Demontáž, suveníry, graffiti: Peking stopne poškodzovanie Čínskeho múru

Vláda v Pekingu pripravila opatrenia, ktoré majú zabrániť, aby turisti či miestni obyvatelia rozoberali alebo inak poškodzovali Veľký čínsky múr, jednu z najväčších pamiatok v Číne, informoval server denníka The Guardian. Veľký čínsky múr je zaradený na zoznam takzvaných nových siedmich divov sveta.

30.07.2016 19:00
Veľký čínsky múr, Čína, Foto:
Veľký čínsky múr
debata

Štátny predstavitelia budú vykonávať pravidelné inšpekcie a náhodné kontroly po celej dĺžke múru. Chcú tak overovať, či miestne úrady dodržiavajú opatrenia na ochranu pamiatky, ktorú Peking zaviedol pred desiatimi rokmi.

Veľký čínsky múr poškodzuje vietor a dážď, ale aj správanie okolitých obyvateľov a turistov. Čínski vidiečania z priľahlých oblastí z pamiatky bežne kradnú tehly a dosky, ktoré používajú ako stavebný materiál alebo ich predávajú turistom. Niektoré najhojnejšie navštevované časti múru sú pomaľované graffitmi.

Veľký čínsky múr meria asi 21 000 kilometrov a prechádza 15 provinciami Číny. V roku 1987 bol zaradený na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO.

V roku 2007 ľudia z celého sveta hlasovaním rozhodli, že bude pridaný na neoficiálny zoznam takzvaných nových siedmich divov sveta.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Čína #Čínsky múr #poškodenie