Cyklotrasa spojí hrad v Ľubovni, historické námestie i obec Hniezdne

Ľubovniansky hrad so skanzenom, historické námestie v Starej Ľubovni s cennými meštianskymi domami, kostol sv. Mikuláša a expozíciu tradičných ľudových remesiel spojenú s prezentáciou histórie a súčasnosťou liehovarníctva na severnom Spiši v Hniezdnom by mala v budúcnosti spojiť nová cyklotrasa.

22.05.2017 14:00
debata

Trasa z kedysi najmenšieho kráľovského mesta Hniezdneho do Starej Ľubovne bude mať 3,76 kilometra.

Ako informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Severný Spiš Pieniny Erika Šalatová, pôjde o súčasť projektu Historicko-kultúrno-prírodnej cesty okolo Tatier.

Tá zahŕňa realizáciu viac ako 250 km cyklistických, bežeckých, turistických a náučných trás, cieľom je vytvoriť neprerušenú a priaznivú regionálnu sieť cyklotrás.

Región severného Spiša a Pienin je podľa Šalatovej čoraz obľúbenejšou destináciou milovníkov cyklistiky. Na svoje si prídu rodiny s deťmi, rekreační jazdci, ale aj milovníci adrenalínu. Cyklotrasy prepájajú nielen pohraničie, kúpeľné miesta, ale niektoré z nich predstavujú aj nové poňatie horskej cyklistiky.

„V súčasnosti disponujeme množstvom vyznačených cyklotrás a teším sa, že k nim čoskoro pribudnú nové. Čakajú nás totiž zaujímavé projekty. Jeden z nich, Staviame-jazdíme-spoznávame, bude zameraný na budovanie spoločného slovensko-poľského cykloregiónu v rámci horskej cyklistiky,“ informovala ďalej výkonná riaditeľka OOCR.

Najdlhšou cykloturistickou trasou v regióne je momentálne zeleno značená 42-kilometrová cyklotrasa Stará Ľubovňa – Kotník – Ružbachy – Vabec sedlo Rozdiel. Počas nej si môžu cyklisti oddýchnuť pri spoznávaní Ľubovnianskeho hradu a tamojšieho skanzenu, navštíviť Stredoveký vojenský tábor či Dom mešťana.

Zastaviť sa a načerpať sily môžu cyklisti aj pri jedinečnom travertínovom jazierku Kráter vo Vyšných Ružbachoch. Nenáročná je osem kilometrov dlhá cyklotrasa Červený Kláštor-Prielom Dunajca-Lesnica.

„Trasa je ako stvorená pre rodiny s deťmi a pokračuje aj na poľskej strane. Vyznačuje sa niekoľkými atrakciami. Prvou je Jánošíkov skok. Skaly predstavujú ideálne miesto na oddych a ponúkajú nádherný výhľad na plaviace sa plte po Dunajci. Dych vyrážajúce sú aj skalné veže Sedem mníchov, vysoké takmer 70 metrov. Trati dominuje tiež bralo Sokolica,“ opísala rodinnú trať Šalatová.

V roku 2019 sa cyklisti môžu tešiť tiež na cyklistický chodník poľsko-slovenskej značky popradských kúpeľných miest, ktorý spojí kúpeľné miesta pohraničia Krynicu-Muszynu-Piwnicznu-Szczawnicu-Vyšné Ružbachy-Starú Ľubovňu-Ľubovnianske Kúpele-Bardejov-Bardejovské Kúpele.

Od októbra 2018 sa cyklotrasy rozšíria aj o transeurópsku cyklotrasu EuroVelo, a to na úseku Muszyna-Mníšek nad Popradom v dĺžke 28,15 km.

Značený úsek bude prechádzať obcami Malý Lipník-Plavnica-Lipany-Sabinov-Veľký Šariš-Prešov. Na trase sú naplánované tri cykloodpočívadlá, servisné centrum v Malom Lipníku a v turisticko-informačnom bode v Sulíne.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrasa