Osem faktov o Srbsku: Toto ste o ňom vedeli?

Cez malú republiku na Balkáne často len prejdeme na ceste k Jadranskému moru. Stojí však za to zastaviť sa a objaviť zaujímavosti tejto krajiny.

16.11.2017 07:00
debata (2)

Belehrad – jedno z najstarších miest v Európe

Archeologické výkopy potvrdili, že na území dnešnej metropoly Srbska sa nachádzali čulé osady už pred 7000 rokmi. V treťom storočí pred naším letopočtom vznikla v tejto oblasti keltská osada, potom rímska pevnosť Singidunum na rieke Sáva. Počas niekoľkých storočí prešla pevnosť mnohými zmenami a obnovami, ktoré z nej spravili jedno z najsilnejších opevnení v Európe. Dnes je hrad prístupný verejnosti, v jeho múroch sídli múzeum a okolo sa rozprestiera Kalemegdanský park.

Príspevok, ktorý zdieľa Nina Dragojević (@dragojevic.nina),

Krajina malín

Srbsko je najväčším vývozcom malín, až 30 % z celkovej produkcie pochádza práve odtiaľto. Krajina je tiež jedným z najdôležitejších vývozcov čerstvých aj sušených sliviek. V roku 2017 sa Srbsko dokonca stalo lídrom v oblasti vývozu sliviek, jabĺk a hrušiek v celej Európe.

Prvý transatlantický prenos videa

Prvý satelitný prenos, ktorý sa uskutočnil v roku 1963 medzi Európou a Severnou Amerikou, poslal tisíce kilometrov ponad oceán obraz fresky Bieleho anjela, ktorý zdobí steny srbského kláštora Mileševa.

Vymysleli upíra

Existuje srbské slovo, ktoré pozná celý svet – vampír.

Najväčšia roklina Európy

Ďalšie naj sa týka hĺbky. Đerdapská roklina, ktorou preteká mohutný Dunaj, sa pýši titulom najväčšia na starom kontinente. Toto miesto je známe tiež vďaka tomu, že tu kedysi sídlila jedna z najstarších civilizácií Európy. Nálezisko Lepenski Vir, kde sa podnes zachovali úžasné sochy vytvorené pred viac ako 7000 rokmi, dodnes svedčí o živote týchto ľudí.

Srbsko – rodisko rímskych cisárov

Až 18 rímskych cisárov uzrelo svetlo sveta na území dnešného Srbska. Najslávnejším z nich bol jednoznačne Konštantín Veľký, ktorý vyhlásil kresťanstvo za oficiálne náboženstvo. V Srbsku sa navyše nachádza jedno z niekdajších štyroch najdôležitejších miest Rímskej ríše – starobylé Sirmium, dnešná Mitrovica.

Srbský príspevok k pokroku

Aj napriek svojej pohnutej histórii dala krajina vedeckému svetu obrovský príspevok v podobe jedného z najvýznamnejších vynálezcov v histórii Nikolu Teslu. Patenty a práca geniálneho fyzika, vynálezcu a konštruktéra mnohých elektrických strojov a prístrojov formovali základ moderných systémov na striedavý prúd. Keď Albert Einstein dostal Nobelovu cenu, reportér sa ho spýtal: „Aké to je byť najmúdrejším človekom na svete?“ A on odpovedal: "Neviem. Spýtajte sa Nikolu Teslu“.

Tam, kde žije diabol

Na svahoch pohoria Radan sa ukrýva prírodná rarita Đavolja Varoš, teda Diablovo mesto. Je to jedinečná oblasť s 220 pyramídami – špicatými prírodnými útvarmi vytvorenými eróziou mäkkých hornín, ktoré pripomínajú prapodivné postavy akoby zamrznuté v čase.

#đavoljavaroš #kursumlija

Príspevok, ktorý zdieľa Zaklina Markovic Mitic (@zaklinamarkovicmitic),

Zdroj: Onemileatatime­.boardingarea­.com; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Belehrad