Taliansko nie je len o mori. Tieto magické miesta sú ako vystrihnuté z rozprávky

Od krištáľovo čistých jazierok až po malebné dediny, ohromné hory a zámky na skalách – krajina na Apeninskom polostrove skrýva okrem nádherných pláží mnoho úžasných miest, ktoré stojí za to navštíviť.

04.09.2017 07:00
debata (1)

Cascate delle Marmore, Umbria

Tieto najvyššie umelé vodopády sveta vytvorili starí Rimania. Ich tok sa dá jednoducho regulovať, zapnúť a vypnúť, čo sa zvyčajne deje napoludnie a o 16. hodine. Vtedy je pozorovať ich najzaujímavejšie. Vodopády Marmore majú dokonca aj viditeľnú dušu – stálu dúhu, ktorá inšpirovala už mnohých maliarov či básnikov k úžasným dielam. A komu krásny výhľad nepostačuje, môže sa vydať divokú vodu skrotiť na raftingu.

Príspevok, ktorý zdieľa alice (@aly10599),

Jazero Carezza, južné Tyrolsko

Talianmi nazývané Dúhové jazero podľa legendy vzniklo, keď kúzelník hodil do vody dúhu a vzácne šperky, aby zviedol morskú pannu. Či bol pytač úspešný dnes už nikto nevie, ale úžasné farby, ktorými jazero hrá, a kulisa vysočizných hôr robia z tohto miesta skutočne čarovnú prírodnú atrakciu.

Príspevok, ktorý zdieľa (@vicky_mcfly),

San Cassiano, Dolomity

V zime je toto malebné mestečko lyžiarskym rajom, v lete zasa rajom turistickým, a celoročne edenom estetickým s ohromnou scenériou majestátnych Dolomitov. V tejto oblasti sa nachádza mnoho atrakcií – od dobre zachovaného obydlia jaskynného medveďa až po relikty z prvej svetovej vojny.

Príspevok, ktorý zdieľa Chiara Alberigi (@nausica79),

Giardino di Ninfa, Lazio

Na to, aby ste sa mohli pozrieť do záhrad Ninfy, budete si musieť vopred rezervovať termín a vybaviť prehliadku so sprievodcom. Všetko úsilie však stojí za to. Ninfa bol svojho času rušným stredovekým mestom, ale miestni obyvatelia ho opustili pre vnútorné rozpory a tiež kvôli vypuknutiu epidémie malárie. Za začiatku 20. storočia Taliani mesto znovuobjavili a dnes ohromení návštevníci môžu obdivovať ruiny domov pokryté farebnými ťahavými kvetmi či pozostatky „zakliateho“ zámku.

Príspevok, ktorý zdieľa Jonathan Jon (@_jonathan_jon),

Civita di Bagnoregio, Lazio

Mesto na kopci staré 2500 rokov vyzerá veľkolepo vždy, no špeciálnu atmosféru dostáva najmä vtedy, keď sa pomaly vynára z hmly alebo ranného oparu. Medzi Talianmi má však ponurý prívlastok „zomierajúce mesto“, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Prvé veľké vyprázdnenie zažilo po zemetrasení, keď sa mnohí obyvatelia rozhodli odsťahovať z poškodených domovov. Na životaschopnosti mu však neprídáva ani postupujúca erózia vrchu, kvôli ktorej tu dnes žije už asi len dvanásť stálych obyvateľov a niekoľko rodín, ktoré si sem chodia užívať iba víkendovú pohodu. Turisti sú však nadšení neporušenosťou a všadeprítomným duchom stredoveku.

Príspevok, ktorý zdieľa Lazio | Roma Yallers (@yallerslazio),

Záhrady pri meste Bomarzo, Viterbo, Lazio

Záhrady, známe tiež ako Park monštier, vznikli v 16. storočí vďaka smutnej udalosti. Architekt sa dal na postupné vytesávanie strašidelných sôch s grimasami, ktoré zobrazujú mýtické bytosti, zo žiaľu nad stratou milovanej manželky. Do parku umiestnil dokonca nápis, ktorý prezrádza, že sochy navrhol „len na to, aby mu pomohli oslobodiť ubolené srdce“. Neľudský výzor jeho tvorov dodnes pripomína skôr obraz akéhosi iného sveta.

Príspevok, ktorý zdieľa VAnya (@v.anya2728),

Val d'Orcia, Toskánsko

Keď sa povie Toskánsko, mnoho Talianov si automaticky predstaví zvlnené pahorky okolo údolia Val d'Orcia. Kilometre takmer nedotknutej krajiny posiatej fotogenickými dedinkami, starobylými hradmi a pevnosťami a šírymi vinicami, patria do Svetového dedičstva UNESCO.

Príspevok, ktorý zdieľa Kenan Hurdeniz (@oldkyrenian),

Isola Bella, Jazero Maggiore

Ostrov sa nenazýva „krásnym“ len tak pre nič, za nič. Vypína sa na ňom honosný palác zdobený mušľami a sochami, vnútri naplnený umeleckými dielami. Úchvatná stavba je obkolesená magickými záhradami s neopakovateľným výhľadom na jazero navôkol.

Príspevok, ktorý zdieľa(@_.gila._),

Isola di Loreto, Jazero Iseo

Kedysi turisti Iseo prehliadali kvôli väčším a slávnejším jazerám, no v poslednej dobe si získava pitoreskné čaro tohto kraja čoraz viac priaznivcov. Isola di Loreto bol pôvodne kláštorný ostrov; dnes je v rukách súkromného majiteľa, preto ho zvedaví turisti nemôžu navštíviť, len pozorovať z brehu či loďky. Nuda tu však napriek tomu nie je – región ponúka skvelé túry do hôr, malebné mestečká, ale aj Monte Isola, najväčší jazerný ostrov Talianska, ktorý sľubuje nádherné prechádzky, staré kostoly s úžasnou architektúrou a výborné reštaurácie s miestnymi špecialitami.

Isola di Loreto, Jazero Iseo Foto: SHUTTERSTOCK
Isola di Loreto, Jazero Iseo, ostrov, Taliansko Isola di Loreto, Jazero Iseo

Castello di Venere, Erice, Sicília

Z mesta Trapani vedie k tejto pevnosti na kopci vysokom 750 metrov lanovka. Ani netreba zvlášť hovoriť, že zhora je úchvatný výhľad široko-ďaleko a v pevnosti je čo obdivovať aj celý deň. Miesto bolo kedysi posvätným chrámom bohyne Venuše, ku ktorej sa utiekali rôzne národy postupne sa usadzujúce na Sicílii. Staré časy zanechali v pevnosti mnoho obdivuhodnej architektúry a bohyňa dodnes pozdravuje návštevníkov svojimi bozkami – ako sa nazývajú jemné mraky, ktoré často obkolesujú vrch.

Príspevok, ktorý zdieľa Alessia Gatta (@alessiagatta_photojournalist),

Necropoli Pantalica, Syrakúzy, Sicília

Ozvláštnite si dovolenku na Sicílii výletom k 5 000 unikátnym pohrebným komorám vytesaným priamo do skaly. Niektorá z miestnych turistických trás vás zavedie do tajomného sveta duší, na ktorého konci je nečakaná odmena v podobe riečnej jaskyne ako stvorenej na príjemný osviežujúci kúpeľ.

Príspevok, ktorý zdieľa M.Cristina Boero Baroncelli (@tilla_in_nyc),

Zdroj: Thelocal.it; Wikipedia.org; Lonelyplanet.com; Tuttomonteiso­la.it; Discovertusca­ny.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko