Šesť unikátnych miest, ktoré by ste v Rusku (asi) nečakali

Moskovské Červené námestie a Kremeľ, petrohradská galéria Ermitáž, olympijské Soči, mrazivá Sibír, hokejové arény... Tieto miesta sa vynoria ako prvé, keď sa povie Rusko.

15.02.2017 07:00
Rusko, Moskva, Červené námestie Foto: ,
Moskovské Červená námestie je najznámejšou dominantou.
debata (12)

Najväčšia krajina sveta, ktorú Winston Churchill kedysi nazval "hádanka zabalená v tajomstve uprostred záhady“, však skrýva omnoho viac unikátnych miest, ktoré možno na prvý pohľad ani nevyzerajú ako z Ruska.

Údolie (takmer nepoznaných) gejzírov, Kamčatka

Asi 6 kilometrov dlhá kotlina sa nachádza na území jednej z najstarších rezervácií v Rusku (údolie je staré asi 10 000 rokov), neďaleko pobrežia Pacifiku, no aj napriek tomu ju objavila kandidátka geografických vied Tamara Ustinovová až pred asi 100 rokmi. Svoj objav navyše publikovala až o 14 rokov neskôr.

Fotka uverejnená používateľom Sarah Pemberton (@geologyistheschist),

Fotka uverejnená používateľom Kamchatka Travel | Камчатка (@kamchatkaland_tours),

Údolie gejzírov je jediné miesto s takou veľkou koncentráciou gejzírov na eurázijskom kontinente. Do zosuvu v roku 2007 bolo v údolí aktívnych asi 23 veľkých a približne stovka malých gejzírov, ako aj viacero horúcich prameňov.

Mnohé gejzíry majú aj mená (Trojitý gejzír, Perlo­vý, Fontána, Veľká pec, Búrlivý, Ho­rizontálny a podobne). Najväčší je Velikij, ktorý vystrekuje vodu až do výšky 40 metrov.

Zahraniční turisti môžu túto nevšednú oblasť navštevovať od roku 1991, ročne si gejzíry príde pozrieť približne 3 000 návštevníkov.

Moskovská ultramoderná biznis štvrť

Ruská metropola má okrem známeho historického mesta aj ultramodernú časť plnú mrakodrapov a ultramoderných vysvietených nákupných centier, ktorá pripomína skôr Hongkong.

Fotka uverejnená používateľom Travel.Viaggio.Voyage (@travel_viaggio_voyage),

Fotka uverejnená používateľom Aydan Avolard (@nadine_aydanavolard),

Chrám apoštola Ondreja v strede rieky

Asi dve hodiny autom od Petrohradu nájdete kostol, ktorý sa hojdá vo vlnách rieky. Takmer doslova. Je totiž zasadený na miniatúrnom kamennom ostrovčeku obkolesenom väčšími okruhliakmi. Postavili ho len nedávno, na mieste kedysi stál starý chrám.

Fotka uverejnená používateľom awesome-earth pix (@maryam.khalajzade57),

Video uverejnené používateľom Book Drone Pilots Worldwide (@skyhilife),

Dovnútra svätostánku sa zmestí iba 15 ľudí a veriaci aj kňaz sa na bohoslužby dopravujú loďkou. Dnes ho s obľubou využívajú zamilované páry na romantickú svadbu. Unikátnu stavbu zapísali dokonca aj do Guinnessovej knihy rekordov.

Letné pláže pri Baltskom mori

Keďže je Kaliningradská oblasť Ruska, ktorá leží medzi Poľskom a Litvou, veľmi studená, mnohí by na nej nečakali letoviská lemujúce pobrežie. Tamojšie mesto Svetlogorsk je centrom známej rybárskej oblasti a v 19. storočí bolo aj obľúbeným dovolenkovým miestom Nemcov.

Fotka uverejnená používateľom meduza_svetlogorsk_beach_bar (@meduza_beachbar_bar),

Kadyrova farebná mešita, Argun

Čečenské mesto ukrýva klenot v podobe jednej z najväčších mešít v Rusku. A je skutočne obrovská, zmestí sa sem vyše päťtisíc modliacich sa. Je zaujímavá nevšednou architektúrou, v noci jej čaro dodáva farebné nasvietenie.

Fotka uverejnená používateľom (@alenalesnikova),

Fotka uverejnená používateľom 89659521230 WhatsApp (@aslan_lion_95),

Táto svätyňa sa podobá na jednu z mešít v Antalyi, avšak turecká je oveľa menšia. Argunská mešita má tri 60-metrové minarety. Jej strop sa nachádza vo výške 25 metrov a visí z neho zdobený luster ťažký 7 ton.

Vodný park „na exotickej pláži“ Krasnaja Poľana, Soči

Malebné prístavné a kúpeľné mesto Soči sa nachádza medzi pobrežím Čierneho mora a úpätím Kaukazu. Okrem pláží a lyžovačiek ponúka aj ďalšiu atrakciu – obrovský krytý vodný svet.

Fotka uverejnená používateľom Аквапарк Mountain Beach (@mountain_beach),

Vnútri nájdete bazény, vírivky, ihriská na plážový volejbal s pieskom… Vďaka tomu, že sa park nachádza priamo v lyžiarskom stredisku, môžete sa v jeden deň okúpať na exotickej pláži a potom si zajazdiť na svahu vedľa.

Zdroj: Thrillist.com; Wikipedia.org; Islam.ru; Niesomdoma.eu

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko