Historický vlak cez víkend odvezie nadšencov za pamiatkami Spiša

Priaznivci histórie a železnice z Košíc môžu v sobotu absolvovať netradičné podujatie - nostalgickú jazdu historickým vlakom za pamiatkami Spiša zapísanými do zoznamu pamiatok UNESCO. Prvý vlak z Košíc do Spišského Podhradia odchádza už v nedeľu 2. apríla. V plnom prúde sú aj prípravy na Rušňoparádu, ktorá sa uskutoční prvý víkend po veľkonočných sviatkoch.

27.03.2017 14:00
Vlak, koľaje, železnice Foto: ,
Ilustračné foto
debata

„Cieľom nostalgickej jazdy nebude iba opustená železničná stanica v Spišskom Podhradí, ale predovšetkým Spišský hrad, Spišská kapitula, prírodná rezervácia Dreveník, Sivá brada, gotický kostolík v Žehre či Spišský Jeruzalem,“ informoval  Ľubomír Lehotský z Detskej železnice Košice, ktorá na jazdu vypraví nostalgické vozne radu 810.

Rušňoparáda v depe Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) sa tento rok zaradila medzi desať TOP podujatia v rámci programu Terra Incognita Košického samosprávneho kraja. Najväčšie stretnutie milovníkov železničnej histórie otvorí svoje brány pre návštevníkov najbližší víkend po Veľkej noci, 22. a 23. apríla. Podujatie každoročne priláka do košického železničného depa tisícky návštevníkov.

„Železnica je viac ako sto rokov dôležitým činiteľom rozvoja Slovenska. A dnes sa opäť vracia do módy ako vynikajúca ekologická alternatíva cestnej dopravy. Dlhoročná práca nadšencov OZ Detská železnica Košice pri organizovaní Rušňoparády je fantastickým popularizátorom železničiarskych vízií, ktorú vždy radi podporíme. Aj vďaka takýmto nadšencom na počiatky slovenskej železnice nikdy nezabudneme,“ hovorí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

„V rušňovom depe bude okrem rôznych historických vozidiel najväčším lákadlom InterCity vlak, ktorý spája Bratislavu a Košice v rekordnom čase štyri hodiny a 42 minút, množstvo vystavenej železničnej a inej techniky z dôb minulých i súčasnosti. Medzi lákadlami tohtoročnej Rušňoparády budú už neodmysliteľná Točňoparáda, ktorá ukáže všetky vystavované rušne pohromade. Pripravujeme aj jazdy na historických vlakoch a autobuse, simulovaný letecký a vojenský prepad vlaku a ďalšie atrakcie,“ priblížil program Lehotský.

Doložil, že pripravujú vypravenie takmer desiatky nostalgických a mimoriadnych vlakov do rôznych kútov východného Slovenska. Za podpory Košického samosprávneho kraja a Železníc Slovenskej republiky dovezú návštevníkov nielen na samotné podujatie, ale v rámci neho môžu účastníci cestovať a navštíviť ďalšie zaujímavé zákutia kraja.

„Rušňoparáda má povesť jedného z najvyhľadáva­nejších rodinných podujatí vôbec. Z pohľadu rozvoja cestovného ruchu je výborné, že do košického rušňového depa zavítajú nielen domáci, ale tiež návštevníci z Gelnice, Prešova či Popradu, ktorých dovezú nostalgické vlaky,“ uviedla výkonná riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #rušeň #spiš #Košický kraj