Objavte na bicykli fotogenické rakúske zámky aj ukryté súdky vína

Ste cyklista s dobrou kondičkou či skôr "pohoďák" na kolesách? Ak vyrazíte z Bratislavy smer Rakúsko, je už len na vás, čo z bohatej ponuky zvolíte. Štvorica cyklistov prináša inšpirácie z rakúskych potuliek. Ktorá cesta vás zláka?

03.05.2017 07:00
debata

Tešte sa, milovníci vína

Petra Stašková (40) pre cyklistov odporúča:

V Petržalke nasadnete na vlak smer Viedeň a o pár minút sa ocitnete v cyklistickom raji. Ak máte deti či pohodlnejších kamarátov, s pokojným svedomím ich „pribaľte“, tento výlet nikoho nezničí, skôr povznesie.

Petra Stašková Foto: archív
Petra Stašková Petra Stašková

Vystúpili sme v obci Neusiedl am See a pustili sa svižne dolu kopcom cez polia k jazeru. Ja len na vás, z ktorej strany Neziderské jazero obídete, my sme zvolili smer Rust – mestečko s malebným námestím, kde sídlia bociany a ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť.

Okolo celého jazera vedie trasa 120 kilometrov s minimálnym prevýšením, my sme si ju skrátili asi na dve tretiny a za cieľ prvého dňa sme zvolili vinárske mestečko Mörbisch am See. Malebné uličky skrývajú pivnice so sudmi vínka z miestnych viníc a o zábavu je tak postarané aj po zaparkovaní bicykla.

Lákadlom v meste Podersdorf am See je najmä... Foto: SHUTTERSTOCK
Podersdorf am See, Rakúsko, lode, prístav, člny Lákadlom v meste Podersdorf am See je najmä vysoký maják a lodenica v jeho blízkosti.

Na druhý deň náš výlet pokračoval trajektom, na ktorom sme sa preplavili na druhú stranu jazera k prístavu Illmitz.

Odtiaľ vedie už smerom na Slovensko nádherná trasa cez národný park. Pri pohľade na rozsiahle polia osídlené najrozmanitejšími druhmi vtákov sme sa na chvíľu ocitli v africkej stepi.

Mestečko Rust ocenia milovníci lahodného vína. Foto: SHUTTERSTOCK
Rust, Rakúsko, mesto, námestie Mestečko Rust ocenia milovníci lahodného vína.

V obci Podersdorf am See sme zasa minuli rozprávkový maják ako z pohľadnice a našli sme aj peknú pláž, kde sa dá okúpať. Vstupu do jazera však zabraňuje na mnohých miestach trstinový porast. Pohodovým tempom prejdete za dva dni rakúsku časť jazera.

Tip: V informačnom centre parku v meste Illmitz si môžete zvoliť exkurziu so sprievodcom. Dostanete špičkové ďalekohľady a spoločne sa vyberiete sledovať viac ako tristo druhov vtáctva na stanovištia a rozhľadne roztrúsené po okolí.

Popri Dunaji až do Viedne

Katarína Besedová (64) pre cyklistov odporúča:

Rada oddychujem v prírode, a tak ma po odchode do dôchodku, v roku 2013, zlákala cyklistika. Dnes už zvládnem vyše sto kilometrov na otočku. Devínsku Novú Ves, kde bývam, križuje množstvo cyklotrás.

Katarína Besedová Foto: archív
Katarína Besedová Katarína Besedová

Ak máte chuť na celodenný výlet a nejakú kondičku, odporúčam trasu Devínska Nová Ves – Viedeň – Devínska Nová Ves, ktorá je dlhá 100 kilometrov.

Od Starej radnice v Devínskej Novej Vsi, kde nájdete nielen informačnú kanceláriu, ale aj požičovňu bicyklov, pokračujte po Cyklomoste slobody nad riekou Morava.

O pár minút, asi po dvoch kilometroch, sa ocitnete pri barokovom zámku Schlosshof s krásnymi záhradami, ktorý je otvorený aj pre verejnosť. Rodiny s deťmi ocenia aj malú zoo, ktorú nájdu v areáli. Okrem toho na tejto trase miniete farmy s koňmi a írskym dobytkom.

Poľovnícky zámok Eckartsau je od Bratislavy... Foto: SHUTTERSTOCK
zámok Eckartsau, Rakúsko Poľovnícky zámok Eckartsau je od Bratislavy vzdialený 20 kilometrov.

Asi po dvadsiatich kilometroch dorazíte k cisárskemu poľovníckemu zámku Eckartsau, po krátkej zastávke šliapete ďalej, až vás prekvapí mestečko Orth an der Donau (35 km od Bratislavy) a zámok, ktoré sú vstupnou bránou do Národného parku Donau-Auen.

Množstvo lokálnych reštaurácií na malebnom námestí s kostolíkom ponúka možnosť občerstvenia. Ak uprednostníte piknik v prírode, po celej trase pri Dunaji nájdete niekoľko pekných odpočívadiel ako stvorených na posedenie.

Cesta nie je náročná, je takmer bez prevýšenia. Vzhľadom na jej dĺžku však treba mať už čo-to odbicyklované. Zavedie vás až do Viedne, prechádza jej centrom a určite nezablúdite, na každom kroku je viditeľne a zrozumiteľne označená.

TIP: V Národnom parku, v meste Orth an der Donau, sa počas slovenských štátnych sviatkov a vybraných sobôt konajú Slovenské dni, najbližšie termíny sú 1. mája, 8. mája, 20. mája… So slovenským sprievodcom môžete absolvovať výstavu „DonAUräume“ s tematikou národného parku, spojenú s návštevou pozorovateľne umiestnenou pod vodnou hladinou a výstupom na vyhliadkovú vežu. (termíny nájdete na www.donauauen.at)

Vychutnajte si pohľad z výšky

Adam Pálka (29) pre cyklistov odporúča:

Športovanie a cyklistika patria k môjmu životnému štýlu. Infraštruktúra pre ľudí, ktorí trávia voľný čas aktívnym pohybom, sa v Bratislave a okolí pomaly zlepšuje. Keď človeka omrzí športovanie v našom hlavnom meste, obráti svoj pohľad do Rakúska.

Zámok Hof Foto: SHUTTERSTOCK
Zámok Hof, Schloss Hof, Rakúsko, Zámok Hof

Ako človek, ktorý sa za športom nerád prepravuje autom alebo hromadnou dopravou, rád vyrážam na bicykli. Z Kramárov som na Devíne za 45 minút, odtiaľ je to kúsok na „most Chucka Norrisa“. Ak sa niekomu ráči, pri Cyklomoste slobody si môže dať občerstvenie, či už nealkoholické pivo, alebo inú dobrotu.

Odtiaľ pokračujem na Schlosshof. Žiaľ, do areálu parku a zámku majú cyklisti vstup zakázaný. Bicykel si ale môžete nechať pred areálom a pokochať sa krásami Rakúska.

Zo zámku vyrážam popri okresnej ceste do dedinky Markthof, kde sa napojím na červenú značku, ktorá vedie cez Dunajský národný park až k dominante okolia – mostu v Bad Deutsch-Altenburg.

Most je pomerne vysoký, týči sa nad Dunajom. Preto, ak má niekto strach z výšok, zrejme by mal tento okruh zvážiť. Kto sa nebojí, most prejde.

Na druhom brehu ho „podlezieme“ a napojíme sa na cyklochodník popri Dunaji až do Hainburgu a následne do Wolfstahlu. V záverečných dvoch rakúskych dedinkách sú úseky, ktoré je lepšie prejsť po hlavnej ceste. Ale žiaden strach, rakúski vodiči sú ohľaduplní a na cyklistov dávajú zvlášť pozor.

Z Wolfstahlu je to k hraniciam s domovinou kúsok. Celý okruh má zhruba 50 kilometrov. Záleží len na vás, ako dlho ho pôjdete. S prestávkami to môže byť celý deň, alebo to môžete stihnúť tak ako ja, za niečo viac ako dve hodiny.

Cesta nedávnou históriou

Anna Oršulová (34) pre cyklistov odporúča:

Medzi moje obľúbené trasy patria okruhy, ktoré spájajú Rakúsko, Maďarsko a Slovensko. Jedna takáto trasa vedie po pohraničnej signálke – bývalej železnej opone.

Anna Oršulová Foto: archív
Anna Oršulová Anna Oršulová

Moja cyklotrasa sa začína pri bratislavskom Moste Apollo, odkiaľ postupujem po petržalskej strane po hrádzi smer Rakúsko až po Most Lafranconi. Za mostom je odbočka k Dunaju.

Po blatom zanesenej asfaltke šliapem k slovensko-rakúskej hranici, v podstate ju kopírujem. Prejdem Jelením hájom, križujem Viedenskú cestu na mieste hraničného priechodu a pokračujem po pohraničnej signálke.

Cestou sa predo mnou na ľavej strane vynára tank, vpravo zasa pozostatky ostnatého plota, na ktorom ešte vidieť označenie „Pozor! Štátna hranica“. Počas hmlistých dní vyžaruje toto miesto ešte silnejšiu atmosféru.

Obnovený vojenský bunker BS–8. Foto: SHUTTERSTOCK
vojenský bunker Obnovený vojenský bunker BS–8.

Ako kilometre ubiehajú, prichádzam k protitankovej priekope s obnoveným vojenským bunkrom BS-8 a vojenskému cintorínu z prvej svetovej vojny.

Putovanie nedávnou históriou pokračuje. Pri jazierku v Jarovskej bažantnici sa dostanem až k trojhraničnému bodu Slovenska, Rakúska a Maďarska.

Po slovensko-maďarskej hranici pokračujem až po hraničný priechod a cez Rusovce a petržalskú hrádzu sa vraciam späť do Bratislavy.

Trasa nie je náročná, bez prevýšení a meria 55 až 60 kilometrov.

Vojenský cintorín z 1. svetovej vojny. Foto: SHUTTERSTOCK
Vojenský cintorín z 1. svetovej vojny, hroby, náhrobky, pochovaný Vojenský cintorín z 1. svetovej vojny.

Článok vyšiel v prílohe denníka Pravda – mesačníku MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Turistika #Cyklisti