Miesto, kde sa spája história s chuťami celého sveta

Bohatá história a kulinárske umenie sa miešajú v jedno v newyorskej štvrti East Village. Práve tu sídli napríklad aj írska krčmička McSorley's, ktorá sa pýši tým, že je v New Yorku najstaršou.

22.03.2011 10:09
McSorley
Interiér krčmičky McSorley´s sa od roku 1854, keď ju založil írsky imigrant John McSorley, veľmi nezmenil.
debata

Jej interiér sa od roku 1854, keď ju založil írsky imigrant John McSorley, veľmi nezmenil. Na podlahe dodnes ležia piliny, ktoré sa v minulosti bežne používali, lebo sa ľahko upratovali. Na konci každého dňa sa piliny so všetkým, čo do nich napadlo, zmietli a nahradili novými. Do tejto krčmy vraj zavítal aj prezident Abraham Lincoln. Pivo, ktoré tu tradične podávajú v dvoch malých pohároch, si však nedal. Len prehovoril k voličom. S najväčšou pravdepodobnosťou medzi nimi neboli nijaké ženy. „Až do roku 1970 sem totiž nesmeli vkročiť. Majitelia argumentovali, že je to tradičný robotnícky bar a že sem ženy aj tak nechodia. Na súde, kde podali dve právničky žalobu, však tento argument neobstál,“ povedala Candy Chenová, ktorá v East Village sprevádza turistov.

Len niekoľko krokov od írskej krčmičky sa začína úplne iný svet. Zosobňuje ho nenápadná ukrajinská reštaurácia Streecha. Otvorená je len od štvrtka do nedele a pripomína školskú jedáleň. Na jej kuchyňu však návštevníci spievajú ódy.

Ukrajinci, ktorých desaťtisíce po druhej svetovej vojne utiekli do East Village pred Stalinom, založili oveľa známejšiu reštauráciu Veselka, ktorá sa zameriava na východoeurópsku kuchyňu. Sídli na rohu 9. ulice a 2. avenue a je obľúbená medzi celebritami aj flamendrami, lebo je otvorená dvadsaťštyri hodín denne.

Stačí prejsť na druhú stranu a výborné pirohy z Veselky nahradia nie menej vynikajúce belgické hranolčeky, ktoré sa nemusia hanbiť pred svojimi preslávenými sestrami z Jourdanovho námestia v Bruseli. Nie je to náhoda. Suzanne Levinsonová, majiteľka podniku Pommes Frites, v hlavnom meste Belgicka dlho žila a teraz s tamojšou tradičnou prípravou hranolčekov slávi úspechy v New Yorku. Jej zákazníci si ich môžu dopriať v rôzne veľkých kornútoch s 20 rôznymi omáčkami vrátane napríklad mangovej alebo ananásovej.

Len o pár krokov ďalej je malé egyptské bistro Cheep's Pita Creations, ktoré okrem iného ponúka vraj najlepší falafel v meste. Podobné tvrdenia však treba v USA brať s rezervou, lebo najlepšie v meste, v krajine či na svete je tu hocičo. Za rohom v tzv. Malom Japonsku je bistro Otafuku. Podobným zariadeniam s miniatúrnymi rozmermi hovoria „diera v stene“. V East Village, ale aj inde v New Yorku sú malé reštaurácie, najmä pre vysoké nájomné, skôr pravidlom ako výnimkou. Hlavným lákadlom Otafuku sú japonské knedličky plnené mäsom z chobotníc.

Silné zastúpenie v East Village má aj indická kuchyňa, ktorú tu možnosť nájsť asi v 20 reštauráciách. Prvú založilo koncom 60. rokov sedem bratov, ktorí sa sem prisťahovali a boli sklamaní, že nemôžu nájsť reštauráciu so svojou kuchyňou. Rovnako ako inde v New Yorku ani tu nechýba čínska reštaurácia. Bistro Xi'an Famous Foods ponúka pokrmy z ručne robených rezancov, ktoré si obľúbil aj známy televízny kuchár Anthony Bourdain.

Priaznivci sladkého môžu zájsť napríklad do ChikaLicious, ktorý je vraj prvým „zákuskovým barom“ v New Yorku. Otvorili ho pred siedmimi rokmi a okrem tradičných zákuskov sa zameriava aj na moderné fúzie rôznych cukrárskych tradícií.

Naopak, z neďalekej kaviarne a cukrárne Veniero's, založenej v roku 1894, dýcha tradícia a história. Podávajú tam tradičné talianske dezerty, ako napríklad sicílsku pochúťku cannoli. To sú trubičky plnené sladkým syrom ricotta alebo čokoládou. Cukráreň je populárna aj medzi politikmi. Napríklad Delano Roosevelt si tu objednal tortu pri príležitosti svojej inaugurácie za newyorského guvernéra. Odvtedy si torty v tejto cukrárni objednávajú aj ďalší politici.

debata chyba