Najvychytenejšie destinácie leta podľa Slovákov

Volanie leta je čoraz nástojčivejšie a predstava dovolenky čoraz jasnejšia. Väčšina Slovákov "balí" kufre s posledným školským dňom a o svojich chvíľach voľna má jasnú predstavu. Kam zamieria ich kroky?

31.05.2016 07:00
Korzika, Francúzsko, leto, dovolenka, more,... Foto:
Potulky Korzikou uspokoja aj náročných dovolenkárov.
debata (10)

Niekto nedá dopustiť na blízke Chorvátsko, inému skôr vonia exotika. Rodinnú dovolenku v najväčšej miere ovplyvňuje rozpočet, ktorý dá letným snom jasnejšie hranice.

„V tejto sezóne jednoznačne vedú rebríčky predajnosti tradičné dovolenkové destinácie Slovákov, Chorvátsko či Bulharsko. Dovolenkári preferujú práve tieto krajiny vzhľadom na bezpečnostnú situáciu. Predaj týchto dvoch destinácií sa oproti minulým rokom hýbe oveľa výraznejším spôsobom,“ opisuje Vladimír Koláček z CK Globtour.

Chorvátsko hrá medzi Slovákmi stále prím. Mesto... Foto: SHUTTERSTOCK
rovinj, chorvátsko, leto, dovolenka, Istria, more Chorvátsko hrá medzi Slovákmi stále prím. Mesto Rovinj je najpríťažlivejším na Istrii.

Čoraz viac Slovákov však prichádza na chuť aj populárnej južnej časti Talianska Kalábrii. Strediská ako Capo Vaticano či Tropea očaria nielen plážami a azúrovým morom, ale aj výhľadom na sopku Stromboli.

Medzi vychytené destinácie sa prepracovali aj francúzske či talianske ostrovy, Slovákov očarila najmä Korzika.

„Ešte lákavejšou je ponuka kombinovanej dovolenky dvoch ostrovov, Korziky a Sardínie. Dovolenkári po týždni na Sardínii odletia na francúzsky ostrov Korzika. Môžu si tak vychutnať pobyt na dvoch krásnych, ale zároveň odlišných a špecifických ostrovoch,“ uvádza Marcel Siekel z FIRO-tour a dodáva: „V našom rebríčku predajnosti má popredné miesto aj španielska Andalúzia.“

Nórsku prírodu si počas leta skutočne vychutnáte. Foto: SHUTTERSTOCK
nórsko, príroda, hory, turistika, fjord, lode, plavba, Nórsku prírodu si počas leta skutočne vychutnáte.

Zaujímavou letnou destináciou sa stáva aj Škandinávia. „Letná sezóna v Nórsku či na Islande je lákadlom nielen pre Slovákov, ale pre celý svet. Príroda je tu počas leta najkrajšia a je to snáď najbližšia príchuť exotiky. Rovnako v Rusku zažíva cestovný ruch boom aj vďaka výhodnému kurzu rubľa oproti euru,“ opisuje chute dovolenkárov Juraj Ondrejčík z BUBO Travel.

Krásne pláže, menej turistov

Kto by si nechcel vychutnať čaro bielych pláží bez záplavy turistov? Dajú sa počas leta vôbec nájsť takéto miesta? „Menej turistov nájdete mimo veľkých letovísk s hotelmi all-inclusive. Odporúčam thajské pláže na Krabi alebo pláže východného pobrežia Vietnamu. Pláže dobre skryté pred valcom turizmu nájdete na odľahlých ostrovčekoch Tichého oceána, horúcim tipom sú Cokoove ostrovy,“ uvádza Juraj Ondrejčík z BUBO Travel.

Sarande leží na juhu Albánska pri zátoke... Foto: SHUTTERSTOCK
albánsko, more, leto, dovolenka, letovisko, cestovanie, lode, člny Sarande leží na juhu Albánska pri zátoke Iónskeho mora blízko pri hraniciach s Gréckom.

Aj potulky gréckymi ostrovmi vás môžu priviesť na pláže mimo hromadného záberu dovolenkárov. „Výhodou gréckych ostrovov je, že dovolenkári si môžu požičať auto a pochodiť si nádherné pláže a zátoky, ktorých je naozaj dosť. Napríklad Korfu ponúka menšie pokojné letovisko Agios Petros, z ktorého sa dá vyrážať práve na spomínané potulky autom,“ približuje Marcel Siekel.

Kalábriu nie nadarmo nazývajú aj Karibikom Stredozemia. „Nádherné pláže a starobylé mestečká spolu s azúrovým morom a pokojným životom domácich obyvateľov tvoria krásnu kulisu na strávenie dovolenky. Ale zaujímavé pláže ponúka aj stále nie celkom Slovákmi prebádané Albánsko, kde je aj dnes ešte možné nájsť turistami neobjavené oblasti,“ uvádza Vladimír Koláček.

Bezpečnosť mieša karty

Situácia vo svete mení aj dovolenkové správanie Slovákov. Napríklad obľúbené Turecko tento rok podľa Marcela Siekela ani zďaleka nepatrí medzi top destinácie sezóny. Na zmenenú situáciu upozorňuje aj Vladimír Koláček.

Španielsku Malagu v Andalúzii už objavili aj... Foto: SHUTTERSTOCK
malaga, španielsko, anadalúzia Španielsku Malagu v Andalúzii už objavili aj Slováci.

„Táto sezóna je vzhľadom na medzinárodnú situáciu veľmi špecifická a aj my vidíme, že chuť slovenských turistov experimentovať nie je veľká. Jednoznačne vedú už zavedené turistické krajiny, ako je Chorvátsko, Bulharsko, Taliansko či Albánsko.“

Za pokojnou a bezpečnou dovolenkou cestujú Slováci aj do exotiky. „Najväčšie nárasty predaja máme do krajín, ktoré nie sú iba cenovo najvýhodnejšie či akokoľvek inak sexi, ale sú aj bezpečné. Na ostrov Srí Lanka predávame až o 68 % viac zájazdov ako v minulom roku. Tejto krajine sa podarilo presvedčiť svet, že to s bezpečnosťou myslí vážne,“ uvádza Juraj Ondrejčík a dodáva: „Medzi našimi dovolenkármi sa víťazom, čo sa obľúbenosti týka, stala jednoznačne Kuba. Ešte stále je tu šanca zažiť ostrov slobody skôr, než sa navždy zmení. Tento rok začali na Kubu chodiť americkí turisti a premeny ostrova už nikto nezastaví.“

Chcete vidieť top pláž Európy?

Cestovateľský portál TripAdvisor každoročne vyhlasuje top pláže Európy. Tento rok prvenstvo získal španielsky ostrov Formentera a jeho pláž Ses Illetes. Jemný biely piesok a tyrkysové more nápadne pripomínajú Karibik. Pláž sa nachádza päť kilometrov od prístavu La Savina, kde pristávajú trajekty z ostrova Ibiza.

Playa de ses Illetes, Formentera, Španielsko. Foto: SHUTTERSTOCK
Playa de ses Illetes, Formentera, Španielsko Playa de ses Illetes, Formentera, Španielsko.
  • Ubytovanie v okolí päť kilometrov od pláže sa dá nájsť v 4-hviezdičkových hoteloch, ale aj v lacnejších hosteloch. V 4-hviezdičkovom hoteli zaplatíte za noc s raňajkami od 350 eur a viac, izbu v hosteli zoženiete za 140 eur.
  • Zájazdy na ostrov Formentera ponúkajú aj cestovné kancelárie. Ceny 8-dňového leteckého zájazdu bez stravy pre dve dospelé osoby štartujú na úrovni 1 600 eur.

Desiatka naj pláží Európy podľa TripAdvisor

  • 10. Pláž Cala Comte, Ibiza, Španielsko
  • 9. Figovníkový záliv, Protaras, Cyprus
  • 8. Pláž Iztuzu, Dalyan, Turecko
  • 7. Pláž Porto Limnionas, Zakynthos, Grécko
  • 6. Playa de Cofete, Morro del Jable, Fuerteventura, Španielsko
  • 5. Playa de Bolonia, Tarifa, Španielsko
  • 4. Pláž El Cotillo a lagúny, Fuerteventura, Španielsko
  • 3. Praia da Marinha, Carvoeiro, Portugalsko
  • 2. Pláž Elafonissi, Elafonissi, Grécko
  • 1. Playa de Ses Illetes, Formentera, Španielsko

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #more #Chorvátsko #letná dovolenka #ženský magazín MiA