Dovolenka bez cestovného poistenia je hazard. Na čo sa však nevzťahuje?

Pri ceste do zahraničia by mali dovolenkári uzavrieť komplexné cestovné poistenie - to znamená poistenie liečebných nákladov, úrazu, batožiny, zodpovednosti za škodu a doplnkových asistenčných služieb.

07.06.2017 13:30
dovolenka, leto, letná dovolenka, more,... Foto:
Na dovolenkách v krajinách EÚ, v Srbsku, Nórsku, Lichtenštajnsku, vo Švajčiarsku a na Islande platí Európsky preukaz zdravotného poistenia.
debata (2)

„Dojednať si cestovné poistenie s neobmedzeným krytím liečebných nákladov odporúčame dovolenkárom najmä pri cestách do zámorských krajín ako USA, Kanada, ale vysoký účet môžete mať aj v iných „západných“ krajinách, kde sú poplatky za ošetrenie a liečenie často vyššie ako u nás,“ odporúča vedúca oddelenia strategických partnerov v Allianz – SP Katarína Janáková.

K najvyšším účtom, ktoré táto poisťovňa doteraz zaplatila v rámci cestovného poistenia, patrí suma vyše 322-tisíc eur za akútnu operáciu pažeráka počas pobytu klienta v USA vrátane nákladov spojených s liečením a prevozom na Slovensko.

Ďalší vysoký účet bol tiež z USA, kde klientka pri havárií utrpela vážne poranenie hlavy spojené s krvácaním do mozgu a táto udalosť stála vyše 145-tisíc eur.

Z údajov ČSOB Poisťovne vyplýva, že dovolenkári si vlani uzatvárali cestovné poistenie najmä pred cestou do Chorvátska, Nemecka a Bulharska. V porovnaní s rokom 2015 vypadli z Top 7 najpopulárnejších destinácií Turecko a Egypt. Nahradili ich Taliansko a Francúzsko.

Oddych Slovákom počas dovoleniek znepríjemňovali predovšetkým tráviace problémy, úrazy a bolesti zubov, prípadne uší.

„Výška poplatkov, resp. doplatkov v dovolenkovej destinácii môže nemilo prekvapiť. Napríklad náklady spojené s pomocou pri tráviacich ťažkostiach dosiahli v obľúbenom Chor­vátsku v priemere 278 eur, v prípade Talianska až 603 eur. Za ošetrenie zlomenej nohy v Bulharsku môže dovolenkár zaplatiť aj viac ako 1 000 eur, v Taliansku dokonca dvojnásobne viac,“ priblížil Peter Ripka, riaditeľ odboru produktového manažmentu ČSOB Poisťovne.

Na dovolenkách v krajinách Európskej únie, v Srbsku, Nórsku, Lichtenštajnsku, vo Švajčiarsku a na Islande platí Európsky preukaz zdravotného poistenia.

„Vďaka nemu má dovolenkár nárok na rovnakú zdravotnú starostlivosť ako domáci, a to isté sa vzťahuje aj na doplatky, ktoré bývajú v iných krajinách spravidla vyššie. Taktiež treba myslieť na to, že preukaz platí iba v štátnych zdravotníckych zariadeniach. V letoviskách sú často práve súkromné zdravotnícke zariadenia,“ vysvetlil Ripka.

Preto je dobré si aj pri cestách do týchto krajín uzavrieť komerčné cestovné poistenie liečebných nákladov, z ktorého sú potom poistenému uhradené náklady na spoluúčasť aj ošetrenie v súkromnom zdravotníckom zariadení.

Dovolenkár by si mal pri uzatváraní cestovného poistenia vopred overiť podmienky, na ktoré sa vzťahuje poistné krytie, ako aj výšku poistného plnenia. V prípade, ak plánuje na cestách aj pracovať, respektíve brigádovať, mal by to zohľadniť pri výbere poistenia.

To isté platí aj pre študentov, ktorí si chcú v lete v zahraničí zarobiť. Ak počas dovolenky plánujete zoskok z lietadla s padákom, bungee jumping, surfing či iné adrenalínové športy, treba na to myslieť dopredu a pripoistiť si tzv. rizikové športy.

Niektoré jednorazovo vykonávané športy, napríklad v mieste pobytu jednorazovo zakúpená jazda na vodných lyžiach, windsurfe, vodnom skútri, sú súčasťou základného krytia cestovného poistenia.

Cestovanie počas tehotenstva je vždy väčšie riziko. „Dlhý let, vysoká nadmorská výška, vysoké teploty, odlišná klíma či iná strava v exotických destináciách môžu spôsobiť viaceré nečakané komplikácie. V prípade tehotenstva preto odporúčame vždy zvážiť cestu do zahraničia,“ radí Janáková.

Po 26. týždni cestuje budúca mamička na vlastné riziko. Cestovné poistenie sa nevzťahuje na rizikové tehotenstvo, ktoré lekár indikoval pred začiatkom poistenia, na pôrod, umelé oplodnenie ani na umelé ukončenie tehotenstva.

Zrušenie dovolenky poistenej voči stornu z dôvodu tehotenstva je kryté, a to pre poistenú aj pre jej spolucestujúceho, ak tehotenstvo v čase zakúpenia či rezervovania zájazdu nebolo ani nemohlo byť známe.

Cestovné poistenie kryje aj malé deti, a to od prvého dňa po narodení, aj tu však odporúčame zvážiť cestovanie s veľmi malými deťmi. „Pri cestovaní s deťmi treba rátať so zvýšenými rizikami, keďže veľmi malé deti majú slabšiu imunitu a nemajú vyvinutú prirodzenú termoreguláciu. Mali sme prípad, keď počas letu na Seychely nastali náhle zdravotné komplikácie u malého bábätka a lietadlo muselo núdzovo pristáť. Niekoľko prípadov zdravotných komplikácií bábätiek sme riešili aj v horúcich prímorských krajinách ako Egypt či Tunisko,“ spomína Janáková.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #cestovné poistenie #dovolenka 2017