Babička si splnila sen: Chemoterapiu vymenila za cestovanie a dojala internet

Keď Norme Bauerschmidtovej lekári vlani diagnostikovali rakovinu v poslednom štádiu, rozhodla sa nepodstúpiť liečbu chemoterapiou, ale zvyšok života radšej stráviť pozitívnejšie. Vydala sa na cesty, počas ktorých sa na svoj vlastný údiv stala hitom internetu – na Facebooku ju sledovalo vyše 440 000 ľudí. Minulý týždeň zomrela. Mala 91 rokov.

06.10.2016 07:00
debata

Kým Norma zomrela, strávila so svojím synom Timom Liddleom a nevestou Ramie viac ako rok na cestách. Ich domovom bol obytný automobil, ktorým najazdili viac ako 20 000 kilometrov a navštívili 34 amerických štátov.

Nezvyčajné dobrodružstvo sa začalo, keď babičke vlani v júni lekári oznámili, že trpí rakovinou v poslednom štádiu. Bolo to len dva dni po smrti jej manžela Lea. Syn a nevesta, ktorí žili v karavane, preto Normu pozvali k sebe.

„Keď jej zomrel manžel, urobili sme to, čo robia všetky rodiny. Ponúkli sme jej, aby prišla bývať k nám. Ona nad tým premýšľala asi minútu a pol a potom povedala ‚Áno‘. Bola pripravená na dobrodružstvo,“ cituje Ramie spravodajský server BBC.

„Hneď sme jej kúpili invalidný vozík, aby bola naozaj slobodná. A od tej chvíle sme ju mohli vziať kamkoľvek chcela,“ dodala nevesta.

Práve ona sa rozhodla založiť Facebookovú stránku s názvom Driving Miss Norma. „V prvom rade išlo o to, aby rodina vedela, kde sme, ale keď stránku začalo sledovať viac ľudí, Norma bola úplne v šoku,“ povedala Liddleová.

Bauerschmidtová so synom a nevestou cestovali od miesta k miestu. Niekde strávili deň, inde mesiac, podľa toho, ako sa im tam páčilo.

Čím viac ľudí sledovalo príspevky na Facebookovej stránke, tým viac prichádzalo babičke Norme pozvánok na rôzne akcie, ale aj súkromné návštevy. Napríklad ju zavolali pozrieť si basketbalový zápas v Atlante alebo pozývali, aby zašla k rôznym ľuďom domov na večeru.

Rodina cestovala po celých Spojených štátoch. V štáte Washington zbierali lieskové oriešky a v Južnej Karolíne sa zúčastnili na slávnostnom sprievode na počesť Dňa svätého Patrika.

Vo Wyomingu navštívili Yellowstoneský národný park a zašli aj na pobrežie Massachusetts. Pozreli sa do bývalej zlatej bane v Georgii a na Floride si pani Bauerschmidtová splnila životný sen – vyhliadkový let teplovzdušným balónom.

Norma Bauerschmidtová bola veľmi skromnou dámou, hovorí jej nevesta. „Posledný rok prežila šťastne. Bola to obyčajná žena, ktorú si však v živote nikdy nikto nevšímal,“ hovorí Ramie. „A v tom je aj krása tohto príbehu – ona bola skrátka sama sebou“.

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #USA #chemoterapia #splnený sen