Záhorská rodinná cyklotrasa vedie turistov až k habánom

Denník Pravda prináša nový letný seriál o cyklotrasách – Slovensko zo sedla bicykla. Budeme šliapať do pedálov, aby sme vám ukázali, že aj u nás sú bezpečné cyklochodníky, ktoré vedú mimo rušných ciest a sú vhodné aj pre rodiny s deťmi. Predstavíme pekný kus prírody a zaujímavosti, ktoré sa dajú vidieť zo sedla bicykla. Veľa šťastných kilometrov.

19.08.2017 07:00
cyklotrasa, cyklisti, záhorie kunov Foto: ,
Cyklotrasa obchádza v Kunove futbalové ihrisko s bufetom, kde sa dá občerstviť.
debata

Z východu pás Malých Karpát, na západe dvaja susedia, ktorí rozširujú cyklistické obzory. Záhorie vie ušiť trasu každému na mieru. Ponúka nenáročný rovinatý terén aj šliapanie do kopcov. I scenérie si možno vybrať podľa ľubovôle. Na dvoch kolesách sa dajú prejsť lesy i kopírovať rieky či potôčiky.

Záhorím prechádzajú štyri cyklomagistrály, ktoré tvoria základ miestnej siete cyklotrás. Dve z nich, Záhorácka a Kopaničiarska, sa stretávajú v Senici, kde sa začína aj rodinná cyklotrasa s cieľom v Sobotišti.

Asi v polovici prechádza okolo Kunovskej priehrady, ktorá je však momentálne vypustená. Už druhú letnú sezónu sa musia návštevníci zaobísť bez kúpania, člnkovania či rybárčenia.

Habáni, ktorí boli šikovní remeselníci, prišli... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
cyklotrasa, Záhorie Habáni, ktorí boli šikovní remeselníci, prišli do Sobotišťa v prvej polovici 16. storočia. V dedine sa zachovalo niekoľko habánskych objektov – v popredí mlyn, v pozadí zvonica.

Trasa Senica-Sobotište patrí k obľúbeným a zároveň najvyťaženejším. „Ak sem prídu rodiny, tak im odporúčame práve túto cyklotrasu. Má asi desať kilometrov a takmer celá vedie mimo hlavných ciest,“ hovorí Ingrid Sovová, ktorá spolu s kolegyňou Lenkou Zichovou radí turistom v informačnej kancelárii v senickom kultúrnom dome.

Pre rodiny s deťmi je tiež vhodná trasa okolo golfového ihriska až do Šajdíkových Humeniec, odkiaľ sa dá pokračovať až do Šaštína-Stráží.

„Vedie po spevnenej ceste cez les, ktorý poskytuje tieň. Je to pekná rovinatá trasa a navyše vedie úplne mimo ciest. Cyklisti ju preto radi využívajú,“ pridávajú pracovníčky infocentra ďalší tip. Iné trasy už vedú aspoň čiastočne po hlavných, často frekventovaných cestách.

Záhorská bicyklovačka láka Čechov

Podľa ich skúseností prichádzajú do regiónu najmä českí a slovenskí cykloturisti. „Sú to najmä ľudia od 40 do 50 rokov, niekedy aj starší. Ďalšiu skupinu tvoria rodiny s deťmi,“ približuje Lenka. Najmä starší cyklisti už majú predstavu, kadiaľ chcú bicyklovať a čo chcú vidieť.

Mlyn Škodáčkovcov v Čáčove, miestnej časti Senice. Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Záhorie, mlyn, cyklotrasa, Senica Mlyn Škodáčkovcov v Čáčove, miestnej časti Senice.

„K nám sa prídu poradiť, doladiť detaily,“ podotýka Lenka. Pýtajú sa na najmä na atrakcie, ktoré sa oplatí navštíviť, a zaujímajú ich aj tipy na občerstvenie a reštaurácie. V informačnom centre dostanú zadarmo mapu cyklotrás na Záhorí a tiež vreckového sprievodcu cyklotrasami v Trnavskom a Juhomoravskom kra­ji.

