Bratislava je tu pre všetkých

Bratislava otvára brány rodákom, ktorí sa chcú stať turistami vo vlastnom meste, aj hosťom, ktorí chcú spoznať rôzne tváre svojho hlavného mesta. Objavíte noblesu mesta kráľov, jeho židovskú či vinohradnícku alebo kulinársku tradíciu, môžete čítať, športovať a zabaviť sa.

22.04.2016 14:00
Bratislava, Bratislavský hrad, Dóm sv. Martina Foto:
Bratislava
debata

Tento víkend máte šancu spoznať hlavné mesto ako nikdy predtým. Viac ako desať špecializovaných prehliadok v sobotu sa začína väčšinou od studne na Primaciálnom námestí a ako prvé odhalí tajomstvá veľkých lások známych Bratislavčanov (o 10. h – 12. h), potom prevedie hostí históriou piatich bratislavských mostov (od sochy na Nám. Ľ. Štúra o 11. h – 13. h).

Nakuknete tiež do hrncov Slovákov, Čechov, Nemcov, Maďarov, Židov aj Chorvátov, lebo oddávna všetky tieto národy v meste svorne spolunažívali a každý do jeho kultúry vniesol aj kus kulinárskeho umenia (od studne 13. h – 15. h).

V Bratislave sa hrávalo divadlo od 15. storočia a viac sa o divadelnej tradícii mesta dozviete medzi 14. h a 15. h. Od 15.30 h do 17.30 h si môžete so sprievodcom zaspomínať na niekdajšiu noblesu Štefánikovej ulice (fontána, Hodžovo námestie).

Na prehliadke o tekutej histórii mesta sa dozviete, kam chodili a čo popíjali rodičia a prarodičia v Bratislave (od Alžbetky o 15. 30 h). Po oba dni je možné zoznámiť sa s mestom aj v anglickom a v nemeckom jazyku, od Primaciálneho paláca vždy o 14. hodine.

Na nedeľu je naplánovaný Deň sv. Juraja, ktorý sa v Bratislave slávi od roku 1291 (prehliadka od Primaciálneho nám., 10. h – 11.30 h) a len počas týchto dní sa dá spustiť do podzemia Kaplnky sv. Juraja pred Starou tržnicou (sobota aj nedeľa, 14. h – 18. h). Medzi mestskými vilami na Hlbokej odhalíte desivé aj pôsobivé legendy ich obyvateľov (roh Križkovej, 10.30 h – 12. h).

S poludňajšími zvonmi Dómu sv. Martina sa prejdete po staromestských uličkách, kadiaľ kráčalo až 18 nových kráľov a kráľovien, ktorým hlavy ozdobila koruna práve v našom hlavnom meste (12. h, Primaciálne námestie). A na záver môžete obdivovať krásu bratislavských secesných kostolov, bánk aj hotelov (14. h, Primaciálne nám.).

V piatok 22. apríla sa na nádvorí Starej radnice otvorí Remeselnícky jarmok, ktorý v sobotu vystrieda potravinový trh drobných dodávateľov v Starej radnici (10. h – 15. h) a Dobrý trh na Jakubáku (10. h – 17. h). Športuchtivým je po oba dni k dispozícii plaváreň s posilňovňou Pasienky, Zimný štadión O. Nepelu, aj ten v Dúbravke.

V nedeľu bude rodinám s deťmi najlepšie na Lesníckych dňoch na Partizánskej lúke pri súťažiach, člnkovaní a na lanovke.

Festival duchov Bojnice. Foto: SNM, Múzeum Bojnice
festival duchov, Bojnice Festival duchov Bojnice.

Posilnená je doprava do ZOO, na hrad Devín a na Železnú studničku. Po meste sa dá previesť historickou električkou či autíčkom Prešporáčikom, v sobotu aj loďou po Dunaji a v nedeľu na koňoch na dostihovej dráhe v Petržalke.

Počas víkendu od 10. h do 18. h si môžete bezplatne prezrieť mestské múzeá, napr. Múzeum dejín mesta v Starej radnici, múzeum vinohradníctva či historických interiérov, Múzeum hodín, zbraní, farmácie, Múzeum Arthura Fleischmanna, Johanna Nepomuka Hummela, Hrad Devín aj antickú Gerulatu Rusovce.

Bratislava je tiež mesto hudby, práve hudbou sa dni otvorených dverí vo štvrtok začnú v Kostole najsvätejšieho Spasiteľa (jezuitský kostol) na Františkánskom námestí.. Na festivale SLOVAKIA CANTAT od piatka vystúpi 19 speváckych zborov zo 7 krajín, 800 spevákov.

Festivalové koncerty budú od 17. h a 19. h v hudobnej sieni Klarisky. V nedeľu uvedie Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava koncert venovaný pamiatke slávnej slovenskej sopranistky Lucie Popp (18. h), odznie Mozartovo Requiem pre sólo soprán, alt, tenor a bas, zbor a orchester. Koncert Prešporské synkopy zažijete na nádvorí Starej radnice v nedeľu o 15. h a 17. h.

Máte doma chlapca, ktorý túži byť smetiarom? Priveďte ho v nedeľu od 10. do 17. h na Primaciálne nám. Vyskúša si, ako sa sedí v smetiarskom aute, čo všetko dokáže, ako správne separovať odpad a čo sa dá z neho vyrobiť. Môže súťažiť o ceny alebo počuť bubnovačku na odpadkových košoch v podaní skupiny Rytmika.

A keďže Bratislava je aj mesto, ktoré číta, od piatka až do nasledujúcej stredy 27. apríla si všetci knihomoli prídu na svoje na burze kníh v mestskej knižnici. Tak vitajte v Bratislave, vitajte doma!

Kompletný zoznam podujatí s adresami a časmi nájdete tu.

Kam za zábavou

23. apríla, sobota

  • Banská Bystrica: Tradičná chuť jari – otváranie Bánoša, farmársky trh, remeslá, drobnochovatelia, jazda na koni, ľudová hudba, areál SOŠ Pod Bánošom, od 10. h
  • Bratislava: Sobota na vode, kajaky a rafting bezplatne pod dohľadom inštruktorov, splav z Devína do Karlovej Vsi, odchod mikrobusu z Karloveskej zátoky o 10., 12., 14. a 16. h
  • Bratislava: Samove hry v Devínskej Novej Vsi, historický šerm, umelecké remeslá, sokoliari, od 13.30 h
  • Hlohovec: Fraštacký trh, domáce produkty, program, tvorivé dielne
  • Liptovský Mikuláš: Deň Zeme, farmárske trhy, predaj z dvora, workshopy, tvorivé dielne, RGB Liptov, od 13. h

24. apríla, nedeľa

  • Bratislava: Lesnícke dni na Partizánskej lúke, hry, súťaže, exkurzie do prírody, člnkovanie, lanovka, 10. h – 17. h
  • Martin: Láska na dedine, stavanie májov a ľúbostné zvykoslovie v podaní folklórnych súborov a ľudových hudieb, Slovenské národné múzeum
  • Piešťany: Rozprávková Elektrárňa, Môj Macko, príbeh o spoznávaní sveta, 15. h
  • Stará Ľubovňa: Otvorenie hradu, hradná hudba, šermiari, hradný šašo, nová expozícia Španielske princezné na hrade Ľubovňa
  • Žilina: Olovrant v tráve, susedská slávnosť s vlastným piknikom, fotoworkshop s lektormi Stanice Žilina – Záriečie, Bôrický park, 16. h – 18. h

27. apríla, streda

  • Bojnice: Medzinárodný festival duchov a strašidiel, zlovestný prízrak s mŕtvolným dotykom si berie synov z rodu Pálffy, do 30. 4., aj 4. 5. – 8. 5.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #víkend #tipy na víkend