Vyberte sa na bicykloch popri Váhu ku trom hradom

Denník Pravda prináša letný seriál o cyklotrasách - Slovensko zo sedla bicykla. Budeme šliapať na pedále, aby sme vám ukázali, že aj u nás sú bezpečné cyklochodníky, ktoré vedú mimo rušných ciest a sú vhodné aj pre rodiny s deťmi. Predstavíme pekný kus prírody a zaujímavosti, ktoré sa dajú vidieť zo sedla bicykla. Veľa šťastných kilometrov.

22.07.2017 07:00
Hradná cyklotrasa Foto: ,
Cesta je pohodlná, väčšinou s asfaltovým povrchom.
debata

Cyklotrasa okolo žilinskej časti Váhu sa nazýva aj hradnou cyklocestou, pretože skutočne vedie od hradu k hradu. Na cyklovýlete dlhom približne 33 kilometrov spoznáme dva stredoveké hrady Budatín a Strečno, a keď si budeme chcieť okruh predĺžiť asi o osem kilometrov, tak aj Starhrad. Všetky kedysi strážili dôležité obchodné cesty.

Cyklotrasa, po ktorej sa k hradom dopravíme, patrí k tým komfortnejším. Je dostatočne široká, veľmi dobre značená, čo zabezpečuje spoľahlivú orientáciu, a jej povrch je zväčša asfaltový.

Nechýbajú cyklostojany, prístrešky, lavičky, odpočívadlá s informáciami a čo je dôležité – cyklokoridor, ktorý kopíruje trasu popri koryte Váhu vedie mimo hlavných ciest.

Hradná cyklotrasa vedie po cyklochodníku... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Hradná cyklotrasa, bicykel, cyklista Hradná cyklotrasa vedie po cyklochodníku vybudovanom popri rieke Váh, mimo rušných ciest.

Je tak nielen nenáročnou, rekreačnou, ale najmä bezpečnou trasou aj pre detských cyklistov. Príjemné prostredie dotvára vodný sprievodca, cyklotrasa sa vinie okolo najdlhšej slovenskej rieky Váh.

Pltnícka cyklocesta

S Váhom sú spojené všetky tri hrady, ktoré môžeme pri cyklovýlete navštíviť. Začíname na strategickom mieste, pri Budatínskom hrade s krásnym parkom pri sútoku dvoch riek. Stretávali sa tam nielen pltníci z Váhu, ale aj Kysuce.

Hrad na sútoku chránil blízku mýtnu stanicu a významné obchodné cesty. Najstarším objektom vodného hradu je okrúhla strážna veža z polovice 13. storočia.

Pltnícku minulosť pripomína plť v Budatínskom parku. A spomienky na Budatínske krutidlo. Na sútoku riek bolo veľmi náročné miesto, keď ho pltníci úspešne zdolali, mali v podstate najhoršiu časť cesty za sebou.

Budatínsky hrad Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Budatínsky hrad, deti, tábor, leto Budatínsky hrad

„Miesto, kde sa do Váhu vlievala Kysuca s relatívne prudkým tokom, kde vznikali veľké víry, sa nazývalo Budatínske krutidlo. Pltníci museli stočiť plť priečne na smer toku Váhu a tak prejsť cez sútok,“ približuje historik a poverený riaditeľ Považského múzea v Žiline Michal Jurecký.

Budatínsky hrad prechádza v posledných rokoch rekonštrukciou, čo na jeho vzhľade aj vidno. Zo schátranej a kedysi zatvorenej stavby sa mení na živú pamiatku. Žilinská župa dala zrevitalizovať rozsiahly park.

Môžu tam ísť aj cyklisti, len je nutné zosadnúť z bicykla. Kto chce ísť do hradu, môže bicykel zamknúť o cyklostojan. Kto chce len prejsť cez park, je tam vyhradená cestička.

V hradnom areáli je opravená a prístupná kaplnka, hradná veža s vyhliadkou a expozícia drotárstva na treťom podlaží. Dá sa povedať, že cyklisti vidia podobu hradu z prvej polovice minulého storočia, keď ho dal opraviť podľa návrhu viedenského architekta Luxa jeho posledný šľachtický majiteľ Gejza Csáky.

Hradná cyklotrasa. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Hradná cyklotrasa, cyklisti, bicykle Hradná cyklotrasa.

„Samozrejme, keď sú významnejšie nálezy, ako napríklad renesančné omietky a podobne, tak tieto sú odhalené a reštaurované,“ hovorí historik.

Práve z cyklochodníka by sme ešte pred dvomi rokmi videli len bielu fasádu hradu. „Dnes z južnej strany vidíme maľby. Práve vďaka reštaurátorským výskumom a prácam sa podarilo odhaliť, ako to mohlo v minulosti vyzerať,“ dodal Jurecký.

Vetva Žofie Bosniakovej

Kým sa dostaneme z Budatína k ďalšiemu stredovekému hradu Strečno, ktorý tiež kedysi strážil obchodnú cestu a tiež tam bola mýtna stanica, čaká nás vyše 16 kilometrov.

Ideme cyklovetvou za dobrodinkou, známou grófkou Žofiou Bosniakovou, ktorá patrí k významným osobnostiam hradu Strečno. Jej neporušené telo sa našlo v hradnej kaplnke 45 rokov po smrti.

Hrad Strečno Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
hrad Strečno Hrad Strečno

Dnes dobrodinku znázorňuje figurína, ktorú podľa obrazu Bosniakovej vyrobil umelec Stano Lajda. Dôležitou správou je, že hrad je i napriek stabilizačným prácam na brale i základoch hradu otvorený a je možné ho bez výraznejších obmedzení navštíviť.

„Prvotná myšlienka bola spojiť cyklotrasou dva dominantné hrady horného Považia – Budatín a Strečno,“ spomína Jana Benke zo Žilinského samosprávneho kraja na počiatky cyklotrasy od hradu k hradu.

„Celý priestor okolo Váhu je veľmi príjemný a nenáročný. Brehy rieky medzi priehradným múrom a Budatínom sme využili na to, aby sme sa napojili na existujúce komunikácie, ktoré už boli vyasfaltované okolo Vodného diela Žilina,“ dodáva Benke.

Od roku 2012 za štyri roky natiahli okolo Váhu štyri kilometre asfaltu. Okrem toho investovali do lávky cez biokoridor, bez ktorej by trasa nebola prejazdná, a tiež do cyklistickej oddychovej infraštruktúry. Krajská samospráva spolupracovala so žilinskou automobilkou Kia, ktorá prispela sumou 290-tisíc eur, a župa do projektu investovala 265-tisíc eur.

Prekonať Váh môžete aj kompou, ktorá premáva... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Hradná cyklotrasa, Strečno, Váh, kompa, Prekonať Váh môžete aj kompou, ktorá premáva pod hradom Strečno.

Benke mieni, že najkrajšou časťou je trasa okolo biokoridoru, ktorý vznikol pri budovaní Vodného diela Žilina na pravej strane Váhu. Cyklochodník prechádza aj popri divokej vode s prekážkami a bránkami, okolo Areálu vodných športov, kde pod Dubňom trénujú vodáci.

O kúsok ďalej je labutie jazierko s altánkom. Pod priehradným múrom cyklotrasa križuje cestu do obce Mojš, takže pri jej prechádzaní treba zvýšiť opatrnosť.

Pri Vodnom diele Žilina sa môžeme rozhodnúť, či pôjdeme po pravej, či po ľavej strane nádrže. Ľavá strana (v smere toku vody) je viacej kľukatá a tienistá. Pravý breh zase veternejší a bez tieňa.

Okolie vodného diela sa postupne zmenilo na športový areál, ktorý využívajú bežci, cyklisti, korčuliari a na vlnách trénujú jachtári, preháňajú sa tam vodné skútre a v zime sa vo vode otužujú žilinskí otužilci z klubu Tučniaky. Vznikol tam športovo rekreačný extreme park, detské ihrisko a skatepark.

Prekonať Váh môžete aj kompou, ktorá premáva... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Hradná cyklotrasa, hrad Strečno, Váh, kompa Prekonať Váh môžete aj kompou, ktorá premáva pod hradom Strečno.

Popri vodnej nádrži sa dostaneme až do Strečna. Tam už sa posledné dva kilometre povrch mení na makadamový či poľný, ktorým prídeme až k informačnému stredisku a smerovníku turistických chodníkov a cyklociest.

Po prehliadke stredovekého hradu Strečno sa na druhý breh Váhu do Nezbudskej Lúčky prechádza cez most, alebo sa dá prejsť aj o niečo dobrodružnejším spôsobom. Na pár minút budeme posádkou na kompe, ktorá medzi brehmi prepraví okrem automobilov aj bicykle.

Tu sa môžeme rozhodnúť, či chceme pokračovať po značenej cyklotrase ku Starhradu, alebo sa vrátime naspäť. Cez Nezbudskú Lúčku, kde môžeme navštíviť zatopený asfaltový lom medzi skalami, sú to približne tri kilometre po miestnych komunikáciách do Varína, kde sa znovu dostaneme na bezpečnú cestičku okolo Vodného diela Žilina.

Nové trasy, traste sa

Pred dvomi rokmi bol pri lávke cez biokoridor umiestnený sčítač, ktorý zaznamenáva údaje, koľko ľudí prebicyklovalo cyklochodník. Čísla a rekordy sú zaujímavé. Vlaňajší rok tadiaľ prešlo zhruba 58-tisíc cyklistov.

