Prázdninujte v slnečnom Burgenlande na kajaku, horskej dráhe aj drezine

Prázdniny sa len začali a vy už po dvoch týždňoch neviete, čo so svojimi deťmi? Letný plavecký tábor je zaplatený, babka z Kysúc zahovorená, dovolenka pri mori na spadnutie. Čím však zaplátať tie dva či tri dni?

20.07.2017 07:00
Burgenland, Rakúsko, kajak, Neziderské jazero,... Foto: ,
V kajaku na Neziderskom jazere...
debata

Ak sa svojim deťom chcete postarať o neopakovateľný zážitok, vezmite ich do Burgenlandu. Vyskúšajte plavbu kajakom, atrakcie v zábavnom parku, jazdu drezinou aj zaujímavé zbierky na hrade Forchtenstein.

Na kajaku

Každý rok na jar sa na strechy mesta Rust zlietajú majestátne bociany biele. Komíny domov tohto mestečka sú doslova obsypané ich hniezdami. Bociany sú nielen najpopulárnejším vtákom Burgenlandu, ale aj symbolom tajného erbu tohto slobodného mesta.

V mestečku Rust sa môže začať váš výlet. V horúcich dňoch vaše deti uvítajú ochladenie na hladine Neziderského jazera, v kajaku, kam sa zmestí až desať ľudí. Stačí zájsť do niektorého z centier, ktoré kajaky prenajímajú.

Neziderské jazero a jeho opasok z tŕstia. Foto: Jana Kollárová, Pravda
Burgenland, Rakúsko, Neziderské jazero, Neusiedler Neziderské jazero a jeho opasok z tŕstia.

Čo na vás čaká? Okrem pádlovania pokojná hladina jazera a v nej okolo tridsať druhov rýb. Voľným okom a tým pripraveným aj ďalekohľadom sa podarí zazrieť niektorého z vyše tristo druhov vtákov.

Neziderské jazero je druhé najväčšie stepné jazero v Európe. Jeho okolie má mimoriadny význam pre sťahovanie vtákov medzi Európou a Afrikou. Rozmanitá je vtáčia fauna najmä na mokradiach, kde si budujú hniezda čajky, divé kačky, volavky, kalužiaky alebo trasochvosty.

Hoci je voda v jazere kalná, vďaka prítomným minerálom je neškodná. Vrátane „opaska" z tŕstia má Neziderské jazero dĺžku 36 km, šírku 12 km a hĺbku maximálne stoosemdesiat centimetrov.

Na Neziderskom jazere môžete obdivovať vtáčiu... Foto: Jana Kollárová, Pravda
Burgenland, Rakúsko, Neziderské jazero, Neusiedler See Na Neziderskom jazere môžete obdivovať vtáčiu faunu aj ľudské obydlia.

Jeho vody sú mierne slané a v horúcom lete sa zahrejú až na teplotu tridsať stupňov Celzia. V tuhej zime „more Viedenčanov“ zamŕza a stáva sa rajom korčuliarov.

Za návštevu stojí Národný park Neziderské jazero – Jazerný kút. Nachádza sa v jeho južnej časti a je to prvý národný park Rakúska. Pozostáva zo soľných jazierok, z trstinových porastov, močarísk, zo stepných lúk a z pastvín.

Na horskej dráhe

Ak máte pevné nervy a veľa času, najväčšou odmenou pre vaše ratolesti bude zábavný park v St. Margarethen. Ideálne výletné miesto v bezprostrednej blízkosti Neziderského jazera.

Deti sú vo Familyparku ako v rozprávke. Foto: Jana Kollárová, Pravda
Familypark, Rakúsko, Burgenland, dieťa, dievčatko, Deti sú vo Familyparku ako v rozprávke.

História Familyparku sa začala písať pred 52 rokmi, v roku 1965, keď sa rodina Müllerovcov presťahovala do St. Margarethen.

Erwin Müller, otec súčasného majiteľa Maria, pracoval v tom čase ako kamenár a sníval, že otvorí rozprávkový park, aké vznikali po celej Európe.

V roku 1966 začal pracovať na prvých rozprávkových figurínach, v tom istom roku otvoril svoj prvý rozprávkový les v dedine Schützen am Gebirge na ploche 1 500 štvorcových metrov.

Zakričte si z plných pľúc na horskej dráhe. Foto: Jana Kollárová, Pravda
Burgenland, Rakúsko, Familypark, kolotoč, horská dráha Zakričte si z plných pľúc na horskej dráhe.

Keďže na ďalšie obdobie mu prenajímateľ pozemku nepredĺžil zmluvu, presťahoval sa na súčasné miesto, do St. Margarethen. V roku 1970 park zväčšil o farmu s husami, poníkmi, so somármi a s inými malými zvieratami.

Keď Erwin odišiel do dôchodku, manažovania parku sa v roku 1984 ujal jeho syn Mario. Spolu so svojou ženou Ulrike každý rok inštalujú do parku nové atrakcie a rozširujú jeho plochu.

