Prísne letiskové kontroly aj skener sietnice majú do Egypta priviesť opäť Rusov

Egypt čoskoro vypíše výberové konanie na nový bezpečnostný systém pre zamestnancov letiska v Káhire, ktorý by mal zahŕňať aj skeny sietnice. Egyptské úrady sa tak snažia splniť ruské podmienky pre obnovenie letov do Egypta, uviedla agentúra AP.

05.10.2016 14:30
more, Šarm aš-Šajch Foto:
Ruskí turisti v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch (ilustračné foto).
debata

Podľa nemenovaných egyptských predstaviteľov už krajina splnila takmer všetky podmienky pre letisko, ktoré si Moskva stanovila. Na letisku pracuje asi 20 000 ľudí.

Egypt nedávno navštívil ruský minister dopravy Maxim Sokolov, čo Káhira považuje za predzvesť obnovenia ruských letov do krajiny. Tie boli pozastavené minulý rok po tom, čo sa na Sinaji zrútilo ruské lietadlo smerujúce z letoviska Šarm aš-Šajch. Zahynulo všetkých 224 osôb na palube.

Podľa ruských aj západných spravodajských služieb pád lietadla spôsobila zrejme výbušnina umiestnená na palube. K útoku sa prihlásili ozbrojenci napojení na Islamský štát, ktorí na Sinajskom polostrove operujú.

Ruské rozhodnutie zrušiť lety do Egypta tvrdo postihlo egyptský turistický priemysel a chradnúcu ekonomiku.

Egyptská vláda sa teraz snaží vylepšiť bezpečnosť na všetkých letiskách, čo ju stojí milióny dolárov a často to pre cestujúcich znamená aj dlhé rady pri čakaní na odlet. Kabinet však dúfa, že tieto opatrenia turistov neodradia, ale naopak privedú späť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Rusko #letisko #Káhira #bezpečnostné opatrenia #letisková kontrola