Najzvláštnejšie automaty sveta: Kúpte si živé kraby, zlaté tehličky či čalamádu

Pracovná sila, teda živý predavač, je zvyčajne pre firmy najdrahšou položkou, ktorej „hodnotu“ musia zarátať do výslednej ceny produktu alebo služby. Preto sa predaj prostredníctvom automatov zdá byť výborným riešením, pri ktorom obchodník ušetrí náklady a stroj zasa kupujúcemu čas.

17.04.2017 07:00
debata

U nás sú zvyčajné automaty na predaj cestovných lístkov, sladkostí, kávy či nápojov v plastových fľašiach. Vo svete však zašli omnoho ďalej a na uliciach sa objavili stroje ponúkajúce zlato, kraby, burritos, kaviár, ale aj tenisky či cigary.

Prepadla vás uprostred noci chuť na sladký koláč? Ak by ste žili v New Yorku, Los Angeles či Dallase, nebol by to žiaden problém. Stačilo by vziať kreditku a zamieriť k najbližšiemu ružovému stroju, ktorý vám za chvíľočku „vypľuje“ milú škatuľku so sladkou maškrtou presne podľa chuti.

Ak ste však skôr fanúšikom morských plodov, podobne ako Číňania, určite by vás potešil automat, ktorý stojí na hlavnej stanici metra v Nanjingu. Predáva totiž ešte živé kraby čínske. Je to prvý stroj svojho druhu v najväčšej krajine sveta (a veľmi pravdepodobne aj na celej zemeguli) a denne predá v priemere 200 týchto živočíchov.

V Spojeneckých arabských emirátoch si šejkovia nechodia do bankomatov len po hotovosť, v hoteli Emirates Palace v hlavnom meste Abú Zabí nájdete napríklad sroj, ktorý vydáva čisté lesknúce sa zlato.

V Hollywoode musí každý vyzerať dokonalo. Niet väčšieho hriechu, ako keby vám došlo sérum proti akné. Netreba však panikáriť – predajný automat Proactiv ponúka akútnu pomoc pri náznakoch nedokonalostí ple­ti.

Naše babičky by nad týmto zlepšovákom zrejme zalamovali rukami, no vo svete má predajný automat so zaváraninami celkom úspech. V dnešnej dobe, keď sú farmárske a bio výrobky mimoriadne populárne, no zároveň nemá nikto čas na pestovanie a pracné zaváranie, ani niet divu, že v Chicagu spustili do prevádzky farmársky automat. Sklená fľaša zaváranej zeleniny ci ovocia sa predáva od 8 dolárov.

Existuje niečo ešte rýchlejšie ako fastfood? Automatový fastfood. Napríklad v Los Angeles si môžu hladní zákazníci už do pár sekúnd dopriať teplé burrito z automatu za 3 doláre. Majú na výber z viacerých príchutí – klobása, pečené zemiaky, kukurica, kurča či strúhané hovädzie.

Ak nie ste práve fanúšikom mexickej kuchyne, možno vám padnú vhod pizza automaty. Tie sú rozšírené po celom svete a mnohé spoločnosti sa zaprisahávajú, že na ohrievanie kúskov pizze nepoužívajú mikrovlnky, ale špeciálne zabudované pece.

V centre Vancouveru je jeden skutočne kuriózny automat. V rámci verejnej služby predáva po 25 centov sklené fajky na krak. Záujemcovia si tak jednoducho môžu nahradiť svoje staré polámané, ktoré by im mohli spôsobiť poranenie.

Zdroj: Thisisinsider.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #automat