, no cestovanie osamote nemusí byť hazardom. V poslednom období dokonca zaznamenalo veľký rozmach – na cesty sa bez sprievodu vydávajú singles, ľudia, ktorých partneri majú iné záujmy, ale aj aktívni seniori, čo si z našetrených peňazí plnia svoje celoživotné sny.

Mnoho cestovateľov sa obáva sólo cestovania kvôli osamelosti – aj keď je však niekto sám, nemusí ešte byť opustený. Naopak, mnoho „sólistov“ si pochvaľuje takýto spôsob objavovania sveta. Okrem toho, že v sebe nájdu netušené schopnosti vynájsť sa v ťažkej situácii a miesto paniky si zachovať chladnú hlavu, omnoho lepšie dokážu spoznať zvyky a ľudí v cudzine a ponoriť sa do ich kultúry.

Platba kreditnými kartami je najhorší spôsob

Každý by sa mal zakrývať len takou perinou, na akú má – to platilo a platiť bude. Na nehmotné statky, ako je aj dovolenka, by sa pôžičky nemali brať, pretože sa v prípade nutnosti nedajú predať na rozdiel od pračky alebo auta. A zároveň – pôžičky mávajú niekedy výhodnejšie úroky ako kreditky. A tak sa ešte aj dnes stretávame s turistami, ktorí pri sebe – pre istotu – nosia peniaze v hotovosti, niektorí aj vo výške všetkých predpokladaných výdavkov počas celej dovolenky. Pri takomto cestovaní však o bezpečnosti nemôže byť ani reči. Navyše pri rýchlom splatení minutých peňazí na kreditke sa zároveň vyhnete zbytočným úrokom.

All-inclusive znamená úplne všetko v cene

Skôr, než si zabookujete drahú dovolenku, na ktorej si skutočne chcete dopriať, prečítajte si všetky podmienky – aj tie, ktoré sú napísané tými najmenšími písmenkami – a poriadne si všimnite všetky odkazy s hviezdičkami. Aj keď si totiž zaplatíte all-inclusive, niektoré služby, nápoje, jedlá môžu byť spoplatnené extra, a, samozrejme, poriadne mastne.

Cestovania sa nemusíte vzdať ani v dôchodku. V... Foto: SHUTTERSTOCK
Dôchodcovia, bývanie, cestovanie, dovolenka Cestovania sa nemusíte vzdať ani v dôchodku. V Thajsku, Belize či Kostarike sa mesačné náklady na život totiž zmestia do 250 eur.

Ubytovanie pre veľké rodiny je príliš nákladné

Hotely nie sú pre rodiny s viacerými deťmi práve najlacnejším riešením, i keď mnohé cestovné kancelárie poskytujú na maloletých účastníkov zájazdu zľavy. Riešením môže byť prenájom apartmánu, kde sa koniec-koncov väčšia rodina cíti príjemnejšie ako roztrúsená vo viacerých hotelových izbách. Bonusom – i keď nie práve dovolenkovým snom o dokonalom relaxe – bude určite aj kuchyňa, pretože vlastnou stravou, namiesto reštaurácií, sa dá tiež poriadne ušetriť.

Couchsurfing je riskantný

Docestovať do cudzej krajiny a prísť len tak k niekomu domov, nasťahovať sa do jeho hosťovskej izby – mnohým takáto predstava naháňa strach. Drvivá väčšina cestovateľov, ktorí sa rozhodnú spoznávať cudzie mestá a štáty takýmto spôsobom, má však na svoje hostiteľské rodiny len tie najlepšie spomienky, domáci sú poväčšine láskaví a snažia sa turistom čo najlepšie predstaviť svoju krajinu. Na internete si navyše môžete pred cestou prečítať recenzie ostatných cestovateľov na konkrétnu rodinu či dom, pozrieť si fotografie. Ste sama žena? Vyberte si bývanie so ženami. Máte rodinu? Bývajte s ďalšou rodinou.

Lietanie je vždy drahé

Nie celkom. Platí, že čím skôr pred plánovanou cestou letenky kúpite, tým lacnejšie budú. Podľa jedného amerického výskumu je ideálnym časom na kúpu 57 dní pred odletom. Ktovie, či to platí celosvetovo? Výskum dokonca vyšpecifikoval konkrétny deň – letenky by ste vraj mali nakupovať v utorok.

Zdroj: Usatoday.com; Budgettravel.com; Nomadicmatt.com; Cracked.com

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #mýty #letenky