Švajčiarsky hotel prikázal židovským hosťom sprchovať sa a neísť do chladničky

Malý alpský hotel vo Švajčiarsku vyvolal na sociálnych sieťach pobúrenie, keď vo svojich priestoroch umiestnil ceduľu s pokynmi pre židovských hostí.

16.08.2017 13:10
debata (68)

Po vlne kritiky, ku ktorej sa na Twitteri pripojila aj námestníčka izraelského ministra zahraničia Cipi Hotovelyová, hotel ceduľu odstránil, ale k incidentu sa zatiaľ nevyjadril, uviedla agentúra AP. Niektorí cedule považovali za prejav antisemitizmu a rasizmu.

„Našim židovských hosťom, ženám, mužom i deťom: Prosím, vysprchujte sa pred tým, ako pôjdete do bazéna a tiež po kúpaní v ňom,“ znel pokyn na ceduli v hoteli Aparthaus Paradies v obci Arosa na východe Švajčiarska.

Nápis bol podľa fotografií na sociálnych sieťach v angličtine a s pravopisnou chybou.

Židovských klientov hotel tiež upozornil, že v prípade nerešpektovania pokynu nebudú môcť do bazéna vstúpiť.

Chladnička? Neobťažujte personál

Agentúra AFP informovala ešte o jednej ceduli v tom istom hoteli, ktorá visela na chladničke a oslovovala tiež len židovských hostí. „Našim židovských klientom: Môžete chodiť do chladničky len v nasledujúcich hodinách: 10:00 až 11:00 a 16:30 až 17:30. Dúfam, že rozumiete, že náš personál nechce byť neustále obťažovaný,“ stálo v upozornení.

Za prejav antisemitizmu a rasizmu označila tieto cedule napríklad bývalá izraelská ministerka zahraničných vecí Cipi Livniová. Nápisy odsúdil aj švajčiarsky úrad pre turistiku.

Podľa jeho hovorcu Markusa Bergera je však nutné sa na celú vec pozerať ako na „jeden poľutovaniahodný incident“. „Jednoducho jedna osoba v jednom hoteli nezvládla situáciu, bol to ojedinelý incident, kvôli ktorému netreba prijímať žiadne väčšie opatrenia,“ dodal Berger.

Bojkot

Stredisko Simona Wiesenthala však požaduje uzatvorenie hotela a vo vyhlásení vyzvalo židovskú komunitu a jej priateľov, aby „tento hrozný hotel zaradili na čiernu listinu“. Na potrestanie hotelového manažmentu vyzvala aj námestníčka ministra zahraničia Cipi Hotovelyová.

Švajčiarske ministerstvo zahraničia agentúre AP odpovedalo, že je v kontakte s izraelským veľvyslancom. Okrem iného mu oznámilo, že Švajčiarsko odsudzuje rasizmus, antisemitizmus a diskrimináciu v akejkoľvek forme.

Oblasť okolo obce Arosa sa podľa hovorcu švajčiarskeho úradu pre turistiku stala v poslednej dobe veľmi žiadanou medzi židovskými turistami, ktorým sa množstvo hotelov snaží vyhovieť napríklad aj kóšer jedálničkom.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #hotel #židia #antisemitizmus