Najmä tí starší uprednostňujú dlhšie trasy, ktoré majú aj 50 kilometrov i viac. Nedávno sa v centre zastavil Čech, ktorý bol na kúpeľnom pobyte v Smrdákoch. „Chodí sem už roky, blízke okolie preto veľmi dobre pozná. Tentoraz sa preto rozhodol vziať so sebou bicykel a vydať sa na ňom ďalej. Trasa, ktorú plánoval prejsť, mala okolo sto kilometrov,“ prezrádza Lenka.

Niektoré trasy vedú cez vojenské lesy, ktoré sú teraz pre nebezpečenstvo požiaru zatvorené. Skôr ako sa človek vydá na rodinnú cyklotrasu zo Senice do Sobotišťa, mal by navštíviť mlyn Škodáčkovcov. Treba sa však ohlásiť vopred.

Trojpodlažná budova sa nachádza v senickej mestskej časti Čáčov. Mlyn Škodáčkovcov je jediným z troch niekdajších čáčovských mlynov, ktorý sa zachoval až dodnes. Jeho majiteľ ho opravil a sprístupnil v spolupráci s dobrovoľníkmi z miestneho občianskeho združenia.

Dominantou centra obce Sobotište je kaštieľ, v... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Záhorie, kaštieľ, Sobotište Dominantou centra obce Sobotište je kaštieľ, v ktorom sa nachádza Družstevné múzeum Samuela Jurkoviča.

Desaťkilometrová cyklotrasa sa začína v Senici pri letnom kúpalisku. Jej časť vedúcu k priehrade dobudovalo mesto v roku 2006. Cesta je asfaltová, vhodná aj pre cestné bicykle.

Kopíruje potok Teplica, ktorý sa väčšinu trasy tiahne po pravej strane. „Dvakrát ju cyklisti križujú cez most. Na niektorých miestach sa dá zísť dole k potoku,“ približuje Marek Štítny, ktorý trasu osobne prebicykloval.

Ak človek vyrazí ráno, zachytí tieň listnatých strážcov brehov Teplice. Neskôr sa z druhej strany pridajú aj polia, na ktorých teraz rastie sladká kukurica. Dvojmetrové rastliny s vlasatými kláskami, ktoré sa hanblivo skrývajú v šúpolí, poskytujú cyklistom súkromie.

Trasa však nepatrí len cyklistom. Úvodná značka pri kúpalisku hovorí o tom, že na chodníku sa môžu pohybovať chodci. Viacerí ho využívajú na bezpečný presun medzi Senicou a Kunovom.

Priehrada bez vody a habánsky dvor

Pred vyústením cyklochodníka pri kunovskom futbalovom ihrisku sa na trase nachádza oddychová zóna. Dá sa tu na chvíľu zastaviť pri stole s lavičkami. Vedľa je informačná tabuľa o hmyze, ktorú niekto počmáral grafitmi. Infotabúľ je medzi Senicou a rekreačnou oblasťou viacero.

Pri futbalovom ihrisku je bar, kde sa možno občerstviť. Svojich tátošov môžu cyklisti odstaviť v stojane s tienidlom. V Kunove treba prejsť pár metrov po hlavnej ceste, kým sa znovu zíde na cyklochodník s asfaltovým povrchom.

Kunovská priehrada je v súčasnosti vypustená.... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Záhorie, Kunovská priehrada, cyklotrasa Kunovská priehrada je v súčasnosti vypustená. Budúcu letnú sezónu by v nej opäť mala byť voda.

„Je to jediný kritický úsek, ale vodiči sú naučení, že tadiaľ prechádzajú cyklisti. Sú tam aj upozornenia,“ hovorí Marek. Cyklochodník sa potom vinie pod úrovňou hlavnej cesty až ku Kunovskej priehrade.

Nádrž je však už druhú letnú sezónu prázdna. Namiesto žblnkajúcej hladiny vidno jej dno, ktoré pokrýva hustá vegetácia. Priehradu s rozlohou 65 hektárov vypustili na jeseň 2015, aby mohli urobiť celkovú rekonštrukciu vodnej stavby.

