Desiatka dôvodov, prečo by ste mali navštíviť Indiu

Druhá najľudnatejšia krajina na svete si tento rok pripomína 70. výročie nezávislosti. Svojou históriou (na jej území sa zrodilo niekoľko starovekých civilizácií), kultúrou, architektúrou aj prírodou je silným turistickým magnetom. Tu je niekoľko presvedčivých argumentov, prečo sa vydať objavovať Indiu.

19.09.2017 07:00
Indka, India Foto:
Ilustračné foto
debata

Najslávnejšia stavba na svete

Podľa expertky na Indiu Gill Charltonovej z portálu Telegraph Travel, je indický Tádž Mahal celosvetovo najznámejšou a pravdepodobne aj najkrajšou stavbou. Architektúra mauzólea v Ágre, v štáte Uttarpradéš, je vznešená a úchvatná, ale státisíce turistov nelákajú len kamene, ale najmä príbeh lásky, ktorý sa v jeho múroch ukrýva.

Tadž Mahal Foto: SHUTTERSTOCK
Tadž Mahal, Agra, India, mauzóleum Tadž Mahal

Ruch Dillí

Chaos, zhon a frmol, ktorý vo veľkomestách vládne, väčšinou nie je práve príťažlivý. Dillí je však výnimkou. Metropola Indie je vzrušujúce pulzujúce mesto s plnými ulicami a rušnými trhmi, ktoré si vás okamžite podmaní a vtiahne do svojho víru – a vôbec to nebude nepríjemné. Dillí má však aj svoju „rajskú“ časť – objavte nádherné zelené parky s rannými hodinami jogy, objavte cenné zväzky v zaprášených kníhkupectvách, nadchýnajte sa veľkoleposťou a pokojom hinduistických chrámov alebo sa vyberte na predstavenie do Bollywoodu.

Ind a jeho náklad v Dillí. Foto: SITA/AP, Bernat Armangue
India, bicykel Ind a jeho náklad v Dillí.
Modlitba moslimov v Dillí. Foto: SITA/AP, Bernat Armangue
moslim, modlitba, Dillí Modlitba moslimov v Dillí.

Skutočná divočina

Zažite Indiu ako Mauglí z Knihy džunglí. Vydajte sa na exkurziu za voľne žijúcimi zvieratami do niektorého z národných parkov Ranthambore, Pench, Kanha či Bandhavgarh a obzrite si na vlastné oči kráľovstvo tigrov, slonov, nosorožcov…

Vzrušujúce vlakové trasy

Chcete za krátky čas vidieť čo najviac z Indie? Vyberte sa na niektorú z jedinečných vlakových trás naprieč krajinou. Najvzrušujúcejšie sú horské železnice, čo je spoločné označenie troch železníc v horských oblastiach. Vedú poväčšine od pobrežia do vyššie položených miest, pričom na pomerne krátkej trati prekonávajú veľké prevýšenie. Pochádzajú ešte z obdobia britskej nadvlády a od roku 1999 sú zapísané na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Ako prvá sa na zoznam dostala 78 kilometrov dlhá Darjeeling Himalayan Railway, ktorá spája mestá Siliguri a Darjeeling. Vznikla v roku 1881 a jej technické riešenie pri prekonávaní náročného terénu je pozoruhodné. Ďalšie dve majú názvy Kalka Shimla Railway a Nilgiri Mountain Railway.

Príspevok, ktorý zdieľa Seven Hills Tours & Travels (@sevenhillstours),

Riečne bludisko

Ak sa nestratíte v uličkách Dillí, môžete sa o to pokúsiť vo vodnom bludisku Kerala. Tvorí ho spleť riek, kanálov, jazierok, v ktorej sa vyzná iba skúsený domáci. Tento vodný svet najlepšie preskúmate na typickom ružovom člne, ktoré sa kedysi využívali na prepravu obilia.

Príspevok, ktorý zdieľa Sidhith Shivadas (@sidhith),

Posvätné Váránasí

Mesto Váránasí leží na brehoch rieky Gangy v štáte Uttarpradéš a považuje sa za sväté mesto hinduistov, budhistov a džinizmu. Je jedným z najstarších nepretržite obývaných miest na svete a zrejme tiež najstarším mestom v Indii. Jeho atmosféra a preplnené úzke uličky však môžu vyvolávať klaustrofobické pocity, najmä, ak sa zapletiete medzi smútočné sprievody, ktoré nesú svojich nebožtíkov na nosidlách k smútočným terasám nad riekou. Hinduisti veria, že toto mesto je šťastným miestom na smrť, lebo sa tu dá dosiahnuť mókší, teda oslobodenie z kolobehu života. V špinavých vodách rieky sa všade kúpu svätí muži a pútnici, okolo pobehujú kravy, kozy aj bezprízorné deti.

Príspevok, ktorý zdieľa Maximilian Barker (@maximilianbarker87),

Príspevok, ktorý zdieľa Daria Arzamastseva (@dariawonderland),

Nekonečný výber jedál

Azda žiadna iná krajina sveta nedokáže ponúknuť na tanieri taký široký výber ako India. Nič také ako „typické indické jedlo“ však neexistuje. Naprieč krajinou, od južného štátu Kérala až po Kalkatu, hlavné mesto štátu Západné Bengálsko na východe, sa servíruje obrovské množstvo rôznych regionálnych pokrmov okrem známych dobrôt ako kura tikka masala, aromatické kari rogan josh, malai kofta či slávneho indického chleba naan, ktorý sa pečie v peci tandoor a hotový sa polieva maslom.

Príspevok, ktorý zdieľa Justin Einsidler (@oatmealchix),

Bývanie v paláci

V Indii sa nachádza mnoho bývalých palácov, ktoré sú dnes prerobené na hotely. Moderné pohodlie a vybavenie sú samozrejmosťou, no dych starých čias a romantika sú rokmi neporušené.

Majestátne Himaláje

Aj keď najslávnejší Mount Everest leží ďaleko od Indie, na hranici medzi Nepálom a Čínou, ani indická časť týchto veľhôr sa nenecháva zahanbiť. Vyberte sa na ľahkú turistiku do čarokrásnej prírody a obzrite si Indiu z nadhľadu.

Príspevok, ktorý zdieľa Jhawar (@akshayjhawar),

Havelockov ostrov

Tento kúsok pevniny v Bengálskom zálive je synonymom raja na zemi. Zlatý piesok a tyrkysové vody tvoria ideálne prostredie pre potápanie. A určite stojí za zistenie, aké prekvapenia ukrýva Slonia pláž na severe ostrova…

Príspevok, ktorý zdieľa Victor Landeta aka Aum (@victorlandeta),

Indické top:

  • Najdlhšia železničná stanica na svete (cca 860 m)
  • Najvyššie položený pivovar na svete
  • Najvyššie položené vojenské letisko na svete
  • Najväčší zamestnávateľ na svete je indická železničná spoločnosť (zamestnáva 1,6 mil. ľudí)
  • Najväčší producent bavlnených výrobkov na svete
  • Druhá najľudnatejšia krajina sveta (vyše 1 129 866 154 o­byvateľov)
  • Štvrtá najrozsiahlejšia železničná sieť na svete (vyše 75 000 km s viac ako 7000 vlakmi)
  • Piaty najväčší výrobca uhlia na svete
  • Šiesty najväčší producent cukru na svete
  • Siedmy najväčší štát sveta.

Zdroj: Hindustan.cz; Wikipedia.org; Sk.wikipedia.org; Telegraph.co.uk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #India