Rozhovor: Reštartnite sa na 7 kopcoch a 3 jazerách. Prijmete výzvu?

Slovensko je krásna krajina a stojí za to, aby sme ho objavili. Hlavným cieľom výzvy „7 kopcov, 3 jazerá ZSSK restart challenge“ je dostať ľudí z gaučov, obchodných centier a spred televízie na vzduch a do prírody. Trochu ich rozhýbať a nabiť endorfínmi, aktivitou a zážitkami. Dostať ich na nepoznané miesta, hovorí Peter Ertl z občianskeho združenia Reštartni sa.

14.05.2017 07:00
účastníci výzva 7 kopcov, 3 jazerá Foto:
Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá na Muráni.
debata

Ako vznikol nápad organizovať cestovateľské výzvy?

Sám som sa pred pár rokmi pristihol, že som nabral nejaké kilá a že mi niečo chýbalo. Začal som aktívne športovať, najmä bicyklovať, postupne som pridal aj beh. Teraz je to móda.

Tiež som si uvedomil, že som síce pocestoval veľa krajín, ale niektoré miesta Slovenska vôbec nepoznám. Po revolúcii akoby sa štandardy dovolenky zmenili na exotiku, „all-inclusive výkrmne“ a ležadlá pri mori.

Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá na Velickom... Foto: Fotoarchív účastníkov výzvy 7 kopcov, 3 jazerá
Velické pleso (Sliezsky dom), výzva 7 kopcov, 3 jazerá Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá na Velickom plese.

Nič proti nim, aj to treba, časom som však zistil že mi to nestačí a radosť mi to neprináša. To, čo ma napĺňa, je dobrá partia, aktívny pohyb, zážitok a výzva. Pocit výhry zo zdolania cieľa. A tak vznikol nápad spoznávať postupne počas víkendov krásy Slovenska.

Prečo práve 7 kopcov a 3 jazerá?

Desať cieľov, to je 10 výziev, 10 víkendov a 10 motivácií vypadnúť sám, s partnerom alebo celou rodinou von, do prírody. Pomer 7 ku 3 sa nám páči, lebo zohľadňuje aj pomer cieľov, ktorých máme na Slovensku požehnane. A nielen vo Vysokých Tatrách.

Tento koncept nám umožňuje každoročne motivovať ľudí, aby na sebe trochu zamakali a navštívili aj menej známe kúty Slovenska.

Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá na... Foto: Fotoarchív účastníkov výzvy 7 kopcov, 3 jazerá
Výzva 7 kopcov, 3 jazerá, Súľovské skaly Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá na Súľovských skalách.

Podľa čoho vyberáte kopce a jazerá, kam posielate turistov?

Snažíme sa každý rok ponúknuť ciele v rozličných kútoch Slovenska. Tiež sa chceme, pokiaľ je to možné, vyhnúť notoricky známym turistickým cieľom. Skôr hľadáme nepoznané, avšak musia medzi nimi byť aj magnety.

Tento rok sme ciele koordinovali s naším generálnym partnerom ZSSK tak, aby sme ich vedeli zmysluplne prepojiť vlakmi, a poukázať tak na ďalší rozmer slobody – nechodiť všade autom.

A tak sa dostali to tohtoročných cieľov Malé Karpaty, Krížna, Malinô Brdo, Súľovské skaly, Muránska planina, Roháčske plesá, Velické pleso, ale aj najvýchodnejšie Poloniny.

Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá na... Foto: Fotoarchív účastníkov výzvy 7 kopcov, 3 jazerá
Súľovské skaly, Výzva 7 kopcov, 3 jazerá Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá na Súľovských skalách.

Každý rok sa snažíme zaradiť aj jeden cieľ z blízkeho pohraničia. Tak bolo minulý rok veľmi úspešné rakúske Neziderské jazero a tento rok moravská Pálava.

Aký je ohlas ľudí na výzvu 7 kopcov, 3 jazerá?

Zatiaľ skôr pozitívny. Nepamätám si nejakú negatívnu odozvu. Väčšina aktívnych účastníkov prvého ročníka pokračuje aj v druhom. Prirodzene, pozorne ich počúvame a podľa toho prispôsobujeme aj výzvu.

Skladba účastníkov je veľmi rôznorodá. Máme tu ľudí z celého Slovenska, demograficky, športovo i výkonnostne rozdielnych. Cyklistov, turistov, trailových bežcov ale i rodiny s malými deťmi.

Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá na... Foto: Fotoarchív účastníkov výzvy 7 kopcov, 3 jazerá / Hamráková
Súľov, Súľovské skaly, Hamráková, Fotoarchív účastníkov výzvy 7 kopcov, 3 jazerá Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá na Súľovských skalách.

Výzva 7 kopcov, 3 jazerá nie sú preteky, ale oslava turistiky a pohybu. Jednou z tohtoročných zmien sú aj odporúčané trasy k jednotlivým miestam. Každý si môže sám zvoliť, akým spôsobom cieľ zdolá.

Trasy sú koncipované tak, aby ich mohol zvládnuť každý. Bušičov a víťazov oceňujeme extra pohármi, ale väčšinu vecných cien žrebujeme – aby mal šancu vyhrať každý.

Koľko ľudí sa zúčastňuje na akcii? Sú to skôr rodiny alebo jednotlivci?

V prvom ročníku sa zapojilo 721 účastníkov, 334 z nich začalo v priebehu roka aktívne zdolávať ciele a 127 z nich všetky podmienky výzvy aj splnilo.

Teší nás, že medzi účastníkmi bolo aj 21 rodín s malými deťmi, ktoré sme chceli vytiahnuť do prírody. Všetky ciele až na vrchol zdolalo 48 účastníkov.

Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Sliezsky dom. Foto: Fotoarchív účastníkov výzvy 7 kopcov, 3 jazerá / Hamráková
Sliezsky dom, Fotoarchív účastníkov výzvy 7 kopcov, 3 jazerá Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Sliezsky dom.

Tohtoročné prihlasovanie práve prebieha. K dnešnému dňu máme registrovaných 512 účastníkov a denne sa pridávajú ďalší. Prihlasujú sa aj celé firemné tímy a turistické a športové skupiny. Tajne dúfame, že tento rok to dotiahneme na číslo tisíc.

Sú tu výkonnostní bušiči, ktorí to berú ako výzvu a vyberajú si tie najnáročnejšie trasy. Tí skôr narodení zasa hľadajú skôr partiu, zážitok a turistiku. Rodiny sa orientujú skôr na náučné chodníky a nenáročnejšie túry.

Sú ľudia motivovaní, keď robia túry v podstate sami?

Ľudia potrebujú najmä cieľ. A nemusia byť sami. Práve na to funguje na Facebooku skupina „7 kopcov, 3 jazerá“, kde môže každý svoj výstup zverejniť a spýtať sa, či sa niekto nepridá.

Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Pálava. Foto: Fotoarchív účastníkov výzvy 7 kopcov, 3 jazerá
Pálava, Česko, Fotoarchív účastníkov výzvy 7 kopcov, 3 jazerá Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Pálava.

Na každý z cieľov organizujeme aj spoločné výstupy, ale priznám sa, nie som príliš naklonený hromadným túram. Človek počas nich to podstatné až tak neprecíti.

Inak, nejde o žiaden nový koncept. Vo Francúzsku a prakticky v celej Európe je podobných výziev fúra. Zdoláte, zbierate pečiatky…

Navyše sa nemusíte prispôsobovať časom, ani si koordinovať dovolenku; dnes je rýchla doba. Na splnenie výzvy preto máte celý rok a plán je len na vás.

Spôsob, ako sa turisti dostanú na miesto, je ľubovoľný (pešo, bicyklom…)?

Bicyklom alebo po svojich. Už som raz zdôraznil, že to nie sú preteky, ale vnímame to skôr ako oslavu pohybu. Ako zábavu, hec.

Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Pálava. Foto: Fotoarchív účastníkov výzvy 7 kopcov, 3 jazerá
Pálava, Fotoarchív účastníkov výzvy 7 kopcov, 3 jazerá Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Pálava.

Minulý rok niekto utrúsil, že by chcel vidieť toho, kto vytrepe na Kráľovu hoľu kočík s dieťaťom. Zopár bláznov to vyhecovalo a skutočne vyterigali až k vysielaču za bicyklom prázdny detský príves. Len aby ukázali, že to dajú.

Ale aj snaha sa oceňuje. Ak je cieľ príliš náročný, a nezdoláte ho celý, počíta sa. Chceme ľudí nabíjať pozitívnou energiou, aktivitou, zážitkami a endorfínmi, nie ubolenosťou a prehrou. Dnešná doba je plná konfrontácie, hejtovania a stresu.

Chceme namiesto gaučovania, frustrácie a samoty ponúknuť alternatívu spojenú s aktívnym pohybom a radosťou. Politika, náboženstvo, komercia a akékoľvek nenávistné reči sú v skupinách tabu. Šport a relax je neutrálne prostredie.