Hradná cyklotrasa. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Hradná cyklotrasa, bicykel, cyklistika, leto Hradná cyklotrasa.

Najviac vyťažená cyklotrasa je cez víkendy. „28. mája 2017 prešlo sčítačom 2 100 cyklistov za deň. Vychádzajú nám pekné čísla a vidíme, že má zmysel budovať túto cyklotrasu a pokračovať v nej,“ hovorí Jana Benke zo žilinskej župy a načrtáva nové projekty rozvoja.

Cyklotrasa je ešte stále vo výstavbe. Do dvoch rokov by chceli mať vyasfaltovaný aj ľavý breh popri Váhu, župa bola úspešná a získala na to financie z programu cezhraničnej spolupráce s Českou republikou.

Hradná cyklotrasa je súčasťou Vážskej cyklotrasy. Jej bezpečný koridor popri rieke Váh, mimo dopravných tepien, by sa mohol potiahnuť aj opačným smerom. V Budatíne je plán premostiť rieku a odtiaľ pokračovať po pravom brehu Váhu až k vodnej nádrži v Mikšovej.

„Táto cyklotrasa bude mať 25,5 kilometra. Za Mikšovou by sa na nás mali napojiť z Trenčianskeho samosprávneho kraja so svojimi projektovými zámermi,“ naznačila Jana Benke. V pláne je aj cyklotrasa popri jednom z najkrajších úsekov Váhu zo Strečna do Vrútok, tak aby mohli cyklisti bezpečne jazdiť mimo frekventovanej hlavnej cesty.

Základné informácie o cyklotrase

zväčšiť Foto: Pravda
Hradná cyklostrasa, mapa
  • trasa: Žilina – Budatínsky hrad, Mojš, Varín, Strečno – hrad, Nezbudská Lúčka
  • dĺžka: 33 km okruh medzi dvomi hradmi Budatín – Strečno
  • prídavok: Nezbudská Lúčka – Starhrad 4 km
  • náročnosť: rekreačná, zväčša po rovine, vhodná aj pre rodiny s deťmi
  • povrch: asfaltový 28 km, zvyšok makadamový
  • bicykle: trekové, horské
  • Pre cyklotrasu je okrem hradov symbolom aj voda, vedie okolo Váhu i Vodného diela Žilina.
  • Hradná cyklotrasa vedie po cyklochodníku vybudovanom popri rieke Váh, mimo rušných ciest.
  • Vyhľadávaná je aj rodinami s deťmi.
  • Cyklotrasa pri Areáli vodných športov pod Dubňom.
  • Prekonať Váh je možné aj kompou, ktorá premáva pod hradom Strečno.

Starhrad ukáže najkrajší výhľad

Patrí k najstarším hradom Považia, no i tak sa naň zabudlo. Aspoň jedna krivda z minulosti už je napravená a tento rok sa aj Starhrad zapísal do zoznamu našich kultúrnych pamiatok. Tiež bol kedysi postavený ako strážny objekt.

„Vybudovaním novej cesty na ľavej strane Váhu akoby začal strácať zmysel a začal upadať. Pongrácovci, ktorým hrad patril, si postavili komfortné sídlo v Krasňanoch. Hrad mali len ako takú bezpečnostnú záruku,“ hovorí Michal Jurecký, riaditeľ Považského múzea v Žiline.

Výhľad na Domašínsky meander z červeno... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
domašínsky meander, Váh, rieka Výhľad na Domašínsky meander z červeno značeného turistického chodníka, ktorý hneď v úvode vedie aj k Starhradu.

Starý hrad spolu s hradom Strečno patria k dominantám Strečnianskej úžiny. Hoci sú veľmi blízko pri sebe, z jedného na druhý nedovidieť. Akurát pltníci poznajú na Váhu miesto – kde, keď otočia plť – dajú sa naraz vidieť obe zrúcaniny.

Ku Starhradu sa dá dostať z Nezbudskej Lúčky asi 4 km po hradskej ceste smerom na Chatu pod Suchým. Výhľady, ktoré ponúka na Domašínsky meander, sú jedny z najkrajších. Zhora meander vyzerá ako obrovský a takmer dokonalý riečny oblúk, kde voda akoby tiekla v podobe písmena U.

„Vznikol tak, že Váh sa postupne zahlbovaním do dvíhajúceho sa masívu Malej Fatry ostro zarezal do kryštalického jadra pohoria. Tento jav trval od konca treťohôr do začiatku štvrtohôr. Rozdelil masív pohoria na Krivánsku a Lúčanskú Malú Fatru,“ hovorí Lucia Sibilová zo Správy Národného parku Malá Fatra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bicykel #cyklistika #cyklotrasa #Slovensko zo sedla bicykla