Je to kruté zaobchádzanie s hydinou, reaguje na KFC v Tibete dalajláma

Organizácie na ochranu ľudských práv kritizovali americkú fastfoodovú spoločnosť KFC za otvorenie jej prvej pobočky v Tibete.

13.03.2016 14:00
fast-food, hamburger, jedlo, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Plány na otvorenie reštaurácie rýchleho občerstvenia siete KFC v Tibete od začiatku odsudzuje aj tibetský duchovný vodca dalajláma, píše internetové vydanie britského denníka Daily Mail.

V roku 2004, keď bol prvýkrát zverejnený tento zámer, dalajláma vo svojom liste čínskym partnerom firmy KFC okrem iného upozornil, že kruté zaobchádzanie s hydinou chovanou a porážanou pre potreby KFC protirečí tibetským hodnotám, cituje Mail Online francúzsku agentúru AFP.

Ďalší kritici tohto zámeru firme KFC v súvislosti s jej plánmi v Tibete odporučili, aby sa viac oboznámila s problematikou ľudských práv a ochranou životného prostredia v danom regióne.

Na sociálnych sieťach sa najnovšie objavili zábery z Lhasy, ako pred reštauráciou KFC v jednom z obchodných stredísk stojí dlhý rad čakajúcich. Vedenie tibetskej pobočky KFC vyjadrilo presvedčenie, že od utorka otvorená reštaurácia bude mať úspech, pretože hamburgery a vysmážané kuracie mäso sa v Tibete tešia u zákazníkov veľkej obľube. Prevádzka chce prilákať aj zahraničných turistov.

Alistair Currie z rozhlasovej stanice Slobodná Ázia pripomenul, že „Tibet je okupovanou krajinou a Tibeťania sú vo sfére podnikania vytláčaní etnickými Číňanmi“.

Dodal, že čínski imigranti nanucujú Tibetu mandarínsku čínštinu ako jazyk vo sfére vzdelávania, podnikania i verejnej správy.

Partnerská organizácia KFC v Tibete Yum Brands by sa podľa Currieho preto mala postarať o to, aby boli v jej prevádzke zamestnaní Tibeťania a aby sa v nej používala tibetština.

Hnutie Medzinárodná kampaň za Tibet (ICT) sa zasa zaujímalo, ako firma Yum Brands zabezpečí súlad amerického paktu týkajúceho sa politiky USA voči Tibetu, ktorý ráta s ochranou tibetskej kultúry a spôsobu života, so svojimi vlastnými korporátnymi zvyklosťami.

„Tibeťania sú marginalizovaní a ekonomicky znevýhodňovaní, a sú aj objektom sociálnej a ekonomickej agendy nanútenej zhora v snahe dosiahnuť úplnú kontrolu Čínskej komunistickej strany nad Tibetom,“ uviedol šéf Medzinárodnej kampane za Tibet Matteo Macacci.

Firma KFC začala v Číne pôsobiť v roku 1987 a vo viac ako 1100 lokalitách má vyše 5000 prevádzok a väčšinu z nich spravuje spoločnosť Yum Brands, priblížila AFP.

debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #dalajláma #tibet #fastfood