Kam cestuje najviac turistov? Medzi krajinami vedie Francúzsko, z miest boduje Bangkok

Ak ste sa ešte nerozhodli, kam sa tohto roku vyberiete na dovolenku, možno vám pri tom pomôže rebríček najnavštevovanejších krajín a miest vo svete. Ako vidno, zahraničných turistov stále lákajú najmä európske štáty. Krok s nimi však držia aj USA, Čína či Thajsko.

25.07.2017 07:00
koláž, Francúzsko, Paríž, Eiffelova veža, USA,... Foto:
Najnavštevovanejšími krajinami sú Francúzsko, USA a Španielsko.
debata (6)

1. Francúzsko

Najobľúbenejšou krajinou medzi turistami je podľa Svetovej organizácie cestovného ruchu (UNWTO) Francúzsko. V roku 2014 sem z cudziny pricestovalo až 83,7 milióna návštevníkov a o rok neskôr 84,5 milióna. Či ich doterajší rast negatívne ovplyvnia nedávne teroristické útoky, k akým došlo v Paríži a v Nice, nie je zatiaľ jasné.

Francúzsko sa však svetovou jednotkou cestovného ruchu nestalo náhodou. V ponuke má nielen historické a kultúrne centrá ako Paríž, Lyon či Štrasburg, ale aj Alpy, skvelé pláže, lyžiarske strediská, nádherné zámky a vidiek, nehovoriac o uznávanom víne a gastronómii. V zozname svetového dedičstva UNESCO má až 37 zápisov. Cestovný ruch tu tvorí takmer desať percent hrubého domáceho produktu.

Foto: SHUTTERSTOCK
Francúzsko, Paríž, Eiffelova veža,

2. Spojené štáty americké

USA sa síce nemôžu pochváliť takými historickými pamiatkami, aké nájdeme v Európe, ale tretí najväčší štát na svete to dokáže vynahradiť atraktivitou svojich miest a prírody. Zahraniční turisti vyhľadávajú predovšetkým mestá ako New York, Los Angeles, Las Vegas, Miami alebo havajské Honolulu.

Z prírodných skvostov zase Grand Canyon, Yellowstonský národný park, ľadovce na Aljaške či pláže na Floride. Pred dvoma rokmi zaznamenali USA až 77,5 milióna zahraničných návštevníkov. Najviac ich prichádza zo susednej Kanady a z Mexika, ale aj z Británie.

Foto: SHUTTERSTOCK
USA, Amerika, Spojené štáty americké, New York, Socha slobody,

3. Španielsko

Krajina ťaží najmä zo svojich morských pláží, ale aj z historických a kultúrnych pamiatok, festivalov a karnevalov. Najpopulárnejšími destináciami sú mestá Barcelona, Madrid a Sevilla, ako aj mnohé pamiatky zapísané na zozname UNESCO.

Podiel cestovného ruchu na HDP krajiny je v Španielsku ešte väčší ako u jeho severných susedov – až 11 percent. V roku 2015 sem prišlo vyše 68 miliónov zahraničných návštevníkov. Zväčša ide o turistov zo západnej Európy – hlavne z Británie, Francúzska a Nemecka.

Foto: SHUTTERSTOCK
Španielsko, Barcelona, Sagrada Familia, chrám, Gaudi

4. Čína

Čínsky múr, Šaolinský chrám, Zakázané mesto, priehrada Tri rokliny, päť veľkých svätých hôr, bohatá história, kultúra i tradície… Aj keď vo štvrtej najväčšej krajine na svete vládne komunistická diktatúra, v oblasti cestovného ruchu má obrovský potenciál.

V roku 2014 sem zamierilo viac ako 55 miliónov zahraničných turistov, o rok neskôr ich bolo už takmer 57 miliónov. Turizmus tu rastie tak rýchlo, že podľa odhadov Svetovej obchodnej organizácie (WTO) by do roku 2020 mohla na mieste najnavštevovanejšej krajiny nahradiť Francúzsko.

Foto: SHUTTERSTOCK
Čína, čínsky múr

5. Taliansko

Vzhľadom na bohatú históriu, jedinečné pamiatky (až 50 miest na zozname UNESCO), kultúru, možnosti kúpania v mori a lyžovania v Alpách, prírodné úkazy (napríklad sopky Vezuv a Etna) či obľúbenú gastronómiu je až zvláštne, že sa táto krajina umiestnila až na piatom mieste.