Čo dostanú registrovaní turisti za účastnícky poplatok?

Diplomy, ktorý dostáva každý účastník, medaily pre tých, čo splnia výzvu, vecné ceny, poháre, ocenenia, tlačenú fotopublikáciu s najkrajšími fotkami z jednotlivých cieľov…

Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Muráň. Foto: Fotoarchív účastníkov výzvy 7 kopcov, 3 jazerá
Muráň, výzva 7 kopcov, 3 jazerá Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Muráň.

Prvá cena je horský bicykel Bianchi v hodnote 900 €. Ale to sú len materiálne benefity. Tisne sa mi skôr na jazyk, že dostanete najmä tip, kam ísť, výzvu a zážitok.

Chceme dať ľuďom motiváciu zamakať na sebe, spoznať nových perfektných ľudí a dosiaľ nepoznané krásy Slovenska. Chceme, aby to bol naozaj kvalitný challenge, s dobrým zabezpečením a servisom. Aby ľudia odchádzali spokojní a nadšení, aby získavali veľa cien a tešili sa na ďalší ročník.

Chceme tiež vybudovať tradíciu. A to sa bez peňazí nedá. Celý rok vyhodnocujeme cesty stoviek účastníkov, pripravujeme pre nich trasy, eventy, výhody…

Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Muráň. Foto: Fotoarchív účastníkov výzvy 7 kopcov, 3 jazerá
Muráň, srnka, zima, výzva 7 kopcov, 3 jazerá Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Muráň.

Organizujeme spoločné akcie a to všetko niečo stojí. Štartovné nepokrýva ani tretinu nákladov spojených s organizáciou akcie tohoto rozsahu a bez ďalšej podpory dobrovoľníkov a partnerov (ktorým ďakujeme) by sme to nezvládli.

Ale máme aj iný dobrý dôvod, prečo štartovné. Chceme, aby sa do challengu zapájali ľudia, ktorí naozaj chcú. Máme skúsenosť, že ak je niečo zadarmo, ľudia si to nevážia. Prihlási sa hocikto, zdolá jeden najbližší cieľ a ďalej na to kašle.

Každý účastník musí zvážiť, či mu stojí za to vstúpiť do komunity aktívnych ľudí, ktorí milujú pohyb, Slovensko a prírodu, hecnúť sa a spolu niečo dokázať.

Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Malinô Brdo. Foto: Fotoarchív účastníkov výzvy 7 kopcov, 3 jazerá
Malinô Brdo, výzvy 7 kopcov, 3 jazerá Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Malinô Brdo.

Na to, že ide o celoročnú akciu, sme volili štartovné skôr symbolické, navyše rodiny platia iba jedno štartovné; deti, ŤZP a seniori neplatia vôbec.

Máme pocit, že sme hranicu zvolili dosť citlivo, každopádne zadarmo to robiť nevieme. Ak má ktokoľvek problém zaplatiť tých 9 eur a chce sa zúčastniť, vieme to vyriešiť a nemusí platiť vôbec. Pre skupiny ponúkame zvýhodnené hromadné štartovné.

Je fotografia z miesta nevyhnutnou súčasťou návštevy určených miest a splnenia výzvy?

Dnes je každý na Facebooku a každý má tiež fotoaparát alebo mobil. Záber sa nám zdá ako najjednoduchší spôsob evidencie dosiahnutia cieľa.

Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Malinô Brdo. Foto: Fotoarchív účastníkov výzvy 7 kopcov, 3 jazerá
Malinô Brdo, výzva 7 kopcov, 3 jazerá Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Malinô Brdo.

Kto vyberá najlepšie snímky účastníkov?

Nemám rád fotosúťaže typu vox populi. Ani hromadné klikanie kamarátov, ktorým príde správa „daj mi hlas, aby som vyhral“. Chceme, aby vyhrali naozaj originálne snímky, preto sme vytvorili odbornú komisiu, ktorá ich posudzuje.

Je v nej aj jeden z fotoreportérov Pravdy Robo Hüttner. Mimochodom, tiež vášnivý bežec a športovec, :-)

Chystáte nejaké rozširovanie podujatia? Nové nápady do budúcnosti…?

Základom sú ciele „7 kopcov, 3 jazerá“. Vždy iné. Po niekoľkých ročníkoch účasti zistíte, že poznáte celé Slovensko ako málokto. Výzva sa formou stále mierne posúva.

Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Krížna. Foto: Fotoarchív účastníkov výzvy 7 kopcov, 3 jazerá
Krížna, výzva 7 kopcov, 3 jazerá Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Krížna.

Sledujeme, čo nám účastníci hovoria a stále hľadáme nové zaujímavé neobjavené miesta. Napríklad taká Krupinská vrchovina, Nová Sedlica…

Väčšina ľudí ani nevie, akú čistotu tieto lokality ponúkajú. Na to, aby ste spoznali niečo originálne, naozaj nemusíte letieť na druhý koniec sveta.

Čo je program Reštart a ako súvisí s akciou „7 kopcov, 3 jazerá“?

Program Reštart to celé začal. V roku 2010 som si povedal „dosť“: ako správny manažér som mal 136 kíl a problémy vyjsť jedno poschodie bez zadýchania.

Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Kľak. Foto: Fotoarchív účastníkov výzvy 7 kopcov, 3 jazerá
Kľak, výzva 7 kopcov, 3 jazerá Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Kľak.

Rozhodol som sa všetko od základu zmeniť. Šport, kompletná zmena životosprávy, jedálnička, hodnôt i návykov. V priebehu roka som dal vďaka tejto zmene dole 52 kilogramov.

Nikdy by som sa nechcel vrátiť späť. Stal sa zo mňa endorfínový blázon. Pochopil som, že zmena sa musí odohrať v hlave. Je to o životnej voľbe každého z nás. Čas, radosť, nadšenie a zážitky, to je totiž to jediné, čo si môžete kúpiť iba ťažko.

Dnes bicyklujem vyše 10 000 kilometrov ročne, behám polmaratóny, nordwalkujem, bežkujem, chodím na turistiku, objavujem prírodu a Slovensko. Žijem naplno.

Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Kľak. Foto: Fotoarchív účastníkov výzvy 7 kopcov, 3 jazerá
Kľak, výzva 7 kopcov, 3 jazerá Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Kľak.

Autá mám odstavené na podnikovom parkovisku. Do práce chodím na bicykli. Je to oveľa zábavnejšie, rýchlejšie a zdravšie. Mám každé ráno skvelú, proaktívnu náladu: veď slnko, vietor a endorfíny.

Časom sa začalo meniť všetko okolo mňa. Zistil som, že sa začínam vyhýbať určitým typom ľudí. Takým neistým, nerozhodným, negatívne naladeným, na všetko šomrajúcim, ktorí vidia všade problém, len u seba nie.

Tiež ľuďom, čo ma ťahajú dole. Tí, čo športujú a majú ciele, majú úplne iný „drajv“. Sebavedomie, sebaistotu. Veria vo vlastné schopnosti a víťazstvo. Majú to v hlavách. Dokážu veci meniť.

Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá. Foto: Fotoarchív účastníkov výzvy 7 kopcov, 3 jazerá
Výzva 7 kopcov, 3 jazerá Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá.

Časom sa okolo mňa začala tvoriť komunita podobných ľudí, ktorí potrebovali reštart. Čosi zmeniť. Už zďaleka to nebolo len o nadváhe.

Pochopil som, že nadváha a apatia sú len dôsledkom oveľa hlbších príčin, spojených často so stresom, ťažkou chorobou, závislosťami, cigaretami, alkoholom, pracovnou vyhorenosťou, samotou, stratou zamestnania či partnera, neistotou, depresiou, nedostatkom sebadôvery, ale tiež lenivosťou a nedostatkom sebadisciplíny.

A tak vznikol projekt Reštart a jeho výzvy „7 kopcov, 3 jazerá“ a tiež Kardio nápravník. 7 kopcov, 3 jazerá je výzva skôr o turistike, cykloturistike, zážitkoch a poznávaní neobjavených kútov Slovenska.

Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Kľak. Foto: Fotoarchív účastníkov výzvy 7 kopcov, 3 jazerá
Kľak, výzva 7 kopcov, 3 jazerá Účastníci výzvy 7 kopcov, 3 jazerá, Kľak.

Kardio nápravník ide výkonnostne trochu ďalej a orientuje sa viac na aktívny pohyb, tréning a výsledky.

V Reštarte predpisujeme jedinú medicínu: aktívny pohyb, relax, životosprávu, zážitky, dobrú partiu a najmä endorfíny.

Tiež pokoj, spánok, slnko nad hlavou a čerstvý vietor vo vlasoch. Všetko o výzvach a oveľa viac k témam reštartu nájdete na stránkach www.restartnisa.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #cykloturistika #výzva