Zámok v Holíči: Navštívte statočných rytierov na vodnom hrade

Najrýchlejší jazdci a lukostrelci a najodvážnejší rytieri bojujúci v krutých súbojoch, krásne kone, veselí kaukliari, hudobníci a akrobati, rušné stredoveké trhovisko s dobovými remeslami a špecialitami. Na zámku v Holíči sa tento víkend prenesiete do stredoveku. Na novom mieste pocestných víta festival Rotenstein.

26.05.2017 07:00
rotenstein, Holíčsky zámok, kôň, rytier Foto:
Festival Rotenstein je najväčším historickým festivalom na Slovensku a po rokoch mení svoje miesto - z hradu Červený Kameň sa presúva na zámok v Holíči.
debata

Dupot konských kopýt víri prach a na ich chrbtoch sa nesú odvážni rytieri v plnej zbroji. Pri nich sa motajú roztopašní kaukliari, veselí muzikanti a pôvabné tanečnice učia hostí staré tance. Zruční remeselníci sú v plnom sústredení na prácu.

Hluční trhovníci vynukujú svoj tovar a upachtení kuchári roznášajú medzi hostí voňavé dobroty. Na holíčskom zámku sa na dva dni ponoríte do hlbokého stredoveku.

Festival Rotenstein je najväčším historickým festivalom na Slovensku a po rokoch mení svoje miesto – z hradu Červený Kameň sa presúva na zámok v Holíči.

Hlavnou témou festivalu sú kone a zlatým... Foto: Agentúra Hector
rotenstein, holíčsky zámok, rytieri, kôň Hlavnou témou festivalu sú kone a zlatým klincom programu je veľkolepý turnaj na koňoch a konská šou.

V sobotu a v nedeľu 27. a 28. mája sa návštevníkom predstaví viac ako 250 účinkujúcich zo Slovenska, z Česka, Rakúska a Poľska, aby hostí voviedli do čias odvážnych rytierov a cnostných dám.

Na mieste bývalého vodného hradu z 11. storočia sa usadia landsknechti, hopliti, rytieri a lukostrelci, kaukliari, hudobníci aj remeselníci v dobovom tábore.

Pocestným predvedú turnaje, stredoveké tance pri dobovej hudbe, ale aj prednášky historikov s názornými ukážkami.

Hlavnou témou festivalu sú kone a zlatým klincom programu je veľkolepý turnaj na koňoch a konská šou. K najvychýrenejším jazdcom patrili Maďari, ktorí prišli do dunajskej kotliny začiatkom desiateho storočia ako nomádi.

Kone boli pre nich partnermi na celý život a bojovníci ich riadili bez obtiaží, aby mali voľné ruky na streľbu. Tak ako vedia narábať s lukmi oni, nevie nik iný. A to v plnom trysku. Staré lukostrelecké umenie na koni v Holíči predvedie maďarská skupina jazdnej lukostreľby Bíró Kert.

Dupot konských kopýt víri prach a na ich... Foto: Agentúra Hector
rotenstein, holíčsky zámok, rytieri, kone, boje, Dupot konských kopýt víri prach a na ich chrbtoch sa nesú odvážni rytieri v plnej zbroji.

Deti nebudú vedieť, kam skôr. Festival ich vtiahne do atmosféry stredovekého života a určite budú chcieť vyskúšať všetky dobové atrakcie.

Nemusia len obdivovať rytierov, žonglérov či akrobatov, ale vezmú do rúk luk aj kušu, zajazdia si aspoň na drevenom rytierskom koni alebo sa povozia na drevenom kolotoči.

Stanú sa z nich malí rytieri a svoje sily si môžu zmerať v aréne, len s mäkčenými zbraňami a minirytieri si nacvičia vojenské formácie.

Upokoja ich divadielka s netradičnými rozprávkami a kto sa aj tak nezmestí do kože, opáči stredovekú mučiareň! Festival Rotenstein otvára brány po oba dni od 10. hodiny až do večera.

O zámku

Zámok v Holíči vznikol ako drevený vodný hrad už v 11. storočí. Matúš Čák Trenčiansky z neho vybudoval jednopodlažný gotický palác. Tristo rokov v Holíči vládli Czoborovci, potom prešiel do rúk manžela Márie Terézie Františka Štefana Lotrinského.

On zámok premenil na luxusné letné sídlo Habsburgovcov a v čase najväčšieho rozkvetu mal takmer sto miestností.

Holíčsky zámok je Národnou kultúrnou pamiatkou, rekonštrukcia objektu bola financovaná z prostriedkov EÚ.