Po dokončení prác by tu mal vzniknúť aj takzvaný vtáčí ostrov. Budúcu letnú sezónu má byť priehrada opäť plná vody.

Asfaltový cyklochodník vedie až do centra obce Sobotište. Dominuje mu kaštieľ, v ktorom sídli Družstevné múzeum Samuela Jurkoviča. Nachádza sa pri ňom park s detským ihriskom. Sobotište je známe habánskymi usadlíkmi, ktorí vynikali remeselnou zručnosťou.

Išlo o náboženských vyhnancov prevažne z Nemecka, zo Švajčiarska a z Rakúska, ktorí hľadali útočisko na Morave, neskôr na západnom Slovensku. V Sobotišti sa usadili v prvej polovici 16. storočia.

Dedina je zaujímavá aj pomerne veľkou koncentráciou najväčšieho ovocného stromu v Európe, oskoruše. Históriou obce prevedie návštevníkov 2,5-kilometrový náučný chodník s deviatimi informačnými tabuľami.

Jednou zo zastávok je aj bývalý habánsky dvor. Nejde o uzatvorený areál, ako by sa mohlo zdať na základe názvu. Habánske objekty sú sústredené na relatívne malej ploche medzi súčasnými rodinnými domami.

Návštevníci si môžu obzrieť habánsky mlyn, kľučiareň, zvonicu, kaplnku či stodolu. Jedinou nevýhodou je, že pamiatky s výnimkou mlyna nie sú označené. No taká zvonica sa pomýliť nedá.

K zrúcanine hradu Branč, ktorý kraľuje kopaniciam

Po návšteve mlyna v Čáčove a habánskeho dvora v Sobotišti ešte zostáva čas na jednu odbočku, ktorú by bolo škoda vynechať. Pár kilometrov od Sobotišťa sa uprostred kopaničiarskeho kraja týči v neveľkej výške zrúcanina hradu Branč.

Zrúcanina hradu Branč sa týči nad... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Hrad Branč Zrúcanina hradu Branč sa týči nad kopaničiarskym regiónom s mäkkými kopcami.

Rozľahlý hradný areál, pod ktorým sa pasú kozy, je ľahko prístupný. Spod cintorína v Podzámku (miestna časť obce Podbranč) sa dá k nemu vyjsť za pár minút. Jeho návštevu zvyknú odporúčať aj v senickom informačnom centre, pre rodiny s deťmi na bicykloch je však táto odbočka veľmi náročná.

„Od Sobotišta sa začína kopcovitý terén. Cyklista musí byť veľmi zdatný alebo potom treba bicykel potlačiť,“ hovorí Ingrid Sovová zo senickej informačnej kancelárie. Preto je lepšie naložiť bicykle do auta a k hradu sa pohodlnej odviezť. Cesta k nemu je veľmi dobre označená.

Hrad Branč ležal na strategickom mieste. Vznikol v priestore pohraničia Uhorského a Českého kráľovstva, kadiaľ viedla významná obchodná cesta z Budína do Prahy. Patril k veľmi dôležitým pohraničným pevnostiam, pričom mal priamy kontakt s ďalšími hradmi.

Pre jeho dôležitú polohu ho v stredoveku neobišli ani vojenské akcie. Popod jeho hradby tiahli aj husitské vojská. Istý čas patril Matúšovi Čákovi Trenčianskemu. Neskôr ho získal Stibor zo Stiboríc. Začiatkom 18. storočia stratil hrad vojenský význam a začal postupne chátrať.

Základné informácie

  • trasa: Senica (mestské letné kúpalisko) – Sobotište
  • dĺžka: asi 10 kilometrov
  • prechádza cez: Senicu, Kunov, rekreačnú oblasť Kunovská priehrada, Sobotište
  • prevýšenie: minimálne
  • náročnosť: rekreačná
  • povrch: asfaltový
  • bicykle: cestné (krosové)
zväčšiť Foto: Pravda
mapa, cyklotrasa, Záhorie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrasy #Slovensko zo sedla bicykla