Poniky ožijú v sobotu detským folkórom

Detský folklórny festival Zdola ponickýho mlyna, spojený so stretnutím rodákov a priateľov svojej obce, pripravili na tento víkend v Ponikách.

04.06.2016 06:00
debata

Jubilejný 20. ročník festivalu organizátori obohatili o vystúpenia detských súborov, ktoré ešte na ňom nevystupovali. Atmosféru dotvoria ukážky remesiel a tvorivé dielne pre deti. „V sobotu privítame známy súbor Rozsutec a v nedeľu vystúpia Kandáčovci,“ približuje jeden z organizátorov festivalu Michal Šávolt.

Festival v sobotu o 14. hodine začne ekumenickými službami božími. Keďže vzácny kostol sv. Františka z Assisi je priestorovo obmedzený, na jeho nádvorí bude inštalovaná veľkoplošná obrazovka. Uskutoční sa v ňom aj tradičná kresťanská ponická svadba.

Svadobný krojový sprievod potom prejde celou dedinou až na miestne ihrisko na Horedoliní, priamo k prestretému svadobnému stolu. „Vlani sa do krojov oblieklo asi dvesto ľudí. Veríme, že aj tento rok sa nás v svadobnom sprievode zíde aspoň toľko, čo minulý rok,“ hovorí Šávolt.

V areáli festivalu budú okrem stanu s občerstvením pripravené ukážky remesiel, výstava svadobných párt a čepcov, tiež tvorivé dielne a výstava svadobných fotografií pod názvom Teraz vieme, že je naša.

Pásmom Bolaže to svadba o 17.30 h odštartuje program, v ktorom sa predstavia folklórne skupiny z Poník a Hrochote, ale aj sólisti a nadšenci ľudových tradícií. Po nich príde na rad známy folklórny súbor Rozsutec zo Žiliny, ktorý vlani oslávil päťdesiatročnicu svojej existencie. O 20. h sa začne tanečná škola, po ktorej bude už tradične nasledovať ľudová zábava a diskotéka.

Nedeľňajší program odštartuje o 13. h sprievodom detských súborov dedinou, pokračovať bude bohatým programom malých folkloristov v areáli na Horedoliní. Predstavia sa deti zo súborov Vienok z Bratislavy, Zornička zo Zvolena, Štvorlístok z Trenčianskej Turnej, sólisti pod vedením Ľubomíra Tatarku a domáci súbor Poničan. Festival vyvrcholí vystúpením Kandráčovcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #folklórny festival