Veď vidieť Rím, Benátky, Florenciu či Pisu, o tom sníva množstvo turistov. Pred dvoma rokmi ich sem pricestovalo takmer 51 miliónov.

Foto: SHUTTERSTOCK
Taliansko, Rím, koloseum

6. Turecko

Ešte donedávna zažíval cestovný ruch v Turecku veľký rozmach vďaka lákadlám, ako je Istanbul, historické a kultúrne pamiatky či prímorské destinácie. Prvé otrasy nastali v roku 2015 po teroristických útokoch tzv. Islamského štátu a teraz sa situácia opäť zhoršila.

Nielen v regióne, ale aj v samotnom Turecku, ktoré čoraz väčšmi stráca sekulárny charakter a, naopak, pokračuje islamizácia. Je preto možné, že kým v roku 2015 krajinu navštívilo takmer 40 miliónov turistov, ich počet bude postupne klesať.

Foto: SHUTTERSTOCK
Turecko, Istanbul, mešita

7. Nemecko

Cestovný ruch sa tu úspešne rozvíja už roky. Vytvára asi 4,5 percenta HDP a zhruba dva milióny pracovných pozícií. Z miest sú najvyhľadávanejšie Berlín, Mníchov a Hamburg, ale turisti hojne navštevujú aj tunajšie národné parky. Pred tromi rokmi Nemecko prilákalo 33 miliónov zahraničných návštevníkov, v roku 2015 ich bolo už o dva milióny viac.

Foto: SHUTTERSTOCK
Nemecko, Berlín, Brandenburská brána

8. Spojené kráľovstvo

Z turizmu ťažia aj Briti. V roku 2015 privítali v krajine viac ako 34 miliónov zahraničných návštevníkov – väčšinou z kontinentálnej Európy, ale veľkú skupinu tvorili tiež Američania a Kanaďania. Lákadlom pre nich sú historické a kultúrne pamiatky, no i rôzne podujatia. Najnavštevovanejším mestom je Londýn, miestny Tower je vôbec najpopulárnejšou atrakciou v celej krajine.

Foto: SHUTTERSTOCK
Veľká Británia, Anglicko, Londýn, Tower Bridge, most

9. Rusko

Najväčšiu krajinu na svete navštívilo v roku 2015 vyše 31 miliónov cudzincov, čo je takmer o tri milióny viac ako dva roky predtým. Vyhľadávané sú mestá ako Moskva či Petrohrad, múzeá a pamätihodnosti (23 zápisov na zozname UNESCO), ale aj divadlá, paláce a jedinečná príroda. Vďaka turizmu tu má o živobytie postarané viac ako 960-tisíc ľudí.

Foto: SHUTTERSTOCK
Rusko, Moskva, Červené námestie

10. Thajsko

Vyhľadávaná tropická destinácia turistov fascinuje svojimi plážami, počasím, jedlom, príležitosťou lacných nákupov, zaujímavou prírodou, zvykmi a obstojnými hotelovými službami. Odhaduje sa, že domáci z cestovného ruchu vyťažia až 20 percent HDP krajiny. Podobne ako v Číne je tu pritom turizmus na vzostupe.

Foto: SHUTTERSTOCK
Thajsko, more, loď, pláž, exotika, dovolenka, leto
Do ktorých miest chodí najviac turistov (údaje v miliónoch)
1. Bangkok 21,47
2. Londýn 19,88
3. Paríž 18,03
4. Dubaj 15,27
5. New York 12,75
6. Singapur 12,11
7. Kuala Lumpur 12,02
8. Istanbul 11,95
9. Tokio 11,70
10. Soul 10,20
11. Hongkong 8,37
12. Barcelona 8,20
13. Amsterdam 8
14. Miláno 7,65
15. Tchaj-pej 7,35
16. Rím 7,12
17. Osaka 7,02
18. Viedeň 6,69
19. Šanghaj 6,12
20. Praha 5,81

Zdroj: MasterCard Global Cities Destination Index.

Pozn.: Ide o počet evidovaných návštevníkov zo zahraničia, ktorí v meste strávili aspoň jednu noc.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #turisti #cestovanie #letná dovolenka