Sezóna 2017: Kam cestujú Slováci toto leto k moru?

Letná dovolenková sezóna je za polovicou a na svete sú prvé údaje, ktoré prímorské krajiny sú toto leto medzi slovenskými dovolenkármi najobľúbenejšie.

18.08.2017 07:00
plávanie, radosť, skok, voda, more, dovolenka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Pred letnou sezónou sa dajú odhadnúť dovolenkové hity na základe predaja first moment zájazdov, leteniek či rezervácii hotelov, ale veľa turistov si necháva rozhodnutie na poslednú chvíľu, a tak realita môže byť iná.

Ako sa podpísali zemetrasenia na gréckych ostrovoch na návštevnosti tejto obľúbenej destinácie? Ovplyvnila komplikovaná bezpečnostná situácia v Turecku a v ďalších arabských krajinách kúpu last moment zájazdov?

Odpovede nám pomôžu nájsť tzv. veľké dáta (big data) a populačná analytika online nástroja Market Locator, ktorý pracuje s údajmi zo SIM kariet – teda odkiaľ sa prihlásili a koľko dní sa nevrátili na Slovensko. Je to pohľad na roamingové zvyklosti anonymizovanej vzorky viac ako 2,7 mil. Slovákov za obdobie 15.7. až 31.7.2017.

Ktorá prímorská krajina je tohtoročným hitom?

Slováci začali viac dovolenkovať na európskom kontinente, ktorému poväčšine dali prednosť pred africkými prímorskými letoviskami. Potvrdzuje sa, že „slovenské more“ je v Chorvátsku, kam vycestovalo na dovolenku viac ako 151 000 našich turistov.

So značným odstupom nasleduje Taliansko – sem prišlo relaxovať takmer 65-tisíc Slovákov. Grécko so svojimi ostrovmi ako aj Turecko predbehlo Francúzsko a kedysi obľúbené dovolenkové destinácie ako Egypt či Tunisko sú už na okraji záujmu Slovákov, aspoň počas tohto leta.

Prevládajú kratšie dovolenky

Aká dlhé pobyty si vyberajú dovolenkári pri Stredozemnom, Jadranskom a Červenom mori? V prímorských destináciách prevládajú kratšie pobyty do 8 dní, ktoré tvoria spolu až 85 % všetkých dovoleniek.

Vysoké percento najkratších pobytov (do 4 dní) ovplyvnili „najsilnejšie“ destinácie – Chorvátsko a Taliansko, kam Slováci často cestujú vlastnou dopravou, ktorá poskytuje flexibilitu v presunoch domov alebo v pokračovaní do ďalších krajín (ide napríklad o poznávacie dovolenky vo viacerých krajinách).

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #letná sezóna #dovolenka 2017