Vznikol katastrofický dátový trezor, ochráni cennosti pred apokalypsou

S ohľadom na všetky obavy o zachovanie a ochranu dát či dôležitých predmetov v prípade nejakej globálnej katastrofy vznikajú trezorové knižnice, do ktorých sa ukladajú semená, ale aj kópie svetových najvzácnejších diel – cenné texty, historicky významné dokumenty či dôležité digitálne dáta. Ďaleko na severe vzniká už druhý takýto archív – Arctic World Archive.

14.04.2017 07:00
debata

Prvou úschovňou svojho druhu je Svalbard Global Seed Vault, ktorá sa nachádza na nórskom ostrove Spitsbergen asi 1 300 kilometrov od severného pólu.

Sú v nej uložené semená bežných aj vzácnych rastlín, ak by sa teda v dôsledku nečakanej udalosti poškodili a vymreli originálne plodiny, dali by sa vďaka tejto banke obnoviť.

Svalbard Global Seed Vault financuje charita pre zachovanie globálnej diverzity rastlín.

Podobným štýlom má fungovať aj Arctic World Archive. Iniciátori projektu tvrdia, že odľahlé miesto je bezpečné, pretože je chránené medzinárodnými zmluvami, ktoré vznikli po prvej svetovej vojne, a tak by sa nemalo stať, že ho v prípade konfliktu zloprajné armády zničia, ako sa to často deje, najmä v raných štádiách bojov.

Trezor by mal prežiť aj jadrový útok a elektromagnetické žiarenie.

Všetky cennosti budú odpočívať v bezpečí hlboko pod zamrznutou zemou arktickej tundry. Teplota na súostroví Svalbard sa pohybuje v mínusových hodnotách a asi 300 metrov pod zemou, v priestoroch bývalej bane, sú na uchovávanie informácií na špeciálnych optických fóliách vhodné podmienky.

Informácie by sa podľa tvorcov archívu mali zachovať 500 až 1000 rokov.

Archív postavila nórska technologická spoločnosť Piql a štátna ťažobná firma SNSK. Otvorili ho 27. marca tohto roku.

Prvými krajinami, ktoré prejavili záujem o netradičné služby trezora, sú vlády domáceho Nórska, ale tiež Brazílie a Mexika.

Zoznam čakateľov z celého sveta je však dlhý, aj keď cenová politika a servisný model Arctic World Archive ešte nie je úplne jasný.

Zdroj: Theverge.com; Mnn.com; Wikipedia.org

debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #trezor