Dnes na vás vo Familyparku čakajú atrakcie na ploche viac než 145-tisíc štvorcových metrov. V štyroch tematických svetoch – Gazdovský dvor, Dobrodružný ostrov, Zážitkový hrad a Rozprávkový les.

Kŕmenie zvierat je povolené. Foto: Jana Kollárová, Pravda
Burgenland, Rakúsko, Familypark, dieťa, farma, zviera, koza, hladkanie Kŕmenie zvierat je povolené.

Vyskúšate lietajúce ryby, morského draka, pohladkáte zvieratá, zakričíte si z plných pľúc na horskej dráhe. Okrem toho sú v parku zážitkové ihriská a vodné plochy, preliezačky či hudobné divadlo.

Medzitým možnosť občerstviť sa takmer na každom kroku. Celý areál je bezbariérový, dostupný pre detské kočíky aj imobilných návštevníkov. Stráviť sa tu dá pokojne aj celý deň.

Z jabĺčkového kolotoča máte park ako na dlani. Foto: Jana Kollárová, Pravda
Burgenland, Rakúsko, Familypark, kolotoč Z jabĺčkového kolotoča máte park ako na dlani.

Na vlne histórie

Po zábave sa môžete nadýchať trochu histórie na hrade Forchtenstein v rovnomennej obci. Ukrýva jedinečné poklady kniežacej rodiny. Bol vybudovaný v roku 1300 ako pohraničná pevnosť v pohorí Rosaliengebirge.

Počas tureckých nájazdov slúžil ako bašta Západu. Od raného sedemnásteho storočia je vo vlastníctve Esterházyovcov a dodnes slúži ako trezor pre významné zbierky rodiny.

V klenotnici Esterházyovcov nájdete barokové umelecké zbierky, v ktorých si svoje miesto našli aj predmety opradené povesťami – vypreparované exotické zvieratá, miniatúrny nábytok zo sedemnásteho storočia či hracie skrinky. To všetko zozbieral knieža Pavol I. Esterházy, aby ukázal, ako sa žije vo svete, aj za veľkou mlákou.

Hrad Forchtenstein. Foto: Jana Kollárová, Pravda
Hrad Forchtenstein, Burgenland, Rakúsko Hrad Forchtenstein.

Ak budete mať šťastie, sprievodcu na hrade Forchtenstein urobí vašim deťom hradný myšiak Forfel. Zoznámi vás s rytiermi, čarodejnicami, kúzelníkmi aj rozprávačmi príbehov.

Zavedie vás do hradnej kaplnky, ukáže, ako sa varilo v hradnej kuchyni, zostúpite do zbrojnice a podzemného úkrytu pre kanóny.

Na záver bude pohľad do pôsobivej, 142 metrov hlbokej studne s úžasnou ozvenou, do ktorej voda vyliata zo šálky padá nekonečne dlho.

Aká hlboká je studňa? Foto: Jana Kollárová, Pravda
Burgenland, Rakúsko, hrad Forchtenstein Aká hlboká je studňa?

Na drezine

Po prehliadke Forchtensteinu, trochu napáchnutým vlhkosťou hrubých múrov, dobre padne prevetrať sa na čerstvom vzduchu. Na drezine uháňajúcej po starých vyslúžených koľajniciach si budete pripadať ako v Kusturicovom filme. Pri výlete cyklodrezinou si trošku dáte do tela.

Míňať budete vinohrady s domovom Modrej frankovky, slnečnicové lány, zámky, lesy. Odmenou bude občerstvenie v niektorej z troch staníc pri trati. V Lackenbachu nájdete starú pekáreň s nádychom nostalgie s domácimi koláčmi od výmyslu sveta, s čerstvými palacinkami a tortami.

Na výlete v cyklodrezine si dáte trochu do tela. Foto: Jana Kollárová, Pravda
Burgenland, Rakúsko, drezína Na výlete v cyklodrezine si dáte trochu do tela.

V obci Markt St. Martin si pochutíte na domácom chlebe alebo čerstvo upečenej pizzi, v Magazine v obci Stoob si môžete objednať drezinovú panvičku a dopriať si pitnú kúru z domácich limonád. Stačí pribrzdiť, zosadnúť z dreziny a opatrne ju zaparkovať mimo koľajiska.

Pozdĺž celej trasy sú oddychové zóny s lavičkami a so stolíkmi, kde sa môžete občerstviť. K dispozícii je aj prírodné ohnisko na grilovanie a piknik.

Cyklodreziny sú v prevádzke po celý deň. Ide sa vždy jedným smerom, nemusíte sa obávať zrážky v drezinou idúcou v protismere.

Pravidlo je jednoduché. V párnych dňoch sa jazdí z Horitschonu/Nec­kenmarktu do Oberpullnedorfu. V nepárnych naopak. Ak sa rozhodnete prejsť celú trasu, čaká vás 23 kilometrov.

Dreziny pracujú na princípe bicyklov. Nastavíte si sedlo, vyskúšate brzdenie a šliapnete do pedálov. Odvezú štyri až dvanásť osôb, majú rôzne odkladacie plochy na ruksaky a tašky. Šliapnite do toho!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Burgenland