Slnko pristane aj prázdninám v kúpeľoch

Leto patrí kúpaliskám či moru, znie nám v hlave podvedome. Ale je to naozaj tak? Prieskumy ukazujú, že počas letných mesiacov kroky mnohých Slovákov smerujú do kúpeľov. Niet sa prečo diviť.

12.06.2017 07:00
kúpele, bazén, relax, oddych, klobúk, plavky,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Víkendové pobyty na Slovensku sa počas teplých mesiacov roka spájajú najčastejšie s návštevou hôr alebo stredísk, kde sú bohaté možnosti na wellness a bazénové vyžitie. Najmä rodiny volia miesta s kúpaliskami, rozličné vodné svety a atrakcie, ktoré potešia ich ratolesti.

Alternatívou však môžu byť aj kúpeľné mestá či strediská, ktoré popri plejáde procedúr ponúkajú relaxačné možnosti v spomenutom duchu. Domáci ich radi využívajú a práve v lete mnohé kúpeľné mestá praskajú vo švíkoch.

Láka liečivá voda aj pekné počasie

Dôvod, prečo sa počas prázdninových mesiacov plnia kúpeľné mestá, je asi jasný – atmosféra teplých letných dní prináša so sebou oddychovú náladu, ale tiež množstvo možností na vyžitie. Ťahákom to je nepochybne pre držiteľov kúpeľných poukazov, ktorým pobyt alebo jeho časť hradí poisťovňa.

Popri pacientoch sa však jednotlivé strediská orientujú (nielen) v letnom období aj na samoplatcov, ktorí si tradičný relax chcú spojiť aj so zdravotnými benefitmi liečivej vody a procedúr. Ponuka je bohatá a obsahuje okrem iného rozličné balíčky na víkendové či viacdňové pobyty.

Dnes už nie je výnimočné, že v kúpeľoch sa popri liečebných možnostiach objavujú aj priestory a ponuky na relaxačné vyžitie. Ideálne spojenie vytvára ponuka procedúr pod šikovnými rukami odborníkov a terapeutov, ktorú doplní napríklad bazénový či vodný svet, kúpaliskový komplex alebo centrum s rozličnými vodnými atrakciami.

Mnohé z nich sú dostupné aj na jednorazové vstupy – výhodou často je, že využívajú liečivú vodu a tak popri zábave poskytnú aj nečakaný „zdravotný“ bonus. K letu skrátka patria a užijú si ich mladšie ročníky a tiež rodiny s deťmi.

Pod rukami odborníkov

Medzi Slovákmi už roky rastie záujem o wellness. Našťastie domáce kúpeľné zariadenia na dopyt reagujú a rozširujú ponuku služieb.

„Výhodou wellness ponuky v liečebných kúpeľoch je nepochybne to, že jednotlivé procedúry vykonáva odborne erudovaný personál, ktorý dokáže klientom poradiť pri zostavovaní programu. Wellness v liečebných kúpeľoch na Slovensku má jednoznačne vyššiu kvalitu ako ponuka podobných služieb v bežných hoteloch,“ uviedla pre magazín MiA Mudr. Janka Zálešáková, predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov (ASK).

Kultúra patrí k letu

Jún, júl aj august sú možno pre niekoho mesiace, ktoré by nazval uhorkovou sezónou, pre kúpeľníkov sú však obdobím, počas ktorého „to žije“. Prechádzky v okolí či po promenáde potešia, ale návštevník kúpeľného strediska túži aj po troške zábavy, prípadne kultúry a umenia.

Aj preto sa bežnou súčasťou letnej sezóny stali rozličné animačné programy, hudobné večery, koncerty, tancovačky či dokonca diskusné alebo záujmové kluby. Viacero stredísk ich zaraďuje do ponuky prázdninovej sezóny takmer automaticky.

Výhody, prečo vyraziť do kúpeľov v lete:

1. Klíma – hoci aj na Slovensku bývajú občas poriadne horúce letá, predsa len sa teplomer nešplhá do závratných výšok ako v Egypte či Španielsku. Mnoho kúpeľov sa pritom nachádza v prostredí, ktoré je úzko prepojené s prírodou – prechádzky v lesoch či rozkvitnutých parkoch, vylihovanie v tieni stromov – to všetko má svoju nezameniteľnú atmosféru.

2. Domáce prostredie – spoznávať svet je krásna vec, ale niektorí z nás sa skrátka cítia najlepšie v domovine. Žiadna jazyková bariéra, rýchla dostupnosť väčších miest či možnosť výletov do okolia, relatívne krátka vzdialenosť od domova z každého kúta krajiny – nepochybne ju ocenia lokálpatrioti aj rodiny s deťmi.

3. Zdravie – áno, telu prospieva aj more. Benefity slovenskej liečivej vody ho však určite prekonajú. Relax spojený s účinkami liečivých prameňov je vlastne dvojnásobne zúročenou investíciou. Popri oddychu, ktorý si môžete užiť, urobíte dobre aj svojmu zdraviu. Benefity v závislosti od konkrétneho strediska pocítite na koži či pohybovom aparáte.

Balneoterapia – dôvod, ktorý láka

Pochádza z latinského slova balneum (kúpeľ) a radí sa medzi najstaršie odvetvia medicíny. Využíva prírodné liečivé prostriedky, okrem vody z liečivých prameňov aj plyny, peloidy (rašeliny a bahná) či liečivú klímu na udržanie a podporu zdravia.

Delí sa na vonkajšiu (kúpele, obklady, zábaly, polievanie a pod.) a vnútornú (pitný režim, inhalácia). Vzhľadom na konkrétne liečivé prírodné zdroje sa jej pozitívne účinky môžu prejaviť pri liečbe ochorení kardiovaskulárneho, dýchacieho, tráviaceho či nervového systému.

Pomáha však aj pohybovému aparátu, pri kožných problémoch či gynekologických ochoreniach. V neposlednom rade je dobrým prostriedkom všeobecnej prevencie pre uchovanie zdravia.

Čo určite skúsiť? Predsa masáže!

Odborný personál v kúpeľných domoch spĺňa náročné požiadavky a dokáže poskytnúť viacero foriem masáží. Popri relaxačných nechýbajú ani zdravotné masáže či procedúry cielené na jednotlivé telesné partie.

Personál je schopný poskytnúť aj športovú masáž, ale čoraz populárnejšie sú druhy s využitím vonných masážnych olejov, prírodných tinktúr či napríklad horúcich lávových kameňov. Najmä ženy rady skúšajú účinky masáží proti celulitíde či na zlepšenie vitality svalstva a celkové spevnenie.

Článok vyšiel v prílohe denníka Pravda – časopise MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #kúpele #Mia #letná dovolenka