Najpodivnejšie múzeá: Kto sa chodí pozerať na záchody, hlinu, vlasy či kukuricu?

Pre tých, ktorých už nudia klasické exhibície s výtvarným umením či starožitnosťami, máme niekoľko tipov na skutočne netradičné múzeá.

18.05.2017 07:00
debata (3)

Múzeum toaletných dosiek Barneyho Smitha, San Antonio, Texas

Bývalý inštalatér Barney Smith strávil dlhé roky opravovaním keramických mís, a tak niet divu, že sa ani v dôchodku nedokázal od nich odpútať.

Vo svojom múzeu vystavuje 94-ročný Smith 1100 exponátov – dosiek, ktoré sa mu podarilo pretvoriť na umelecké diela. Niektoré dokonca dotvoril sopečným popolom, iné sa môžu hrdiť rúčkami rakiet.

Mnohé z nich mu pripomínajú míľniky v živote – napríklad výlet s jeho ženou či oslavu 90. narodenín.

Žiadne zo Smithových diel však nie je na predaj, zvedavci si jeho zbierku môžu na požiadanie len prehliadnuť v múzeu – vlastne jeho garáži v San Antoniu.

Národné múzeum výkalov, Veľká Británia

Zaujímalo vás niekedy, ako vyzerá leví exkrement? Exhibícia v zoologickej záhrade na ostrove Isle of Wight obsahuje zbierku skutočných ľudských a zvieracích výkalov.

Vysušené exponáty sú efektne umiestnené do sklených gúľ, ktoré si turisti môžu počas prehliadania osvetliť tlačidlom.

Newyorská Miestnosť Zeme, New York

Od roku 1980 priťahuje tento podkrovný priestor v SoHo v New Yorku návštevníkov do svojej Miestnosti Zeme, ktorá je pokrytá 127 000 kilogra­mami pôdy.

Kopa hliny je dielom Waltera de Mariu, ktorý ho vytvoril v roku 1977. Má byť pripomienkou prírodnej rezervácie v srdci rušného mesta, no šliapanie na hlinu je prísne zakázané.

Leilino múzeum vlasov, Independence, Missouri

Účesy na hlavách žien môžu byť umeleckými kreáciami, ale v tomto múzeu sa vystavujú diela vytvorené z ostrihaných vlasov, ktoré skončili na podlahách kaderníctiev.

Jediné známe múzeum vlasov spravuje a dopĺňa Leila Cohoonová, ktoré kedysi pracovala ako kozmetička.

Vystavuje v ňom stovky účesov vytvorených z pravých ľudských vlasov – vrátane tých, ktoré svojho času nosili hviezdy ako Michael Jackson, Marilyn Monroe alebo kráľovná Viktória.

Kukuričný palác, Mitchell, Južná Dakota

Nezriedka sú budovy múzeí, kde sa nachádzajú významné umelecké zbierky, aj samy zaujímavými dielami, napríklad Louvre či Prado.

Úchvatnou stavbou je ak Kukuričný palác – cibuľovými kopulami a farebnými vežičkami pripomína Chrám Vasilija Blaženého v Moskve. Nástenné dekorácie na exteriéri sa ponášajú na kukuricu.

Palác má však jednu zaujímavú vlastnosť – vždy sa mení. Miestni umelci totiž každý rok prerábajú fasádu do inej témy.

Vnútro Kukuričného paláca slúži ako kultúrny priestor pre koncerty a rôzne festivaly.

Zdroj: Travelandleisu­re.com; Atlasobscura.com; Cornpalace.org; Leilashairmuse­um.net; Diaart.org; Poomuseum.org

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #múzeá