Svetový deň divej prírody bojuje za prežitie zvierat a rastlín vo voľnej prírode

S mottom "Budúcnosť voľne žijúcich živočíchov je v našich rukách" si vo štvrtok svet už po tretíkrát pripomína Svetový deň divej prírody.

03.03.2016 15:00
ZOO, medveď, hnedý medveď, Foto: ,
Medveď. Ilustračné foto.
debata

Valné zhromaždenie OSN vybralo 3. marec, lebo v roku 1973 bol v tento deň vo Washingtone podpísaný medzinárodný dohovor CITES (Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín), ku ktorému Slovensko pristúpilo v roku 1992.

CITES predstavuje jeden z najsilnejších nástrojov na zachovanie biodiverzity prostredníctvom regulácie medzinárodného obchodu s voľne žijúcimi živočíchmi a rastlinami. Medzinárodne sa obchoduje s tisíckami druhov a ľudia ich využívajú v bežnom živote ako potraviny, pri zdravotnej starostlivosti, pri ekoturistike, v domácnostiach, v kozmetike alebo v móde.

CITES reguláciou medzinárodného obchodu s viac ako 35 000 druhmi rastlín a živočíchov zabezpečuje ich prežitie vo voľnej prírode.

V rámci Slovenska sú do dohovoru zaradené druhy ako medveď hnedý, rys ostrovid, vydra riečna, orol skalný, bocian čierny, jasoň červenooký, pijavica lekárska, črievičník papučkovitý, medvedica lekárska a ďalšie.

Štátna ochrana prírody SR (ŠOP SR) organizuje pri tejto príležitosti pre školy a verejnosť rôzne podujatia. V Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici predstavia tipy na výlety do prírody v okolí Banskej Bystrice, múzeum tiež pripravuje výukový program pre materské školy zameraný na lesné živočíchy.

Správa Chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty otvorila v Humennom výstavu Krásy krasu. ŠOP SR pripravuje aj ďalšie interaktívne programy pre školy venované poznávaniu a ochrane vtáctva v Žiline.

debata chyba
Viac na túto tému: #ochrana prírody #Valné zhromaždenie OSN