Náš tip: Je tu čas jarných hier. Vybláznite sa na Budatínskom hrade

Veľká noc sa blíži a počasie praje jarným hrám. Rodiny s deťmi sa tento víkend zabavia na Budatínskom hrade. Na hostí čaká poznávacia súťaž po stopách hradných legiend, pestrý program aj umeleckí remeselníci.

31.03.2017 07:00
Budatínsky hrad, Morena, jar, Foto:
Vynášanie Moreny.
debata

Slnko už láka von a pre rodiny s deťmi nie je lepšia zábava ako spoločný výlet. Pritom môžu súťažiť, obdivovať zručných remeselníkov, tanečníkov a spevákov, ochutnať tradičné dobrôtky a ešte sa aj všeličo nové dozvedia. Budatínske jarné hry sa začínajú v sobotu aj v nedeľu o 13. hodine.

„Považské múzeum v Žiline pripravilo pre návštevníkov Budatínskeho hradu atraktívny víkend plný zábavy. Vyberte sa s nami 1. a 2. apríla na poznávaciu súťaž Po stopách legiend hradu,“ pozýva Michaela Koláriková.

Po oba dni budú deti počúvať starý príbeh o krásnej Kataríne, ktorá kedysi skutočne na hrade žila. Budú aj chytať ryby a hľadať cestu labyrintom či stavať model Budatínskeho hradu z papiera, maľovať na plátenné tašky a modelovať z hliny.

Za splnené úlohy v súťaži zbierajú body a na záver budú odmenené. Za prácu v tvorivej dielni je zas dobrou odmenou vlastné umelecké dielo. Vyhrať môžu aj v tombole, stačí, ak absolvujú všetky stanovištia poznávacej súťaže. V sobotu aj v nedeľu program končí vyžrebovaním.

Po celý víkend si pod južnou terasou hradu rozložia stánky remeselníci. Hostia tak môžu obdivovať prácu umeleckého zvonkára, rezbára, drotára, výrobcu drevených hračiek, kožiara, kožušinára, ke­ramikára. A do bruška proti hladu sa núka trdelník, palacinky či langoše, za tým chutná kávička v hradnej kaviarni.

V sobotu zahrajú Heligónkári z Lutíš a vystúpi detský folklórny súbor Lieska. V nedeľu Tanečný krúžok školy R. Zaymusa predvedie tradičné jarné zvyky – prinesenie letečka a deti z folklórneho súboru Cipovička so speváckou skupinou Spievanky budú vynášať Morenu.

Budatínsky hrad Foto: Považské múzeum v Žiline
Budatínsky hrad Budatínsky hrad

Papierový model Budatínskeho hradu, ktorý budú deti skladať v tvorivých dielňach, je v zmenšenom vydaní, vo väčšom sa jednotlivé časti hradu dajú kúpiť na zábavu doma. Odvážnejší tvorcovia môžu vytvoriť z hliny hrad alebo postavičky z hradných legiend.

Krásna Katarína spolu s ďalšími legendami Budatína ožije po oba dni aj v divadelnom predstavení martinského divadla Babscénus. Mala rada grófa Forgáča, ale otec, vojvoda Gašpar Sugoň, ju nútil vydať sa za pána Vršateckého hradu.

Viete, ako to naozaj s kráskou z Budatína dopadlo? Podľa legendy ju dal otec zamurovať, kým si to nerozmyslí. No a napokon… Viac vám už povedia priamo medzi múrmi jej hradu.

Kam za zábavou

29. marca, streda

  • Považská Bystrica: Vandrovalo vajce, výstava a celoslovenská prehliadka výrobcov kraslíc, Považské osvetové stredisko, do 27. 4.

30. marca, štvrtok

  • Čadca: Veľkonočné zvyky na Kysuciach, výstava, Kysucké múzeum, do 19. 4.
  • Myjava: Veľkonočné inšpirácie, výstava, v prac. dni 10. h – 17. h, KD Samka Dudíka, do 11. 4.
  • Svidník: Kraslica pre milovaného, tvorfivé dielne (vajíčko priniesť), inšpirácie od ľudových umelkýň na výstave kraslic, Múzeum ukrajinskej kultúry, do 13. 4., vždy ut- – ne, 10. h – 15. h

31. marca, piatok

  • Bratislava: Kruhy na vode, výstava, výber najlepších dizajnérskych prác, ktoré spájajú tradičné remesloso súčasným dizajnom (drevo, kov, textil, keramika a prírodné pletivá – od prútených ležadiel, tkaných vankúšov, modrotlače, hračiek, cez obuv, odevné kolekcie, drevené misy, šperky, keramiku), Galéria ÚĽUV, OLbchodná ul., po – pia 12.h – 18 h, do 13. 6.
  • Dolný Kubín: O najkrajšiu kraslicu, posúťažná predajná výstava, 16. ročník, vyhodnotenie súťaže o 15. 30, výstava do 2. 5.
  • Levoča: Končí sa výstava Levočská biela pani – mýty, legendy a historické fakty, Múzeum Spiša, Provinčný dom
  • Modra: Spomienky Ignáca Bizmayera na detstvo a mladosť vo fotografiách, výstava, Múzeum slovenskej keramickej plastiky, Kukučínova ul.

1. apríla, sobota

  • Bojnice: Farmársky deň, produkty moravskej kuchyne, slovenské a moravské mäsové, mliečne a pekárenské výrobky, zelenina a ovocie, bylinky, koreniny, med, víno, káva, mušty a prírodné šťavy, úžitkové drevené a keramické výrobky, Hurbanovo nám.
  • Hlohovec: Deň Zámockých pivníc, prehliadka s výkladom z histórie a degustáciou, od pivnice pod Pánskym domom, 12. h, 14. h a 16. h
  • Liptovský Mikuláš: Veľkonočný šikovný trh v kultúrno – kreatívnom priestore Diera do sveta, 11. h – 17. h
  • Martin: Cestou necestou, cestovateľský festival, Barmuseum, Malá Hora, 18. h
  • Piešťany: Veľkonočný jarmok v Slávii, 9. h – 13. h
  • Púchov: Vítanie jari, veľkonočný jarmok, program, pešia zóna
  • Trenčín: Prechádzky mestom so sprievodcom – svadobné zvyky, KIC, Mierové nám., 16. h
  • Vrbové: Jarmok
  • Žilina: Budatínske jarné hry pre rodiny s deťmi, remeselné trhy, kultúrny program, tvorivé dielne a animácie, divadlo, folklór, od 13. h, aj 2. 4.

2. apríla, nedeľa

  • Bardejov: Veľkonočný remeselný jarmok, ukážky zdobenia veľkonočných kraslíc, dekorácie, predaj, Galéria HOS, Rhódyho 6, 10. h – 18. h
  • Kálnica: Veľkonočné podujatie, vynášanie Moreny a vítanie jari , tvorivá dielnička pred deti, veľkonočná chalúpka, pletenie korbáčov, výstava fotografií z minulosti našich poľovníkov, živé zajačiky, výstava vypreparovaných zvierat, od parku k dolnému mostu, 15. h

3. apríla, pondelok

  • Dolný Kubín: Veľkonočné trhy, Nám. slobody, aj 4. 4.

4. apríla, utorok

  • Myjava: „Mijafské hrtánki“, podujatie venované tradičným myjavským obradovým cestovinám veľkonočného obdobia,

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tip #hry #Budatínsky hrad #jar 2017