Verejnosti je momentálne prístupná časť priestorov rozsiahleho areálu – priestory Mestského múzea a galérie, Zámocká vináreň v jednej z bývalých hospodárskych budov a „Tabačiarne“, kde sa od 18. storočia až do polovice 20. storočia sušil dopestovaný tabak.

Rozšírenie pestovania tabaku na holíčskom panstve je spojené s manufaktúrnou výrobou fajok, ktoré mali podobu zvieracích hláv a podľa miesta pôvodu sa nazývali „Holíčanky“.

Tabačiareň po rekonštrukcii s hlavnou sálou s kapacitou 300 ľudí slúži na spoločensko-kultúrne účely iba rok.

Vlani priniesla tiež svoje prvé plody novozaložená bylinková záhrada v areáli zámku. Zámok Holíč je jediný vodný hrad na Slovensku s funkčnou vodnou priekopou.

Kam za zábavou

25. mája, štvrtok

  • Banská Bystrica: Štúrovo dobrodružstvo, interaktívna výstava v Thurzovom dome, do 30. 6.
  • Bratislava: Storočie Feiglerovcov – architektúra 19. storočia, príbeh niekoľkých generácií bratislavských architektov a staviteľov od barokového klasicizmu k moderne, výstava, Stará radnica, ut – pia 10 h – 16.30 h, so – ne 11. h – 17.30 h, do 20. 8. 2017
  • Prešov: Komika, divadelný festival pre celú rodinu, do 28. 5.
  • Svidník: Rusínsky festival, do 28. 5.
  • Žilina: Staromestské slávnosti, hudobný a iný program, Nám. A. Hlinku a Mariánske nám., do 27. 5.

26. mája, piatok

  • Banská Štiavnica: Festival kumštu, remesla a zábavy, aj 27. 5.
  • Nitra: Svätourbanské Zoborské slávnosti, trhové mestečko, kláštor, program, jazda konským povozom po Zobore, do 28. 5.
  • Svidník: Poézia – modlitba srdca, akadémia venovaná básnikovi Sergejovi Makarovi, Múzeum ukrajinskej kultúry, 14.30 h

27. mája, sobota

  • Banská Štiavnica: Rozprávková dedinka, rozprávkové súťaže, malý trh, občerstvenie, tajch Počúvadlo
  • Beckov: Šašo Becko deťom, šermiarske rozprávky, hravé úlohy, stredoveký tábor a kuchyňa, hrad, 9.30 h – 17. h, aj 28. 5.
  • Bratislava: Deň detí v SĽUK-u, program inšpirovaný tradičnou ľudovou kultúrou, tvorivé hry, súťaže, tanec, hudba, piesne, bábkové divadlo, zvukové obludárium alebo hudobná tvorivá dielňa, Škola remesiel ÚĽUV, zapletanie vrkočov piknik v tráve, Škola vajnorských tradícií, 12.30 h – 18. h
  • Bytča: Zámocký deň, príležitosť nahliadnuť do Sobášneho paláca, jeho unikátov a synagógy, ochutnávka dobových jedál, tradičné zvyky a remeslá
  • Dudince: Otvorenie kúpeľnej sezóny, program, športový turnaj pre deti, remeselné stánky, amfiteáter, 15. h
  • Hlohovec: Keď legendy ožijú, strašidelné prehliadky zámku, 13. h – 21. h
  • Holíč: Rettenstein, historický festival na novom mieste, turnaje na koňoch, šerm, dobová hudba, remeslá, žongléri, 10. h – 19. h, aj 28. 5.
  • Kováčová: Deň koňa, vozenie, remeslá, detské atrakcie, areál kúpeľov, 9. h
  • Levice: Deň sv. Urbana na Krížnom vrchu, 14. h
  • Malacky: Deň radosti, program pre deti
  • Terchová: Halušky – súťaž vo varení
  • Zvolen: Dni mesta, program, jarmok, aj 28. 5.
  • Žilina: Deň detí v Sade SNP/Staromestské slávnosti, hudobný a iný program, Nám. A. Hlinku a Mariánske nám.

28. mája, nedeľa

  • Komárno: Kamarátsky detský festival, Klapkovo nám.
  • Martin: Detská nedeľa v SNM – Múzeum slovenskej dediny, deň plný hier a zábavy, rozprávky, hry, tvorivé dielne, ukážky dobového vyučovania v starej škole, deti do 15 rokov vstup zadarmo, 10. h – 18. h
  • Poprad: Mesto deťom, zábava, rozprávky, Námestie sv. Egídia, 10. h
  • Štrba: Deň detí a športu
  • Vieska n. Žitavou: Deň detí v Arboréte Mlyňany SAV, 10.30 h
  • Zvolen: Rozprávkový chodník na Pustý hrad, 9. h – 12. h
  • Žilina: Budatínsky hrad pre deti

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zámok #Holič