Aerolínie chcú zaviesť cestovanie lietadlom na 'stojáka': Nízke náklady verzus bezpečnosť

Už nie len batožina, ale aj sedadlá budú možno za príplatok. Nízkorozpočtová letecká spoločnosť VivaColombia zvažuje odstránenie všetkých sedadiel zo svojich lietadiel, aby sa na palubu zmestilo čo najviac cestujúcich.

04.07.2017 07:00
lietadlo, letisko, lietanie, pristávacia dráha, Foto:
Budeme lietať postojačky?
debata (11)

Dopravca oznámil, že svoju letku rozšíri o 50 nových Airbusov 320, aby tak upokojil potreby stále rastúceho turistického ruchu v krajine. Nové stroje sa dostanú na začiatku roka 2018.

Zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti VivaColombia William Shaw povedal Miami Herald, že letecká spoločnosť hľadá „vertikálne možnosti cestovania“. Už teraz sa vraj cestujúci zaujímajú, či nie je možné lietať postojačky, a tak ušetriť. Podľa Shawa aerolínie vítajú a zvažujú akékoľvek nápady, ktoré by dokázali znížiť náklady. Počas hodinového letu ľuďom navyše nechýba monitor s filmami, ani snack ako oriešky.

Táto koncepcia nie je novinkou a letecké spoločnosti sa už roky pohrávajú s ideou, že časť pasažierov by počas cesty stála. V roku 2003 prišiel Airbus s nápadom posadiť cestujúcich do vertikálnych „sedadiel“, pripomína Independent.co­.uk.

O sedem rokov neskôr zasa Ryanair navrhol vo svojich lietadlách priestory na státie. Vtedajší šéf spoločnosti Michael O'Leary opísal niečo ako barové stoličky s bezpečnostnými pásmi, ba dokonca hoci aj bez nich. „Lietadlo je len autobus s krídlami,“ cituje ho Independent. „Ak by, nedajbože, došlo k nehode, pásy vás aj tak nezachránia.“ Preto ak nepotrebujete bezpečnostné pripútanie v metre či rýchlovlaku, nie je podľa O'Learyho nutné ani v lietadle.

Úrady však s týmito tvrdeniami nesúhlasia a lietadlá s plošinami na státie či s „vertikálnymi sedadlami“ doposiaľ nikde na svete neschválili. Tak isto môže skončiť aj najnovšia ambícia spoločnosti VivaColombia. Pasažieri by mali cestovať ako ľudské bytosti, každý, kto šiel hoci len verejnou dopravou postojačky, vie, že to nie je ideálne, argumentujú kompetentní.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #pasažier #lietanie